FT
טראמפ כבר הודיע: "הפגישה עם נשיא סין תהיה קשה מאוד"
צווים נשיאותיים חדשים קוראים לבדיקה יסודית של כל המדינות והמוצרים המגולמים בגירעון הסחר של ארה"ב שהיקפו 500 מיליארד דולר. שיחת נזיפה מיוחדת על גירעון הסחר צפויה לנשיא סין שי ג'ינפינג שייפגש השבוע עם טראמפ בפלורידה
דונלד טראמפ הורה לגורמים רשמיים בממשלו למצוא פתרון לגירעונות הסחר של ארה"ב עם סין וכלכלות אחרות בעולם, זאת ימים ספורים לפני שיקיים פגישת פסגה עם נשיא סין שי ג'ינפינג.
- סין: פעילות הייצור התרחבה זה החודש התשיעי ברציפות
- מושלת הונג קונג תתרכז בדיור כדי לטשטש את הקשר לסין
- בארה"ב אוהבים מוצרים מגרמניה, אבל טראמפ מתנגד לגירעון הסחר עמה
ביום שישי חתם טראמפ על צו נשיאותי שקורא לבדיקה יסודית של כל המדינות וכל המוצרים המגולמים בגירעון הסחר השנתי של ארה"ב שעומד על 500 מיליארד דולר. הבדיקה תתקיים במשך 90 יום. תרומתה של סין לגירעון הזה עולה על 300 מיליארד דולר וצפויה לביקורת קפדנית במיוחד - כך על פי גורמים רשמיים בממשל. החקירה גם תסקור פתרונות אפשריים שייושמו עוד לפני סיומה. "משרות והון נגזלו ממדינתנו שנה אחרי שנה, עשור אחרי עשור, גירעון סחר על גבי גירעון סחר", אמר טראמפ. "אלפי מפעלים נגזלו מהמדינה שלנו".
טראמפ חתם במקביל על צו שמחייב גורמים פדרליים לשפר את האופן שבו הם גובים קנסות שהוטלו על יצואנים בגין מחירים נמוכים באופן מלאכותי, שהגיעו לארה"ב.
ההתמקדות בסחר משקפת את המאמצים של ממשל טראמפ לממש את אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו ולמקד מחדש את השיח הלאומי בנושא שהיה קרוב ללבם של המצביעים בני מעמד הפועלים, שסייעו לטראמפ להיבחר. "טובתו של הפועל האמריקאי היא כוכב הצפון שלנו", אמר טראמפ לעיתונאים ביום שישי.
נתוני סחר מטעים
אבל, המהלך מגיע על רקע ביקורת גואה כלפי טראמפ, הן סביב החקירה לגבי התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות בנובמבר והן בשל הקפאת סדר היום החקיקתי של טראמפ על רקע חיכוכים פנימיים במפלגה הרפובליקנית סביב רפורמת הבריאות. אלה העלו ספקות לגבי היכולת של מפלגתו לבצע גם את רפורמת המס שהבטיח.
בה בעת, הצווים שנחתמו ביום שישי עוררו מחדש חששות כי ממשל טראמפ יצית מחלוקות סחר עם בייג'ינג ושותפות סחר אחרות. זאת על ידי התמקדות במה שכלכלנים רבים מחשיבים כנתונים מטעים בכל הנוגע ליחסי הסחר הבילטראליים הרצויים בין מדינות. "אין לשכוח כי כמה מהשנים הטובות ביותר שלנו של צמיחה כלכלית יצרו את גירעונות הסחר הגדולים ביותר שלנו, בעוד השפל הגדול היה מלווה בצניחה חדה בגירעון הסחר", ציין טום דונהיו, יו"ר משרד הסחר האמריקאי ומבקר של הרטוריקה הפרוטקציוניסטית של טראמפ במהלך הקמפיין לנשיאות ארה"ב.
ביום חמישי שעבר כבר אותת טראמפ כי נושאי הסחר והגירעון מול סין יעמדו בראש סדר היום בביקורו של נשיא סין במאר־א־לאגו, מעונו הפרטי בפלורידה, ביום חמישי הקרוב. "הפגישה עם סין תהיה קשה מאוד, שכן לא נוכל להמשיך ולקיים גירעונות סחר עצומים ואובדן מקומות עבודה. חברות אמריקאיות חייבות להיערך לחלופות", צייץ טראמפ בטוויטר.
בתגובה, סגן שר החוץ הסיני ז'נג זגוואנג אמר כי גירעון הסחר של סין עם ארה"ב הוא תוצאה של חלוקה גלובלית של תעשיות כמו גם מבנים כלכליים שונים של סין וארה"ב. ז'נג טען עוד כי סין צברה גירעונות סחר עם מדינות אחרות, לא חתרה לעודף סחר גורף ולא תחליש את המטבע שלה על מנת לעודד תחרותיות של מגזר היצוא.
בינתיים, גורמים המקורבים למהלכי ההיערכות לפסגה הראשונה של הנשיאים שי וטראמפ, הזהירו כי צפוי בפלורידה מפגש עבודה פושר למדי שלא יניב "עסקה מרשימה" בכל הנוגע למחלוקות סחר והשקעות, או אפילו קומץ של "תוצאות ראויות לציוץ".
בהתייחסו לביקורת הקפדנית שיקיים עתה ממשל טראמפ לגבי הגירעונות, אמר שר הסחר האמריקאי ווילבור רוס כי הבדיקה תתמקד בגירעונות פרטניים עם מדינות, והאם הם נגרמו בשל סוגיות כמו "רמאות", הסכמים קלוקלים, "מגבלות" שהטיל ארגון הסחר העולמי, או מטבעות "לא מתואמים".
"מיותר לומר, המקור מספר אחד (לגירעון הסחר) היא סין", אמר רוס לעיתונאים. עם זאת, הוא ציין כי המחקר יבחן את כל המדינות שעמם יש לארה"ב גירעונות סחר בתחום הסחורות, כולל שותפות גדולות כמו גרמניה, קנדה ומקסיקו, כמו גם שותפות קטנות יותר, כמו שוויץ ואינדונזיה.
אובדן משרות עצום
בינתיים נערכת ארה"ב לפתיחת הסכם הסחר עם קנדה ומקסיקו (NAFTA). לארה"ב היה גירעון סחר בגובה 63 מיליארד דולר עם מקסיקו בשנה שעברה, וטראמפ חזר ואיים כי יטיל מס גבולות על חברות שמעבירות מפעלים מארה"ב למקסיקו על מנת לנצל את עלויות כוח האדם הנמוכות יותר.
יועציו של טראמפ, ובהם פיטר נבארו, האוחז בגישה נצית כלפי סין ועומד בראש ועדת הסחר הלאומי החדשה, טוענים כי גירעונות הסחר האמריקאיים הובילו לאובדן משרות עצום בארה"ב וכי שרשראות האספקה צריכות לשוב הביתה, לטובת הביטחון הלאומי. "מדובר כאן ברגע היסטורי בנשיאות, שבו לראשונה אנחנו מקיימים בדיקה מקיפה לגבי המקור של מה שהיה גורם משמעותי ועקבי באובדן משרות, אובדן בסיס הייצור ודברים נוספים", אמר נבארו לעיתונאים.
לארה"ב גירעון סחר מאז שנות ה־70.