ההכנסות של חברות אמריקאיות מחוץ לארה"ב - 2.6 טריליון דולר
לפי חברת המחקר קפיטל אקונומיקס, הסכום שווה ערך ל-14% מהתמ"ג האמריקאי. תוכניתו של טראמפ להפחתת מס החברות תנסה לפתותן להעביר את הכנסותיהן לארה"ב באמצעות "חנינה"
- רפורמת המסים של טראמפ הוצגה: מס החברות יירד ל-15%
- רפורמת המס של טראמפ: "מעבר ממלחמת מטבעות למלחמת מסים"
- טראמפ נתן לעצמו הטבות מס: הבלוף שמסתתר מאחורי מפץ המסים הגדול
רפורמת המס המתוכננת של טראמפ כוללת הורדת שיעור מס החברות מ-35% כיום, שנחשב לגבוה ביותר בעולם, וזאת במטרה לתמרץ חברות להחזיר את הכסף למדינה. עם זאת, טראמפ ככל הנראה יתקשה לאשר את תכנית המס בקונגרס. "ההורדות המשמעותיות במס ההכנסה ובמס החברות צפויות להעלות את הגירעון התקציבי ל-7 טריליון דולר בתוך עשור", מסביר הכלכלן אנדרו הנטר מקפיטל אקונומיקס. "אין כמעט שום סיכוי שהתוכנית בצורתה הנוכחית תאושר בקונגרס".
המכשול העיקרי שעומד בפני התוכנית של טראמפ הוא כללי הסנאט, שלא מאפשרים העלאה כזו של הגירעון התקציבי.
האם החנינה תעזור?
מלבד הורדת שיעור מס החברות, טראמפ מקווה להשיב את ההכנסות גם על ידי הצעת "חנינה" לחברות שיחזירו את ההכנסות למדינה. התוכנית מציעה הטלת מס חד-פעמי מופחת על אותן הכנסות. החזרת ההכנסות עשויה לעודד צמיחה כלכלית, כך שזהו אחד הסעיפים היחידים ברפורמת המס המתוכננת שאמור להוביל לעלייה בהכנסות. אמנם לא ברור בשלב זה מה יהיה שיעור המס המופחת שיוצע לחברות, אך החנינה הקודמת אפשרה לחברות לשלם מס של 5.25% על ההכנסות שהעבירו בחזרה לארה"ב. החנינה הזו הוענקה על ידי ג'ורג' וו. בוש ב-2004, וגם היא נועדה לתמרץ את הכלכלה. על פי הנתונים שאספו בקפיטל אקונומיקס, בסביבות שני שלישים מההכנסות המוחזקות מחוץ למדינה הוחזרו לארה"ב ביוזמה הזו, ועמדו על 362 מיליארד דולר.
בהתבסס על הדוגמה הזו, יוחזרו לארה"ב הכנסות בגובה 1.3 טריליון דולר, שתשלום המסים עליהן יעמדו על בין 60-70 מיליארד דולר. לפי הנטר, החנינה הזו עלולה להפחית את הכנסות המסים, מכיוון שחברות עלולות לנצל את שיעור המס המופחת גם על הכנסות שתכננו ממילא להשיב לארה"ב.