$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב פירטה התנאים שלה להסכם הסחר עם קנדה ומקסיקו

בין הדרישות האמריקאיות: צמצום רמות אי־השוויון בסחר על ידי שיפור הגישה לסחורות אמריקאיות המיוצאות לקנדה ולמקסיקו

שירות כלכליסט 21:0318.07.17
בבית הלבן נערכים לפתיחה מחדש של המו"מ על תנאי הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA), כשהמטרה תהיה להפחית את הגירעון המסחרי עם קנדה ומקסיקו.

 

ההסכם נחתם אמנם לפני 23 שנים, אך במסגרת מדיניות הפרוטקציוניזם של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הוא דרש את פתיחתו מחדש למו"מ. לשם כך שלח אתמול רוברט לייטיזר, בכיר במשרד המסחר האמריקאי מסמך למחוקקים המפרט את סדרי העדיפויות שארה"ב תנסה לקדם במו"מ. בין הבקשות: צמצום רמות אי־השוויון בסחר על ידי שיפור הגישה לסחורות אמריקאיות המיוצאות לקנדה ולמקסיקו. לדבריו, המטרה היא להגיע להסדר "טוב בהרבה עבור האמריקאים".

 

במסמך, המתפרס על פני 17 עמודים, דורש משרד המסחר גם לקבוע לראשונה "הסדר" הולם שירתיע את השותפות מביצוע מניפולציות במטבע. עם זאת, ההערכה היא כי מדובר במהלך המכוון יותר להסכמי סחר עתידיים, שכן קנדה ומקסיקו אינן חשודות בתמרון המטבע לטובתן. נושא נוסף שעלה הוא ביטול מנגנון הסדרת מחלוקות, שמונע מארה"ב להגיש תלונות על התנהלות לא תחרותית מצד חברות קנדיות ומקסיקניות, כמו, למשל, הצפת השוק והענקת סובסידיות.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו צילום: איי פי

המסמך מפרט גם תוכניות לשדרג את תקנות העבודה והסביבה ופיקוח אחר מסחר דיגיטלי. קנדה ומקסיקו כבר הסכימו לשדרוג התחומים הללו כחלק מהסכם הסחר הטרנס־פסיפי, ממנו פרשה ארה"ב לאחר כניסתו של טראמפ לתפקיד.

 

כריסטיה פרילנד, שרת החוץ הקנדית מסרה בתגובה כי המסמך האמריקאי הוא "חלק מהליך פנימי במדינה", אם כי מקורב לממשלה הקנדית אמר לסוכנות רויטרס כי לא מדובר ב"רעידת אדמה". בדומה, בכיר בממשלת מקסיקו מסר לרויטרס כי הרשימה "אינה גרועה כפי שחששנו", וכי הם מרוצים מכך שארה"ב לא דורשת לכלול היטלי ענישה, כפי שטראמפ איים לעשות. ממשרד המסחר המקסיקני נמסר כי הם יפעלו "להשגת תהליך מו"מ קונסטרוקטיבי שיגביר את שיתוף הפעולה והאינטגרציה הכלכלית למען חיזוק התחרותיות של צפון אמריקה".

 

מאז נחתם ההסכם ב־1994, הסחר בין שלוש המדינות גדל פי ארבעה ועקף את רף הטריליון דולר ב־2015. עם זאת, הגירעון המסחרי של ארה"ב עם מקסיקו עמד על יותר מ־63 מיליארד דולר בשנה שעברה. עבור חמשת החודשים הראשונים של השנה, הגירעון המסחרי של ארה"ב מול קנדה הסתכם ב־9.97 מיליארד דולר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x