אל עריאן: "קצב הוספת המשרות בארה"ב מרשים מאוד"
שוק העבודה בארה"ב הוסיף החודש 209 אלף משרות והאבטלה ירדה לשפל של 16 שנה. טראמפ ניכס לעצמו את ההישג: "אני רק התחלתי!", צייץ. בסוף השבוע הודיע משרד החוץ האמריקאי על פרישה רשמית מהסכם פריז, אך השאיר פתח לחזור בו
משרד העבודה האמריקאי פרסם בסוף השבוע את דו"ח התעסוקה החודשי שלו. על פי נתוני משרד העבודה, כלכלת ארה"ב הוסיפה 209 אלף משרות בחודש יולי, מעבר לצפי של אנליסטים שחזו תוספת של 180 אלף משרות. שיעור האבטלה ירד מ־4.4% בחודש יוני ל־4.3% – השיעור הנמוך ביותר מאז מאי 2001.
מוחמד אל־עריאן, הכלכלן הראשי של חברת אליאנץ, אמר כי "עבור כלכלה שמאז שיאו של המשבר הפיננסי יצרה 17 מיליון משרות, להמשיך לייצר אותן בקצב כזה, בתקופה הזו – זה מאוד מרשים". קצב הוספת המשרות הממוצע לחודש השנה, 185 אלף, היה דומה ל־2016. אך הנתונים הטובים מהצפוי מעלים את הסיכוי כי הבנק הפדרלי המרכזי יכריז בחודש הבא על האטת תוכנית ההקלה הכמותית שלו ועל העלאת ריבית נוספת בדצמבר הקרוב.
הנשיא טראמפ מיהר לזקוף לזכותו את התוצאות הטובות. בציוץ בטוויטר כתב הנשיא כי "מספרי המשרות המצוינים פורסמו הרגע — ואני רק התחלתי. רגולציות רבות שסנדלו את שוק העבודה ממשיכות להתבטל. התנועה חזרה לארה"ב!", כתב טראמפ.
האחראית העיקרית להוספת המשרות החדשות הייתה תעשיית השירותים. מספר המשרות שנוספו במגזר המסעדנות ובפאבים עלה ב־53 אלף, כלומר 313 אלף משרות נוספו בסקטור מתחילת השנה.
במגזר הקמעונאות, שנתון בתחרות עזה עם המסחר המקוון, קצב הוספת המשרות נותר קפוא, לעומת החודש הקודם והתקופה המקבילה אשתקד. המגזר הוסיף 1,000 משרות בלבד בחודש יולי לעומת חודש יוני.
עם זאת, התחזקות הכלכלה עזרה לדחוף את שיעור ההשתתפות בשוק העבודה ל־62.9%, לעומת 62.8% בחודש יוני. השכר הממוצע לשעה עלה ב־0.3% ביולי ל־26.36 דולר – בהתאם לתחזיות. בתוך כך, משרד החוץ האמריקאי הודיע בסוף השבוע רשמית לאו"ם כי ארה"ב פורשת מהסכם האקלים של פריז, אך המסמך שהוגש מותיר את הדלת פתוחה לשובה להסכם אם התנאים ישתפרו מבחינתה.
על פי ההודעה, ארה"ב מתכוונת להמשיך ולהשתתף בישיבות האו"ם הנוגעות לשינויי אקלים במהלך תהליך הפרישה, שאמור להימשך שלוש שנים לפחות. "ארה"ב תומכת בגישה מאוזנת למדיניות האקלים שפועלת להפחתת רמות הפליטה תוך קידום צמיחה כלכלית ושמירה על ביטחון אנרגטי", נכתב בהצהרה.
ההודעה הרשמית התקבלה לאחר שביוני הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על החלטתו לסגת מההסכם, עליו חתם קודמו בתפקיד ברק אובמה. טענתו של טראמפ הייתה כי ההסכם יעלה לארה"ב טריליוני דולרים, יוביל לקיצוץ משרות ויפגע בתעשיות הנפט, הגז, הפחם והייצור. עם זאת, הוא ציין בשעתו כי יהיה מוכן למו"מ מחודש על ההסכם, עליו חתמו קרוב ל־200 מדינות. בעקבות החלטה זו ספג טראמפ ביקורת ולעג מצד מנהיגים פוליטים ואנשי עסקים. כך למשל, נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא למדענים לעבור לצרפת ולבצע שם מחקרים על הסביבה.
עוד נכתב בהודעת משרד החוץ כי "כפי שהנשיא ציין בהודעתו מה־1 ביוני, הוא פתוח לחזרה להסכם פריז, זאת אם ארה"ב תקבל תנאים משתלמים יותר עבור העסקים, העובדים, הציבור ומשלמי המסים שלה".
ההודעה נתפסת בעיקר כסמלית, מכיוון שהתאריך המוקדם ביותר בו ארה"ב תוכל להשלים במלואה את היציאה מההסכם הוא ה־4 בנובמבר, 2020, אז גם יתקיימו הבחירות הבאות לנשיאות.