דרום קוריאה: הנשיאה לשעבר פארק נשלחה למעצר
בית המשפט קבע כי קיים חשש שפארק, המעורבת בשערוריית שחיתות, תנסה להימלט ולהשמיד ראיות; בעוד כחודש יתקיימו בחירות לנשיאות
נשיאת דרום קוריאה לשעבר, פארק גוון-הייה, שהודחה מתפקידה מוקדם יותר החודש בעקבות חקירת שחיתות, נשלחה היום (ו') למעצר. "נעשה וידוא כי (בוצעו) פשעים חמורים וקיים חשש שהחשודה תנסה להימלט במטרה להשמיד ראיות", מסר השופט קאנג בו-יאנג, "בית המשפט מכיר בצורך ובהיגיון במעצרה של החשודה".
- סמסונג מתנצלת על הסקנדל שגרם להדחת נשיאת דרום קוריאה
- דרום קוריאה: ביהמ"ש אישר את הדחת הנשיאה החשודה בשחיתות
- דרום קוריאה: "משפט המאה" של סגן יו"ר סמסונג ייפתח ביום שלישי
התביעה הודיעה השבוע שהיא מבקשת את מעצרה של פארק בגין שימוש לרעה במעמדה, קבלת שוחד והדלפת מידע לתקשורת. "החשודה ניצלה לרעה את כוחה הרב ואת מעמדה כנשיאה ונטלה שוחד מחברות, פגעה בחופש הניהול של חברות והדליפה מידע רשמי חשוב וחשאי", נכתב בהצהרה.
פארק מוחזקת במעצר בבנייני משרד התובע המחוזי של מרכז סיאול על פי החלטת בית המשפט. היא תישלח למתקן כליאה בסיאול בהמשך היום. מדובר באותו המקום שבו עצורים אשת סודה צ'וי סון-סיל ועוד כמה בכירים המעורבים בשערורייה, ובכלל זה סגן יו"ר חברת סמסונג, לי ג'יאה-יונג.
השערורייה הציתה מחאה המונית בעת שנחשפה בשנה שעברה. עיקר המחלוקת הוא סביב צ'וי, שעל פי החשדות השתמשה בכוח ההשפעה הרב שלה על הנשיאה שסייעה לה בגיוס תרומות מחברות עבור קרנות שייסדה המקורבת בעוד היא מבטיחה טובות הנאה וקשרים לפארק. לי, נכדו של מייסד סמסונג, נעצר בחודש שעבר והוגש נגדו כתב אישום, בחשד שהיה מעורב בהעברת 38 מיליון דולר לעמותות שהקימה צ'וי בתמורה לאישור הממשלה ב-2015 למיזוג בין שתי חברות בנות.
פארק טרם הואשמה רשמית, אמרו התובעים, ובאפשרות התביעה להחזיק אותה במעצר במשך 20 יום בטרם יתבצע ההליך. היא הודחה מתפקידה ב-10 במרץ לאחר שבית המשפט החוקתי של אישר את החלטת הפרלמנט. ההדחה החוקתית נוטלת מידיה של פארק את חסינותה הדיפלומטית ואפשרה לתובעים לדרוש את מעצרה.
ב-9 במאי יתקיימו בדרום קוריאה הבחירות לנשיאות המדינה, כאשר ראש הממשלה משמש כעת הנשיא הזמני.