$
כלכלה ומדיניות

סגן היו"ר והיורש של סמסונג, לי ג'אה יונג, מואשם בשוחד ומעילה

כתב האישום מסמל מפנה ביחסה של מערכת המשפט בדרום קוריאה לקשרי ההון־שלטון במדינה. משפטו לא צפוי להשפיע על תפקוד סמסונג בטווח הקצר, אך יקבע אמות מוסר חדשות לתרבות העסקית באחת הכלכלות הגדולות באסיה

שירות כלכליסט 20:0228.02.17

הפרקליטות בדרום קוריאה הגישה כתב אישום חסר תקדים בחריפותו נגד סגן היו"ר והיורש של תאגיד הענק סמסונג, לי ג'אה יונג.

 

סעיפי האישום נגד לי כוללים מתן שוחד, מעילה, עדות שקר בפני ועדה פרלמנטרית והסתרת נכסים במקלטי מס. המשפט של לי, שנחשב למנהל בפועל של סמסונג, עלול לטלטל את התרבות התאגידית בדרום קוריאה ואת המשק כולו.

 

לפי האישומים, לי העביר 43 מיליארד וון (36.4 מיליון דולר) לחברות בבעלות אשה בשם צ'וי סון, שהיא חברה קרובה של הנשיאה פאק גאון הייה. בתמורה, דאגה הנשיאה לקדם את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים בקוריאה למיזוג בין שתי חברות בנות של סמסונג — סמסונג CT ו־Chiel. העסקה העמיקה את אחיזתו של לי בסמסונג, זאת על חשבון מחזיקי מניות אחרים בחברה, כלומר, הציבור הקוריאני.

 

לי ג'אה יונג לי ג'אה יונג צילום: בלומברג

המשפט של לי, שכבר נמצא במעצר מתחילת החודש, צפוי להימשך יותר משנה. עם זאת, הוא לא צפוי לפגוע בהתנהלותה של סמסונג בטווח הקצר. סמסונג היא החברה הגדולה בדרום קוריאה והיא בנויה בצורת פירמידת אחזקות — מבנה שמכונה צ'איבול. כך שלכל אחת מהחברות של סמסונג יש מנכ"ל משלה, שמוציא אל הפועל את האסטרטגיה ארוכת הטווח שקובע לי, נכדו של המייסד. למעשה, החברה הודיעה זה לא כבר שהיא מתכוונת לבטל את מוסד "משרד האסטרטגיה התאגידי", מעין מועצה עליונה שבה דנו לי ובכירים אחרים בסמסונג על כל שלוחותיה ביעדים ארוכי טווח, כל זאת ללא עינם הבוחנת של חברי הדירקטוריון – נציגי ציבור מחזיקי המניות.

 

ההשפעה הגדולה יותר של משפטו של לי עשויה להיות לא רק על סמסונג עצמה, אלא על כל התרבות התאגידית ויחסי ההון והשלטון בדרום קוריאה. השליטה בחברות הצ'איבול כמו סמסונג, LG ויונדאי נמצאת בידי מספר מצומצם של משפחות. מטבע הדברים, למשפחות הללו יש השפעה עצומה על הכלכלה, החברה והפוליטיקה במדינה.

מאז שכלכלת דרום קוריאה חוותה צמיחה מהירה בשנות השישים של המאה שעברה, ריכוז הכוח בידי קבוצת המשפחות יצר כר פורה לשחיתות שלטונית שמושרשת עד היום בקוריאה. היעדר שקיפות ומנגנוני בקרה בחברות הציבוריות שנשלטות בידי המשפחות הולכות יד ביד עם הנגע הזה. אבל, ייתכן שהמשפט של לי יהיה נקודת המפנה.

 

לאחר חשיפת מעורבות הנשיאה בקבלה לכאורה של שוחד מראשי החברות הגדולות, קמה בקוריאה מחאה המונית נגדה ונגד תרבות השחיתות. אם בשנים קודמות הציבור התעלם מכפפות המשי שבהן טיפלה מערכת המשפט בחברות הצ'איבול, העמקת אי־השוויון בחברה הקוריאנית בעשור האחרון הפכה אותו למודע ומעורב יותר.

 

כך למשל, אם אביו של לי, קון הי, הורשע ב־2008 בהעלמת מס אך מעולם לא נעצר ולא ריצה עונש מאסר על מעשיו, לי זכה למעצר מתוקשר והפרקליטות לא גררה את הטיפול בתיקו. עוד לפני כן הפרלמנט החל בהליך להדחת הנשיאה פאק, שמושעית לעת עתה מתפקידה. השבוע אף החלו מפלגות האופוזיציה לפעול להדחת הוואנג קיו אן, ממלא המקום של פאק. הסיבה לכך היא סירובו להרחיב את סמכויות הפרקליטות בחקירת פרשת השחיתות שבה מעורבת פאק. לכן, משפטו של לי עשוי לקבוע לא רק את גורלו ואת גורלה של סמסונג, אלא גם את אמות המידה המוסריות בתרבות השלטונית והעסקית של דרום קוריאה.

אין תגובות
בטל שלח
    לכל התגובות
    x