$
המזרח התיכון

גורם ביטחוני בכיר ייצא לירדן כדי לדון בפתרון המשבר

עובדי שגרירות ישראל ממשיכים להתבצר בשגרירות בעמאן בעקבות הדרמה הלילית שבמהלכה ירה למוות מאבטח בשני ירדנים, לאחר שנדקר. בישראל אומרים כי מדובר בפיגוע לאומני וכי המחבל בא לרצוח. בגלל נסיבות האירוע, חובש העניק טיפול למאבטח המתבצר עם יתר אנשי השגרירות

ynet 12:4624.07.17

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לגורם ביטחוני בכיר לצאת לירדן כדי לדון עם הירדנים בפתרון המשבר בעקבות הפיגוע במתחם השגרירות בעמאן.

 

בעמאן בירת בירדן ממשיכים כ-30 מעובדי שגרירות ישראל להתבצר בה היום (ב') לאחר הדרמה הלילית, שבמהלכה ירה מאבטח השגרירות בשני תושבים מקומיים לאחר שאחד מהם דקר אותו במברג. חקירת התקרית מעלה כי המחבל דקר את המאבטח פעמיים - בגב ובחזה. "אין לנו ספק שהצעיר הירדני היה מחבל שבא לרצוח ישראלי", אמר ל-ynet גורם מדיני בכיר, והפנה אצבע מאשימה לעבר הירדנים: "גם הם יודעים היטב שמדובר במחבל, אך הם מנצלים את משבר הר הבית".  

 

 


 

 

על אף שסבל מפציעה, המאבטח הצליח להתעשת, שלף את אקדחו וירה מספר כדורים לעבר המחבל. הוא טופל בשגרירות על ידי אדם בעל הכשרה של חובש ולא נזקק לפינוי לבית חולים.

 

בשל הדרישה הירדנית נותרו במתחם השגרירות אנשי הצוות הדיפלומטי והמאבטחים, זאת לאחר שלא התאפשר לפנותם. ההערכה היא כי הירדנים מתעקשים על חקירתו של איש הביטחון בין היתר בשל הרגישות סביב הר הבית.

 

 

מימין הדוקר. משמאל רחוב בירדן
מימין הדוקר. משמאל רחוב בירדן

 

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוחח הלילה עם השגרירה בעמאן, עינת שלאין, ועם איש הביטחון של השגרירות שנדקר וירה. אנשי משרד החוץ וגורמי ביטחון ישראלים פועלים בערוצים שונים מול הממשלה בירדן, והקבינט דן הלילה בתקרית החריגה ובמשבר הר הבית, ויתכנס שוב ב-14:00 לדון במשבר בירדן ובהר הבית ובמגעים ליישובם.

 

"לירדן אין עניין להגביה את הלהבות"

 

"מדובר בתקרית חמורה, אבל צריך לשים אותה בפרופורציות משום ששתי המדינות מעדיפות למנוע מהפרשה הזו מלהעכיר את היחסים בתקופה כל כך עדינה", אמר עודד ערן, שגריר ישראל בירדן לשעבר, בראיון לאולפן ynet. "לירדן יש בעיות אחרות - מיליון וחצי פליטים, דאעש בתחומי הממלכה, וזה יותר מדי רגיש ונפיץ. אסור לתת לפרשה הזו להעיב על היחסים".

 

לדבריו של ערן, ניתן לפתור את הפרשה בכמה אופנים: "אפשר למשל לתת דו"ח חקירה ששלטונות ישראל עשו מול המאבטח ולהעביר אותו לממשלת ירדן. אפשר גם לתת לירדנים לחקור את האיש בתוך מתחם השגרירות בנוכחות נציגי ישראלי ובכך לפתור את הבעיה. יש דרכים יצירתיות כדי לרדת מהסולם הלא רצוי הזה".

 

"לירדן אין עניין להגביה את הלהבות בצורה שהיא לא יכולה לשלוט עליהן, לכן צריך לתת לה אפשרות לרדת מהעץ הזה בדרכים יצירתיות ומתוך כוונה לא לפגוע במעמדו של המלך", טוען ערן. "צריך לתת לו אפשרות להיראות כמי ששולט בממלכתו, ויחד עם זאת לשמור על זכויות אותו מאבטח ועל הזכויות המדיניות שיש לישראל".

 

בניין שגרירות ישראל בעמאן (ארכיון) בניין שגרירות ישראל בעמאן (ארכיון) צילום: איי פי אי

 

 

רם בן ברק, לשעבר המשנה לראש המוסד, קרא גם הוא להידברות בין הצדדים: "היחסים עם ירדן הם אסטרטגיים לישראל ולא צריך להחריף את המצב. בינתיים יש הידרדרות שלא נעצרת. זה התחיל ברצח המתועב בהר הבית ובסוגיית המגנומטרים, שאני לא בטוח שנכון היה לשים אותם בעת הזאת, וממשיך להתגלגל עם הרצח המזעזע בחלמיש ועכשיו באירוע בירדן. אני מקווה שזה הסוף, אבל לא בטוח שזה הסוף".

 

ומה ישראל תצטרך לתת בתמורה לסיום הפרשה? "אולי יקפיאו את השימוש במגנומטרים כדי שזה יישמע טוב יותר. מנגד, לישראל יש מנופי לחץ נוספים על ירדן", הוסיף בן ברק.

 

אמש ירה איש אבטחה של השגרירות הישראלית למוות בשני ירדנים, לאחר שאחד מהם דקר אותו במברג. איש הביטחון הישראלי נפצע באורח קל, ירה בדוקר בן ה-17, ואילו בעל הבית, רופא במקצועו, נפגע מכדור תועה ומת מפצעיו.

 

ממשרד החוץ נמסר כי הדוקר הגיע לביתו של אחד השליחים, שמתגורר סמוך לשגרירות בעמאן, כדי להחליף ריהוט. במקום נכח איש האבטחה יחד עם בעל הבית הירדני. הפועל התגנב מאחוריו והחל לדקור אותו. המאבטח ירה בו ובבעל הבית כהגנה עצמית. בישראל הבהירו הלילה כי על פי אמנת וינה, המאבטח חסין מכל האשמה פלילית ומתביעות אזרחיות בירדן, ולא ייעצר או ייחקר. זו גם הסיבה, כאמור, שבגינה מסרבת ישראל לאפשר לרשויות בירדן לחקור את איש הביטחון. גורמים מדיניים טענו כי אלמלא תגובתו הנחושה והמהירה של המאבטח - האירוע היה עלול להיגמר אחרת.

 

אמנת וינה היא אמנה בינלאומית שנכנסה לתוקף בשנת 1964 ומסדירה יחסים דיפלומטיים בין מדינות ואת זכויות וחסינויות המשלחת הדיפלומטית. האמנה קובעת כי שטח מושבה של המשלחת הדיפלומטית יהיה חסין וכי אין רשות לשליחי המדינה המקבלת להיכנס לשטח מושב המשלחת, אלא ברשות ראש המשלחת.

 

עוד קובעת האמנה כי המדינה המקבלת חייבת להגן על שטח המשלחת הדיפלומטית מכל ניסיון פלישה, או נזק, ולמנוע כל הפרעה לשלוות המשלחת, או פגיעה בכבודה. שטח המשלחת הדיפלומטית, חפציה ורכושה וכן אמצעי התחבורה שלה, יהיו חסינים מפני חיפוש, או הוצאה לפועל.

 

כמו כן, שליחים דיפלומטיים חסינים מכל האשמה פלילית במדינה המקבלת וכן חסינים מתביעה אזרחית ומינהלית. לא ניתן לחייב שליח דיפלומטי להעיד במשפט או למסור ראיות.

 

קרובי המחבל: "נרצח בדם קר"

 

עשרות מקרוביו של הדוקר, מוחמד זכרייא א-ג'וואודה בן ה-17, הפגינו הלילה בעמאן ודרשו להעניש את המאבטח הישראלי שירה בו למוות. מנגוני הביטחון המקומיים פינו אותם בגז מדמיע. אביו של הצעיר אמר לערוץ הטלוויזיה הירדני "רויא" שבנו כלל לא ידע מה היא אזרחותו של מי שהרג אותו ושהוא היה לקוח רגיל שקנה מהם רהיטים. "אני מחשיב את הבן שלי כשהיד אצל אללה", אמר אביו.

 

האב סיפר שניסה להתקשר אליו, ומשלא ענה לו התקשר למאבטח של הדירה שעדכן אותו על תקרית הירי במקום, ושבנו פונה לבית החולים יחד עם מקומי נוסף והעובד הישראלי. הוא ציין כי לאחר שעבר בכמה בתי חולים העבירו אותו למשטרת עמאן שהודיעה לו שבנו נהרג.

 

"אנחנו עומדים בלילה הזה, שבו אבד לנו אחד מבניה של ירדן בדם קר בידי הישות הציונית האכזרית בשגרירות שלה שנמצאת בממלכה הירדנית ההאשמית", אמר אחד מבני המשפחה. "יש לנו אמונה מוחלטת וטהורה במערכת המשפט הירדנית שהפושע והרוצח הזה יקבל את העונש החמור ביותר ושהעונש הזה יגיע לעונש מוות". קרוב אחר דרש מהממשלה הירדנית "לגרש את השגרירה של הארץ המזויפת הזו שלא חסה על אף אחד ושלא יראה מפניו של אללה. אנחנו מאמין במערכת המשפט נקיית הכפיים שלנו. כעת נעקוב אחר כל הליכי החקירה יחד עם בכירי השלטון עד שנשיג את זכויותינו - כדי שהפושע יוצא להורג".

 

האירוע התרחש על רקע גל מחאה נרחב בירדן נגד הצבת המגנומטרים בשערי הכניסה בהר הבית. בהפגנה שנערכה בעמאן ביום שישי קראו אלפי בני אדם קריאות גנאי נגד ישראל. בין היתר הונפו דגמי טילים מקרטון ועליהם הכיתוב "אל אקצה - קו אדום" ונשמעו קריאות: "כמה יפה זה להרוג חיילים מירושלים".

 

חברי הפרלמנט הירדני עמדו באחרונה לזכר שלושת המחבלים שרצחו שני שוטרים בהר הבית והיללו את מעשה הרצח. "רחמי אללה על השהידים שלנו שהשקו ומשקים את האדמה הטהורה", אמר יו"ר הפרלמנט, עאטף א-טראוונה. "נרים את ראשינו דרך ההקרבה של הצעירים הפלסטינים שעדיין נלחמים בשם האומה". חברי פרלמנט נוספים אימצו את הודעתו של היו"ר וביקשו להתפלל לעילוי נשמותיהם של שלושת המחבלים. "שאללה ירחם על הצעירים שלנו, בני משפחת ג'בארין, שלבני משפחותיהם מגיע לקבל תהילה וכבוד", הכריז א-טראוונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x