ויזה תיתן מענקים לעסקים קטנים שיפסיקו להשתמש במזומן
חברת האשראי השיקה תוכנית פיילוט שבמסגרתה היא תעניק 10,000 דולר לבתי עסק שישדרגו את טכנולוגיית התשלום שלהם. התנאי להשתתפות בתוכנית הוא התחייבות להפסיק לקבל תשלום במזומן. בשלב הראשון היא תבחר 50 מסעדות ועסקים לממכר מזון
חברת האשראי ויזה השיקה תוכנית שנועדה לפתות עסקים קטנים ובינוניים לוותר על השימוש במזומן. החברה מציעה לעסקים המעוניינים בכך בארה"ב מענק של 10,000 דולר לשדרוג טכנולוגיית התשלומים, ובתמורה הם יבטיחו להפסיק לקבל תשלום במזומן. בשלב הראשון, ישתתפו בתוכנית כ־50 מסעדות ועסקים למכירת מזון.
- למות מקנאה: אלה החברות שמשלמות את השכר הגבוה ביותר בארה"ב
- תדלוק ללא כרטיס? ויזה ו-IBM ישתפו פעולה בתחום אינטרנט הדברים
- הסכם פשרה בייצוגית: ויזה כאל תחזיר כ-1.5 מיליון שקל ללקוחותיה
"הוול סטריט ג'ורנל" דיווח כי הלקוחות של בתי העסק הללו יוכלו לשלם רק עם כרטיסי דביט, כרטיסי אשראי או באמצעות הטלפון הסלולרי. ויזה, מצידה, תשדרג את טכנולוגיית התשלום של בתי העסק כך שתעבוד גם עם שירותים כמו אפל פיי, הארנק האלקטרוני של חברת אפל. בחלק מהמקרים המענק יכסה גם את הוצאות השיווק של בתי העסק.
ההרשמה לשלב הפיילוט של המיזם תחל באוגוסט הקרוב, אז יוכלו בתי עסק להגיש בקשות להשתתפות. מנכ"ל ויזה אל קלי רואה את הכסף המזומן כאחד המתחרים העיקריים של החברה, במיוחד לאור העובדה שמספר העסקאות במזומן ממשיך לצמוח ברחבי העולם. "אנחנו ממוקדים בהפיכת המזומן לנחלת העבר", אמר קלי למשקיעים בחודש שעבר.
בשנה שעברה הגיע היקף עסקאות המזומן בעולם ל־17 טריליון דולר, עלייה של 2% לעומת 2015. לפי סקר של חברת נילסון, כרטיסי אשראי וכרטיסי דביט של ויזה מחזיקים בנתח של 59% מהשוק בארה"ב, לעומת 25% של המתחרה הגדולה מסטרקארד. עם זאת, מזומן הוא עדיין אמצעי התשלום השכיח ביותר בארה"ב, וב־2015 הוא שימש ב־32% מהעסקאות, בהשוואה ל־27% שנערכו בכרטיס דביט ו־21% שנערכו בכרטיס אשראי.
בארה"ב, ויזה מנסה לצמצמם את הפער מהמזומן באמצעות התרחבות לקטגוריות תשלום נוספות כמו שכר דירה וחניה, שבאופן מסורתי עושות שימוש במזומן. בעולם היא מנסה ליצור שיתופי פעולה עם ממשלות כדי להטמיע אמצעי תשלום אלקטרוניים. ההישג הבולט שלה בתחום הוא הסכם שחתמה בשנה שעברה עם ממשלת פולין לקידום תשלום ללא מעורבות קופאי.
הניסיונות לצמצם את היקף עסקאות המזומן הוא לא רק אינטרס עסקי של חברות אשראי, אלא לעתים גם של מדינות. בשבדיה למשל, ירד היקף השטרות והמטבעות שהוציא הבנק המרכזי ב־40% מאז 2009. ממשלת שבדיה מעודדת בתי עסק לנטוש את המזומן ולעבור לאמצעי תשלום אלקטרוניים או לכרטיסי אשראי. כיום רק כחמישית מהעסקאות שנערכות בשבדיה הן בכסף מזומן וספקיות הסלולר המובילות במדינה מציעות שירותי ארנק אלקטרוני.
גם בהודו מנסה הממשלה לצמצם את השימוש במזומן, בעיקר ככלי למאבק בהעלמות מס. ממשלת הודו מעודדת פיתוח טכנולוגיות למיקרו־תשלומים שמתבססים על מאגר תעודות הזיהוי האלקטרוני העצום "אדהאר" שבהטמעתו היא החלה ב־2010.