לג'יהאדיסט הלונדוני קל לגייס כסף
המפלגה השמרנית תיכננה סנקציות נגד רשתות חברתיות שמאפשרות הסתה לטרור, אבל בינתיים ארגונים אסלאמיסטיים פועלים בהן באין מפריע
הפיגוע בלונדון שלשום ממשיך ברצף הקטלני שפקד את בריטניה בחודשיים האחרונים. העיתוי אינו מפתיע - חודש הרמדאן משמש את המנהיגים הקיצוניים לדרבן את מאמיניהם להגביר את ההרג. מאחר והחודש הקדוש למוסלמים רק החל, החשש בבריטניה, כמו בשאר מדינות העולם, הוא כי פיגועים נוספים נמצאים בשלב של תכנון מתקדם לקראת ביצוע.
מה שכן אמור להפתיע הוא שמאז יולי 2005, אז אירעו פיגועים משולבים בבירה האנגלית, לא יצאו אל הפועל פיגועים בסדר הגודל שראינו בשבועיים האחרונים. הסבר חלקי לכך אפשר למצוא בדבריה של ראש הממשלה תרזה מיי, שהצהירה במהלך מסע הבחירות הנוכחי שלה, כי מאז פיגועי לונדון לפני למעלה מעשור סוכלו כ־40 פיגועי תופת דומים.
בריטניה, כמו גם מדינות אחרות באירופה, משלמת עתה בדם על היעדר אינטגרציה של חלקים מהאוכלוסייה המוסלמית בחברה, כמו גם על אוזלת היד והסלחנות אל מול תהליכי ההקצנה בקרב חלקים מהקהילה. על הפוטנציאל להוציא פיגועים ג'יהאדיסטים ניתן היה ללמוד עוד בסקר שערך בשנה שעברה ערוץ 4 הבריטי בקרב מדגם מייצג של מוסלמים בבריטניה. 4% מהמשיבים הביעו אהדה כלפי מבצעי הפיגועים, שליש מהם הודו כי הם מזדהים או לא יגנו אלימות כלפי מי שלועגים לנביא מוחמד ואילו 23% הצהירו כי הם תומכים באכיפת השריעה (החוק האיסלאמי) באזורים מסוימים בבריטניה.
מבחינת הרשויות, הכתובת היתה על הקיר תרתי משמע, שכן דו"ח ממשלתי שפורסם באפריל הצביע על הסכנות שבחשיפת הצעירים המוסלמים לתכנים הקיצוניים ברשתות החברתיות. הוועדה קראה לחברות המדיה החברתית הגדולות לפעול במרץ למען הסרת תעמולה ג'יהאדיסטית אלימה (קריאה זו נשמעת בשנים האחרונות ללא תגובה מספקת מצד ענקיות הרשתות החברתיות). גם מיי עצמה הבטיחה רק בחודש שעבר כי תקים מנגנונים ממשלתיים להענשת חברות שלא יסירו תוכן ג'יהאדיסטי מבית היוצר של דאעש ודומיו. במהלך מסע הבחירות, המפלגה השמרנית של מיי פרסמה מצע לפיו יוטל מס על חברות המדיה החברתית למימון פעילות שתתמודד עם תוכן פוגעני. המפלגה אף קראה להעניש חברות מדיה חברתית שיימנעו מהסרת תוכן אלים. על רקע ההתפתחויות של השבועיים האחרונים, הבטחות אלה רלבנטיות כיום מתמיד עבור חלקים נרחבים מהציבור הבריטי.
אבל לפני שהבריטים באים בטענות לפייסבוק, טוויטר ודומיהן, כדאי להם להביט גם פנימה. כך, למשל, "חיזב א־תחריר" (מפלגת החופש), ארגון אסלאמיסטי חובק עולם שמטרתו להקים מחדש את הח'ליפות האסלאמית, פועל באין מפריע בבריטניה. זאת למרות שבמרבית מדינות ערב פעילותו נאסרה. תחת מעטה של ארגון לגיטימי פועלת מתחת לפני השטח מכונת תעמולה שמפיצה מסרים המקרבים את הצעירים לארגונים דוגמת דאעש. לא במפתיע, חקירה של הרשויות בלונדון גילתה, כי במהלך תהליך ההקצנה שלו האזרח הבריטי מוחמד אמוואזי ("ג'ון הג'יהאדי") היה בקשר עם אנשי "א־תחריר".
למרות זאת, הארגון ממשיך לפעול כרגיל. הוא רשאי לגייס כספים לצורך מימון פעילותו, הכוללת בין השאר כנסים ואירועים והפעלת אתר אינטרנט וערוצי תקשורת נוספים. בעבר זכה ארגון קיצוני זה לסיוע ממשלתי עבור פרויקט בתחום החינוך, אך הממשלה עצרה את המימון לאחר שנודע כי ראשי חיזב א־תחריר אמרו לחניכיהם כי סובלנות והשתלבות בחברה הבריטית הם ערכים המנוגדים לאסלאם.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה" ת