סין תשקיע 124 מיליארד דולר בפרויקט דרך המשי: "דרך להשגת שלום עולמי"
נשיא סין שי ג'ינפינג קרא לכל המדינות להצרף למיזם, הכולל השקעות ענק בתשתיות; עם זאת, במערב נשמעה ביקורת לגבי התוכנית, שנתפסת כניסיון לחזק את ההשפעה הסינית בעולם
היוזמה, שנקראה במקור "יוזמת החגורה והדרך" (Belt and Road initiative), תוארה על ידי הסינים כדרך חדשה להגדיל את הפיתוח. היא נחשפה על ידי שי ב-2013 ונועדה לחזק את הקשרים בין אסיה, אפריקה ואירופה בעזרת השקעה של מיליארדי דולרים בתשתיות.
"אנחנו צריכים לבנות פלטפורמה פתוחה של שיתוף פעולה ולשמור על כלכלה עולמית צומחת ופתוחה", אמר שי היום (א') בטקס הפתיחה של הפסגה המוקדשת ליוזמה. "עלינו ליצור ביחד אווירה שתעודד פתיחות ופיתוח, תבסס מערכת הוגנת, שוויונית ושקופה של כללי סחר והשקעות בינלאומיים", הוסיף.
המימון הנרחב עליו התחייב שי כולל 100 מיליארד יואן (14.5 מיליארד דולר) נוספים שיוקצו לקרן דרך המשי הנוכחית, 250 מיליארד יואן בהלוואות מבנק הפיתוח הסיני, 130 מיליארד יואן בהלוואות מבנק הייבוא והייצוא הסיני ו-60 מיליארד יואן בסיוע למדינות מתפתחות ולמוסדות בינלאומיים בקרב המדינות החברות ביוזמה. כמו כן, התכנית של שי כוללת גם 2 מיליארד יואן בסיוע מזון חירום, מיליארד דולר לקרן שיתוף פעולה אזורית ומיליארד דולר נוספים לפרויקטי שיתוף פעולה בקרב המדינות.
על אף הפירוט הרב, שי לא סיפק לוח זמנים להשקעות המתוכננות.
עם זאת, במערב נשמעה ביקורת לגבי הפסגה והתכנית, שנתפסים כניסיון לחזק את ההשפעה הסינית בעולם. "אנחנו מקווים ליצור משפחה גדולה של קיום משותף והרמוני", אמר שי בתגובה לביקורת הזו. "אנחנו מקווים להשיג מודל חדש של שיתוף פעולה בו כולם מנצחים".
בפסגה משתתפים כמה מבני הברית הקרובים ביותר של סין, ביניהם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ראש ממשלת פקיסטן נוואז שריף, ראש ממשלת קמבודה הון סן ונשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב. בפסגה ישתתפו גם מספר מנהיגים אירופיים, ביניהם ראשי הממשלות של ספרד, איטליה, יוון והונגריה.
פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אף נאמו בפסגה לאחר שי, והתחייבו לתמוך ביוזמה הסינית. "זהו פרויקט על זמני ומבטיח", אמר פוטין. מחמאות נוספות קיבלה היוזמה מצידו של שר האוצר הבריטי פיליפ האמונד, שכימה אותה "פורצת דרך", והדגיש כי בריטניה מעוניינת בקשרי מסחר חדשים לקראת עזיבתה את האיחוד האירופי.