$
המזרח התיכון

טראמפ הפריע לחיזבאללה לפנטז על בוננזת גז בלבנון

ארגון הטרור השיעי הוא תומך נלהב של הממשלה החדשה בביירות, ובמיוחד של תוכניותיה לחפש גז ונפט מול חופי המדינה. הממשל בארה"ב עשוי לסכל אותן אם חברות אמריקאיות לא ייכנסו לתמונה

דורון פסקין 08:4509.03.17

מאגרי הגז המרשימים שהתגלו באגן המזרחי של הים התיכון מציתים את הדמיון בלבנון. ההתלהבות דבקה גם בחיזבאללה, הארגון החזק בלבנון, שרואה הזדמנות לגזור קופון שמן עבור עצמו.

אבל, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב בנובמבר הפכה את לוח הזמנים של חיזבאללה להשגת היעד לצפוף מאוד. בהנהגת הארגון חוששים כי ממשל טראמפ יסכל את מהלכי הממשלה החדשה, שנהנית מתמיכת חיזבאללה, לניצול הגז והנפט במים הכלכליים של המדינה.

נשיא לבנון מישל עאון. הפשיר מכרזים אחרי שלוש שנים נשיא לבנון מישל עאון. הפשיר מכרזים אחרי שלוש שנים צילום: איי.פי

 

באחת מישיבותיה הראשונות בינואר פרסמה ממשלת לבנון שני צווים שמאפשרים, באיחור של שלוש שנים, להוציא מכרזים בינלאומיים לזכויות קידוח בחמישה בלוקים (אזורי חיפוש גז ונפט) בים התיכון. שלושה מתוך הבלוקים הללו נתונים במחלוקת מאחר שניסיונות התיווך בחסות האו"ם בין לבנון לישראל בשנים 2012–2014 להסדרת הגבולות הימיים לא צלחו.

 

שר האנרגיה הלבנוני ג'יבראן באסיל טען ב־2013 כי סקרים גיאולוגיים הצביעו על כך שעתודות הגז בשטח הימי של המדינה נאמדות ב־96 טריליון רגל קוב (2.7 טריליון מ"ק) ועתודות הנפט עשויות להגיע לכ־850 מיליון חביות. ממשלת לבנון שואפת להפנות את הכנסות הנפט למיזמי פיתוח, במיוחד בתחום התשתיות. הנשיא מישל עאון, נוצרי מרוני ובן ברית פוליטי של חיזבאללה שנבחר לתפקיד בסוף אוקטובר האחרון, הצהיר כי קרן עושר ריבונית מיוחדת תוקם ואליה יוזרמו הכנסות הנפט והגז החל משנת 2018. אבל חרף הצווים והצהרות הנשיא, ישנם עוד בדרך מכשולים רבים בדרך. ללבנון אין גוף ממשלתי שינהל את מגזר הנפט והאנרגיה שמקביל, למשל, לרשות הגז הטבעי בישראל. בנוסף, החקיקה בתחום לוקה בחסר ואין הסדרה מקיפה של חלוקת ההכנסות. כל זאת עוד לפני שמזכירים את השחיתות והיעדר השקיפות שהם מאפיינים בולטים של התנהלות מוסדות המדינה בלבנון.

 

חסן נסראללה ואנשיו שוללים מכל וכל מעורבות של חברות אמריקאיות בשדות הגז, מחשש שבכך יתאפשר רצף טריטוריאלי אמריקאי לאור הפעילות של נובל אנרג'י בישראל.

 

מנגד, הממשלה הלבנונית לא דוחה על הסף את האפשרות לשיתוף פעולה עם האמריקאים, אלא רק מבקשת מהם ביטחונות לכך שישראל לא תפיק כל תועלת מהכנסותיהן בהפקת הגז והנפט הלבנוני. החודש דיווחו עיתונים בביירות כי ממשל טראמפ העביר מסרים לממשלת לבנון שנגעו לתפקידו של ארגון הטרור בהסכמים העתידיים במשק הנפט והגז, ולדרכים למנוע מהכנסות הענף לזרום לקופתו המידלדלת כתוצאה מהמלחמה בסוריה. בלבנון מעריכים כי ההפשרה הצפויה ביחסים בין רוסיה לארה"ב בעידן טראמפ תכלול גם את סוגיית הגז הלבנונית, כשחיזבאללה וגם הפטרונים בטהראן לא יתנגדו לכך שחברות אנרגיה רוסיות יפתחו את השדות הדרומיים הגובלים בשדות הישראליים.

 

לא בכדי חיזבאללה לוטש עיניים להכנסות העתידיות מהגז והנפט, וזאת נוכח ההערכות כי ממשל טראמפ יפעל בשנים הקרובות בנחרצות לייבוש מקורותיו הכספיים. המלחמה הנמשכת בסוריה גבתה מחיזבאללה מחיר כלכלי כבד, ולפי מקורות בביירות, בחודשים האחרונים צמצמה איראן את הסיוע הכספי שלה לארגון השיעי בשל מחלוקות פנימיות. המצוקה כספית הקשה הביאה להחלטה של צמרת חיזבאללה לקצץ, בין השאר, בתשלומים למשפחות אנשיו ההרוגים וההטבות השונות ללוחמים.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x