$
כלכלה ומדיניות

בריטניה נסוגה מהאיום לעזוב את האיחוד בלי הסכם סחר; החלה בשיחות עם ישראל

השר הבריטי למסחר בינלאומי, לורד מארק פרייס: "נעבוד יחד בכדי למצות את הזדמנויות הסחר העתידיות, ובכדי להבטיח מעבר חלק עם עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי". תהליך העזיבה של בריטניה יחל מחר באופן רשמי

ניצן לונברג 09:4928.03.17
הברקזיט מתקרב, ועתיד הסכמי הסחר של בריטניה מתחיל להתברר. דיפלומטים אירופיים בממלכה המאוחדת אמרו לעיתון ה"גרדיאן" שישנם סימנים שהממשלה הבריטית נסוגה מהאיום לעזוב את האיחוד האירופי ללא הסכם סחר במקרה של כישלון המשא ומתן.

 

 

בשיחות סגורות אמרו הדיפלומטים כי בכירים בממשלת בריטניה מודים כי במקרה של עזיבה כזו ייגרם "כאוס", ומתחרטים על האיום להפוך את המדינה למקלט מס ללא רגולציה, איום שעלה במרומז בנאומה של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בינואר, כשהזהירה ש"עדיף שלא תהיה עסקה מאשר עסקה רעה לבריטניה". עוד טענו הדיפלומטים כי המסרים המרגיעים מבכירים בממשלת בריטניה הם ניסיון למתן את הדיון המתלהט לפני שמיי תפעיל את סעיף 50 באמנת ליסבון מחר (רביעי) ותתחיל את תהליך היציאה מהאיחוד, שיימשך שנתיים.

 

מארק פרייס, השר למסחר בינלאומי מארק פרייס, השר למסחר בינלאומי צילום: גטי אימג'ס

 

בתוך כך, נמסר ממשרד הכלכלה הישראלי כי בריטניה וישראל ינהלו מחר את המפגש הראשון בקבוצת העבודה החדשה לסחר בין בריטניה וישראל. על הקמת קבוצת העבודה הכריזו בחודש שעבר ראשי הממשלה תרזה מיי ובנימין נתניהו, ובמהלכה ידונו שרים משתי המדינות באווירת הסחר הבינלאומי והמשכיות עתיד יחסי הסחר בין בריטניה וישראל.

 

במסגרת מפגש הפתיחה, תתחיל הקבוצה בעבודה לקראת מעבר חלק של יחסי הסחר בין ישראל לבריטניה, עם עזיבתה של האחרונה את האיחוד האירופי.

 

בהודעה לעיתונות כתב השר הבריטי למסחר בינלאומי, לורד מארק פרייס, שהגיע לישראל על מנת להשתתף בפגישה, כי "חידושים ומוצרים ישראליים מתקבלים בברכה ע"י הצרכנים הבריטים הבריטים מזה שנים רבות. ביקורי בישראל מחזק את הקשרים העמוקים הקיימים זה מכבר בין שתי האומות וקבוצת העבודה החדשה תשאף להמשיך את התנופה שראינו ביחסי הסחר וההשקעות המשגשגים ביננו. נעבוד יחד בכדי למצות את הזדמנויות הסחר העתידיות, ובכדי להבטיח מעבר חלק עם עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי, על מנת לשמור על יחסי הסחר המשגשגים בין בריטניה וישראל".

 

ב-2015 הסתכם הסחר הבילטרלי בין בריטניה לישראל בכ-7.5 מיליארד דולר, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בריטניה היא שותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל והיא גם היעד הראשון להשקעות ישראליות באירופה, ויותר מ- 300 חברות ישראליות פועלות בה. מאז אפריל 2016, 28 חברות ישראליות פתחו סניפים או הרחיבו את פעילותן בבריטניה, תוך יצירת 700 מקומות עבודה חדשים. במקביל, יותר מ- 30 חברות בריטיות פועלות בישראל, בנוסף למאות חברות אחרות המיוצגות בארץ.

 

בהודעה לעיתונות, אמר שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן כי "בריטניה היא יעד היצוא הגדול ביותר של ישראל באירופה, ולכן אנו רואים חשיבות רבה בשימור וקידום יחסי הסחר שלנו גם לאחר שבריטניה תפסיק להיות חברה באיחוד האירופי. עלינו להבטיח שהקהילות העסקיות בשתי הארצות יוכלו להמשיך לסחור זו עם זו, ע"י כך שניתן להן את פלטפורמות הסחר הנדרשות".

 

תהליך העזיבה של בריטניה יתחיל מחר, כאשר סר טים בארו, הנציג הקבוע של בריטניה בבירת האיחוד האירופי בריסל, ימסור באופן אישי מכתב שמודיע על כוונת בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי לנשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק.

 

עם קבלת המכתב בידי המועצה האירופית, יתחיל שעון העצר של המשא ומתן לתקתק, ושנתיים של משא ומתן על תנאי העזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי ייצאו לדרך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x