ממשלת איטליה חילצה בנקים בכספי ציבור, וגם את עצמה
רומא העבירה 17 מיליארד יורו להצלת הבנקים האיזוריים ונטו בנקה ופופולרה די ויצ'נזה, שיעברו כעת לבעלות הבנק השני בגודלו במדינה. הנציבות האירופית אישרה את המהלך החריג בגלל "סכנה ליציבות הכלכלית", שהיתה עלולה לחזק את תנועת חמשת הכוכבים הפופוליסטית
איטליה נקטה בצעד חריג לפירוק שני בנקים, במהלך שעלותו עשויה להגיע ל־17 מיליארד יורו.
נכסי הבנקים, ונטו בנקה ופופולרה די ויצ'נזה, יעברו לרשות הבנק השני בגודלו באיטליה, אינטסה סאן פאולו. רומא תשלם לאינטסה 5.2 מיליארד יורו כדי לממן את העסקה, ותבטיח לו ערבויות בגובה של 12 מיליארד יורו. החובות הלא מסופקים של שני הבנקים יעברו לבנק רעיל שהממשלה תממן באופן חלקי. בעלי מניות ומחזיקי אג"ח קטנים יספגו הפסדים, אבל משקיעים גדולים בבנקים לא ייפגעו.
שר האוצר האיטלקי פייר קרלו פדואן הודה שהסכום שהממשלה הקצתה לעסקה גבוה פי שלושה מהצפי. "אלו שמותחים ביקורת על המהלך צריכים להציע חלופה טובה יותר. אני לא רואה אחת כזו", אמר פדואן לכתבים אחרי שהממשלה הוציאה צו חירום לפירוק הבנקים. הצו צריך לקבל את אישור הפרלמנט האיטלקי בתוך 60 יום.
חששו מריצה על הבנקים
הביקורת על השימוש בכספי משלם המסים האיטלקי הגיעה גם בעקבות הצלחת ממשלת ספרד מוקדם יותר החודש למנוע את חדלות הפירעון של בנקו פופולר מבלי להידרש לשימוש בכסף ציבורי ותוך ציות לחוקי חילוץ הבנקים של האיחוד האירופי.
מנגד, ממשלת איטליה זכתה לאישור מיוחד של הנציבות האירופית לשימוש בכספי משלמי המיסים כדי למנוע חדלות פירעון של הבנקים, מה שאסור לפי החוקים החדשים של חילוץ בנקים באירופה, שנכנסו לתוקפם אשתקד.
ההחרגה שקיבלה איטליה באה אחרי שבבריסל קיבלו את טענת הממשלה האיטלקית שחדלות פירעון של שני הבנקים עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של מחוז ונטו בצפון המדינה.
המשמעות המעשית של הצו של ממשלת איטליה היא שהחל מאתמול בבוקר כל 600 סניפי ונטו ופופולרה די ויצ'נזה הפכו לסניפי אינטסה סאן פאולו, בצעד שנועד למנוע משיכה המונית של פקדונות מהבנקים, שמכונה גם ריצה על הבנק, עם תחילת שבוע העבודה.
ואולם, בנוסף על היעד הכלכלי שבמניעת חדלות פירעון של שני הבנקים האזוריים, ממשלת איטליה השיגה גם יעד פוליטי. פגיעה בכלכלת מחוז ונטו העשיר יחסית, שבו גם שוכנת העיר ונציה, הייתה מגדילה את סיכויי ההצלחה של מפלגת חמשת הכוכבים הפופוליסטית בבחירות שצפויות להיערך בתחילת שנה הבאה.
הגרמנים התעצבנו
למעשה, בממשלה חששו כל כך שהמהלך ייתפס בעיני הציבור כשלילי, עד שראש הממשלה פאולו ג'נטילוני התראיין בנושא בתחנת הרדיו הציבורית RAI. בראיון הבטיח ג'נטילוני שפירוק שני הבנקים לא כרוך בכל פגיעה בחוסכים. בגרמניה, שבה הבחירות ייערכו בסתיו הקרוב, נשפכו קיתונות של ביקורת על הממשלה האיטלקית.
"ההחלטה של הנציבות להחריג את איטליה מחוקי חילוץ הבנקים מובילה את איחוד הפיקוח על הבנקאים בגוש היורו אל מותו", מסר בהצהרה חבר הפרלמנט האירופי מרקוס פאבר, שחבר בסיעת EPP המזוהה עם המפלגה הנוצרית־דמוקרטית של הקנצלרית אנגלה מרקל. פאבר הדגיש ש"ההבטחה שמשלמי המסים לא ייפגעו שוב מבנקים כושלים הופרה לתמיד".