פרשת השוחד בדרום קוריאה: חמש שנות מאסר לסגן נשיא סמסונג
לי ג'אה יונג, המשמש גם כמנכ"ל בפועל, הורשע במתן שוחד לנשיאת המדינה לשעבר. התביעה דרשה עונש מאסר של 12 שנים. מניות החברה ירדו ב-1%
בית משפט בדרום קוריאה גזר היום (ו') עונש של חמש שנות מאסר על סגן נשיא סמסונג ומנכ"לה בפועל, לי ג'אה יונג, שהורשע במתן שוחד לנשיאת המדינה לשעבר. מניות סמסונג ירדו ב-1% לאחר פרסום העונש.
- אינטל וסמסונג טוענות: קוואלקום היא בריון תעשיית השבבים
- סמסונג מתנצלת על הסקנדל שגרם להדחת נשיאת דרום קוריאה
- דרום קוריאה: "משפט המאה" של סגן יו"ר סמסונג ייפתח ביום שלישי
התביעה דרשה עונש של 12 שנות מאסר על לי, ששיחד חברה קרובה של הנשיאה לשעבר פאק גון הייה, שבעצמה עומדת למשפט.
לי (48), שהונו מוערך ב-5.8 מיליארד דולר, נעצר ב-17 בפברואר בחשד למעורבות בפרשת השחיתות שכבר הובילה להדחתה של נשיאת המדינה.
כתב אישום נגד לי היה חסר תקדים בחומרתו בעולם העסקים הקוריאני. סעיפי האישום נגדו כללו מתן שוחד, מעילה, עדות שקר בפני ועדה פרלמנטרית והסתרת נכסים במקלטי מס.
לי העביר 43 מיליארד וון (36.4 מיליון דולר) לחברות בבעלות אשה בשם צ'וי סון, שהיא חברה קרובה של הנשיאה לשעבר. בתמורה, דאגה הנשיאה לקדם את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים בקוריאה למיזוג בין שתי חברות בנות של סמסונג - סמסונג CT ו־Chiel. העסקה העמיקה את אחיזתו של לי בסמסונג, זאת על חשבון מחזיקי מניות אחרים בחברה, כלומר, הציבור הקוריאני.
למרות שההגנה טענה שלי לא היה מעורב בניהול היומיומי של סמסונג, בית המשפט פסק שהוא בעצמו אישר את העברת הכספים לחברתה של הנשיאה.
פרקליטיו של לי צפויים לערער על ההחלטה בתיק, שעשוי להגיע להכרעה בבית המשפט העליון. בדרום קוריאה הופעל לחץ ציבורי עצום על בית המשפט להרשיע את לי, שהפך לסמל הקשרים המושחתים בין השלטון בסיאול לבין האליטות העסקיות במדינה, שנמשכים זה עשרות שנים. לראיה, יותר מ-450 אנשים ביקשו לשבת באולם שבו נערך המשפט, שבו 30 מקומות בלבד. מחוץ לבית המשפט נערכה משטרת סיאול בכוחות גדולים מחשש לעימותים אלימים בין מפגינים נגד לי לבין תומכיו.
המשקיעים בסמסונג חוששים שהמאסר שאמור לי לרצות ייצור ואקום מנהיגותי בתאגיד הענק, שנכסיו נאמדים ב-322 מיליארד דולר. לי הוא לא איש העסקים הקוריאני הבכיר הראשון שנשפט על מעורבות בשחיתות. אבל, בעבר נטו בתי המשפט להקל בעונשם של הנאשמים, שהשתייכו בדרך כלל למשפחות ששולטות בחברות הגדולות במשק הקוריאני.
כך למשל, אביו של לי, לי קון הי, הורשע בעבר בהעלמת מס, אך נידון רק למאסר על תנאי של שלוש שנים. השופטים נימקו את העונש הקל בתרומתו לכלכלת דרום קוריאה וב"פטריוטיות שבאה לידי ביטוי ביזמות עסקית ויצירת עבודות". הוא זכה לחנינה ארבעה חודשים לאחר מתן גזר הדין.