כך מממנים הג'יהאדיסטים את פעולות הטרור באירופה
הפיגוע במנצ'סטר גילה שוב כי טרור רצחני לא מצריך משאבים רבים. העלות הכספית הנמוכה מאפשרת גם גיוון של מקורות המימון לטרור
העיר הבריטית מנצ'סטר הצטרפה הלילה לשורה הולכת ומתארכת של ערים באירופה שנפגעו מהתקפות טרור קטלניות בשנים האחרונות. להבדיל ממדינות אחרות ביבשת, בריטניה לא פתחה את שעריה לפליטים שהגיעו מהמזרח התיכון בעקבות הלחימה בעיראק, אפגניסטן וסוריה. אבל, היא מתמודדת עם בעיה אחרת – אזרחים בריטים שיצאו למזרח התיכון כדי להילחם לצד ארגוני הטרור וחזרו לממלכה.
- תביעה בארה"ב נגד פייסבוק, גוגל וטוויטר: אפשרו לדאעש לשגשג
- "המחבל שביצע את הפיגוע בשטוקהולם - אוזבקי שאהד את דאעש"
- טרור בשלט רחוק: דאעש מתכננת פיגועים בהודעות טקסט
ראשי "יורופול", ארגון הגג של המשטרות באירופה, העריכו בעבר שלפחות 5,000 מאזרחי מדינות האיחוד הצטרפו לדאעש במזרח התיכון. לפי הערכות מודיעיניות כ־1,200 מהם כבר חזרו ליבשת. בריטניה בולטת לרעה מבחינה זו: כ־900 מאזרחיה הצטרפו לארגוני הג'יהאד בסוריה ובעיראק. לפחות 200 מהם נהרגו, אך כ־450 מהם שבו הביתה. מדובר במפגעים פוטנציאליים האמורים להיות תחת מעקב של ארגוני הביון בבריטניה. נוסף על היותם חדורי אידיאולוגיה ובעלי הכשרה בלחימה, הם רכשו גם מיומנויות רכות כמו גיוס כספים ותעמולה.
מחקירות הפיגועים שבוצעו באירופה התברר כי חלק ניכר מהמפגעים היו ברשימות המעקב של שירותי הביון על רקע קשריהם עם ארגוני ג'יהאד, עבר פלילי אלים, או על רקע חשש להקצנה בתקופות מאסר קודמות.
ההתקפה במנצ'סטר, שהתרחשה מחוץ להופעה של זמרת הפופ אריאנה גרנדה, העלתה שאלות על מקורות ההכנסה והמימון של המפגעים. בניגוד למקורות המימון הגדולים שדורשת מכונת המלחמה והטרור של דאעש שפועלת בעיראק וסוריה מאז 2014, מבצעי הפיגועים בערי אירופה זקוקים ללא יותר מכמה אלפי דולרים כדי לבצע את מזימותיהם הרצחניות.
ניסיון העבר מלמד שהתארגנויות הטרור באי הבריטי בבריטניה מתבססות על מקורות מימון עצמיים, על תרומות ועל כספי פשע. העלות הנמוכה וזמינות מקורות המימון מקלה על ביצוע הפיגועים, אם כי מאז הפיגוע הרצחני ברכבת התחתית של לונדון ב־2005 השלטונות בבריטניה השקיעו משאבים רבים במאמץ לצמצם כמה שיותר את מקורות המימון של הטרור הג'יהאדיסטי. הג'יהאדיסטים מודעים לכך, ואימצו דרכי פעולה שמקשים על כוחות הביטחון.
ראשית, כאמור, פעולות הטרור הקטלניות שבוצעו בשנתיים האחרונות באירופה, כולל בבריטניה, הצריכו משאבים מצומצמים יחסית. לפי מחקר של המכון הנורבגי ליחסים בינלאומיים (NUPI) שפורסם בשנת 2015, עלותם של כ־30 מ־40 הפיגועים שהתרחשו באירופה בין 1994 ל־2013 לא היתה יותר מ־10 אלף דולר. יוצא דופן מבחינה זו היה הפיגוע ברכבת הקלה במדריד ב־11 במרץ 2004, שדרש לפי הערכות השקעה כספית גדולה יותר.
שנית, גיוון אמצעי המימון מגדיל את הסיכוי להוציא פיגוע אל הפועל, גם אם אחד מהמקורות הכספיים של המפגעים נחסם. המחקר הנורבגי פירט 15 מקורות מימון פנימיים וחיצוניים ששירתו את תאי הטרור שביצעו את 40 הפיגועים. נכסים אישיים, כולל משכורות והכנסות אחרות של המפגעים הם המקור השכיח ביותר.
מקור חשוב אחר עבור הג'יהאדיסטים הם כספים המושגים ממעשי שוד, עסקאות לא חוקיות דוגמת סחר בסמים, בנשק ובמכוניות גנובות וזיוף מסמכים. מקור נוסף ומסורתי יותר הוא תמיכה מחו"ל באמצעות רשתות המימון של ארגוני הג'יהאד הבינלאומיים. הפעילות הזו נעשית בדרכים שמטרתן לא לעורר את חשד השלטונות כמו העברת כספים בסכומים קטנים.
מחקירה ראשונית עולה כי הפיגוע במנצ'סטר תוכנן במשך זמן מה ועירב מנגנון שסייע למחבל המתאבד. זהו דפוס פעולה מוכר וידוע של תאי הג'יהאד באירופה. גם במקרה של פיגוע הדריסה בניס בשנה שעברה העלו החקירות כי סביב המחבל היתה מעטפת שסייעה לו בהכנות ובלוגיסטיקה.
לאור התגברות איום הטרור, פעלה בריטניה בין השאר באמצעות עדכון החקיקה ומעצר חשודים בהפעלת רשתות מימון טרור. עם זאת, בבריטניה מושמעת ביקורת תכופה על הקלות היחסית שבה המערכת הבנקאית מאפשרת הלבנת כספים ועל פעילות של ארגוני צדקה שחלק מכספיהן מופנה, על פי החשד, לגורמים מפוקפקים. הפיגוע במנצ'סטר מוכיח כי עדיין קיימות פרצות שמאפשרות למחבלי הג'יהאד להוציא לפועל פיגועים.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com