$
חברה וסביבה

ראש ממשלת הודו מודי לחץ על טראמפ להשאיר את ההודים בעמק הסיליקון

נרנדרה מודי נפגש היום עם הנשיא דונלד טראמפ, שהודיע כי יבחן מחדש את תוכנית הוויזות 1B־H לעובדי טכנולוגיה זרים. שעות לפני הפגישה אישרר בית המשפט העליון בוושינגטון חלק מאיסור הכניסה לאזרחי מדינות מוסלמיות שיזם הנשיא האמריקאי

שירות כלכליסט 23:3226.06.17

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי נפגש היום עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, במסגרת ביקור מדיני של שלושה ימים בוושינגטון.

 

טרם פגישתו עם טראמפ, הגיע מודי לפגישת שולחן עגול עם 21 מנכ"לי החברות המובילות בארה"ב, וביניהם טים קוק מנכ"ל אפל, ג'ף בזוס מאמזון, סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל, דאג מקמילון מנכ"ל וולמארט, איירין רוזנפלד מנכ"לית חברת המזון מונדלז, מנכ"ל מאסטרקארד אג'אי בהאנגה ואחרים. הפגישה התקיימה במלון ווילארד אינטרקונטיננטל בבירה וושינגטון. 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי צילום: איי אף פי

 

הבכירים ניצלו את הפגישה על מנת להביע בפני מודי את חששם מהרגולציה הנוקשה בהודו, שמקשה לדבריהם על החברות הזרות להשקיע ולהתרחב במדינה. כך למשל, החלטת ממשלת הודו לאחרונה להטיל מגבלות מחירים על תרופות מסוימות, שפגעה בשולי הרווח של יצרניות התרופות הזרות לא התקבלה בעין יפה בקרב החברות האמריקאיות. מודי ניסה להציג את הודו כהזדמנות צמיחה לחברות, והכריז כי הצמיחה הכלכלית במדינה מייצרת הזדמנויות "מנצחות" לשני הצדדים, שכן הממשלה מנסה לדבריו לשפר את האקלים העסקי. "הממשלה בהודו הוציאה לפועל 7,000 רפורמות להקלת האווירה העסקית, למזעור המעורבות הממשלתית ומקסום המנהל התקין", אמר מודי למנכ"לים.

 

נראה שדבריו התקבלו בברכה. "מודי תמיד פתוח לרעיונות. הוא מאד חכם, מאד פתוח ומאד מחושב", אמר לאחר הפגישה ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן. בדומה, קוק אמר ל־CNBC כי הפגישה הייתה "פנטסטית". מקמילון מוולמארט אף ארגן פגישה אישית עם מודי שבה העלה את הרצון להמשיך ולהרחיב את נוכחות הרשת בהודו.

 

בזוס הצהיר שאמזון תמשיך ותשקיע בהודו. "פגישה נהדרת עם מודי. אני תמיד מתרשם ומתמלא אנרגיה מהאופטימיות וההמצאות בהודו. מתרגש להמשיך להשקיע ולצמוח", צייץ בטוויטר. אמזון החלה להשקיע בהודו לפני ארבע שנים והחברה התחייבה להשקיע 5 מיליארד דולר במדינה, כשמחצית מהסכום מיועד לבניית תשתיות.

במקביל, העיתונות ההודית דיווחה כי קוק עדכן את מודי שאפל החלה לראשונה בייצור מכשיר האייפון בהודו. על פי הדיווחים, ענקית הטכנולוגיה החלה בחודש שעבר בייצור אייפון SE בבנגלור, שם היא מפעילה חממה להכשרת מפתחי תוכנה. לדברי קוק, מפתחי אפליקציות הודיים יצרו קרוב ל־100 אלף אפליקציות לחנות האפליקציות של אפל, צמיחה של 57% לעומת 2016.

 

עם זאת, המכשול העיקרי שעמד בפני מודי בביקורו זה בוושינגטון, הייתה הפגישה הראשונה שלו עם טראמפ. הסיבה לכך היא החלטתו של הנשיא האמריקאי מלפני מספר חודשים לבחון מחדש את נחיצות תוכנית הוויזות 1B־H. הודו היא אחת המרוויחות הגדולות מתכנית הוויזות הפופולארית, שמאפשרת לעובדים בעיקר מתחומי ה־IT לעבור לעבוד בחברות הטכנולוגיה בארה"ב.

 

טראמפ שואף לצמצם את מספר הוויזות המונפקות בכל שנה לעובדים מבחוץ, לטובת העסקת עובדים אמריקאיים. אולם, מהלך כזה יפגע חמורות בתעשיית מיקור החוץ ההודית, שנחשבת למנוע צמיחה מרכזי של הכלכלה במדינה. מודי הגיע לפגישה מוכן לדון במורכבויות התכנית וכשהוא חמוש בדוגמה של אינפוסיס, חברת ה־IT ההודית שהכריזה לאחרונה על כוונתה להעסיק 10 אלף עובדים אמריקאיים בתוך שנתיים.

 

בתוך כך, אישר היום בית המשפט הגבוה בארה"ב גרסה מוגבלת לאיסור הנסיעה שניסה טראמפ להטיל על כניסת אזרחים משש מדינות מוסלמיות לארה"ב במשך תקופה של 90 יום. השופטים הודיעו כי האיסור יכול לחול רק על אנשים שאין להם "טענה מהימנה לקשר בתום לב עם אדם או ישות בארה"ב". המקרה הגיע לפתחו של בית המשפט הגבוה לאחר ששני בתי משפט לערעורים פסקו נגד המדיניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x