הבאר התייבשה: סעודיה בוחנת מחדש פרויקטים במיליארדי דולרים
הסיבה: הירידה המתמשכת במחירי הנפט; חלק מהפרויקטים ישונו כך שניתן יהיה להוציא אותם לפועל בשיתוף המגזר הפרטי
- סעודיה גייסה 9 מיליארד דולר במכירת אג"ח אסלאמיות
- סעודיה הציגה את "חזון 2030": פחות נפט, יותר השקעות
- סעודיה תקל על כניסת משקיעים זרים לבורסת ריאד
לפי מקורבים לנושא, המשרד לבחינת הוצאות תפעוליות והון, שהוקם בשנה שעברה במטרה להפוך את הממשלה ליעילה יותר, מכין רשימה של פרויקטים שעוד לא הושלמו ויש לבחון מחדש את ההיתכנות שלהן. רבים מהפרויקטים הללו הם שאריות מעשור של שגשוג, הודות למחירי הנפט הגבוהים והוצאות ממשלתיות ראוותניות. אולם, מאז החלה ירידת מחירי הנפט ב-2014, סעודיה מתקשה לגייס את ההון הנחוץ להשלמת הפרויקטים.
ההחלטה להקפיא את הפרויקטים היא חלק מתוכניות הממשלה לגוון את הכלכלה מעבר להסתמכות על יצוא נפט. "חלק מהפרויקטים ישונו כך שניתן יהיה להוציא אותם לפועל בשיתוף המגזר הפרטי", הסביר אחד המקורבים, שביקש להישאר בעילום שם. "פרויקטים אחרים יוקפאו אם הם לא עומדים ביעדים הכלכליים הנוכחיים".
הממשלה החלה בקיצוץ ההוצאות על תשתיות כבר בשנה שעברה, בניסיון לצמצם את הגירעון התקציבי שנגרם בשל הורדת מחירי הנפט. שר האוצר מוחמד על ג'אדן אמר בפברואר כי משרד היעילות הצליח עד כה לחסוך לממלכה 80 מיליארד ריאל (21.33 מיליארד דולר).
על פי דו"ח שפרסמה בינואר חברת הייעוץ פיית'פול אנד גולד (Faithful+Gould), פרויקטים ממשלתיים בשווי כולל של 13.3 מיליארד דולר נמצאים בסכנת ביטול, לנוכח המאמצים של הממשלה לחסוך בהוצאות ושינוי סדרי העדיפויות. לפי ההערכות, הממשלה תעדיף פרויקטים הקשורים לרווחה חברתית, כמו מיזמי חשמל ומים, בעוד שפרויקטי "ראווה" כמו אצטדיונים ומערכות תחבורה עלולים להתבטל.