"אני מקבל צמרמורת כשאני שומע אנליסטים שמדברים בהערצה על מנהלים שתמיד עומדים ביעדים"
במכתבו השנתי למשקיעים יצא וורן באפט נגד קרנות גידור שגובות עמלות מופרזות ומניבות החזרים עלובים. בעוד חברת הרכבות שלו "איכזבה", קראפט היינץ רשמה עלייה נאה ברווח לפני מס
המשקיע המיליארדר וורן באפט (86) פירסם היום את המכתב השנתי למשקיעים והקדיש חמישה עמודים לביקורת חריפה נגד קרנות הגידור והעמלות הגבוהות שהן גובות, זאת בעוד ההחזרים עבור המשקיעים עלובים למדי, טען — כך דיווח המגזין "פורצ'ן".
- אחרי הגשת ההצעה למיזוג עם יוניליוור, הונו של באפט גדל בכ-6 מיליארד דולר
- באפט מוכר את האחוזה שלו בלגונה ביץ' בקליפורניה ב-11 מיליון דולר
- וורן באפט: "רכשנו מניות בשווי 12 מיליארד דולר מאז הבחירות בארה"ב"
"כאשר טריליוני דולרים מנוהלים על ידי אנשי וול סטריט שגובים עמלות גבוהות, בדרך כלל יהיו אלה המנהלים שיגרפו רווחים עצומים, ולא הלקוחות", כתב יו"ר ברקשייר הת'אוויי, שחזר וציין במכתבו גם את סגנו ושותפו בקבלת החלטות, צ'רלי מאנגר. "החישוב שלי, ואני מודה שזה חישוב גס, הוא שבחיפוש אחר יועצי השקעות בכירים, האליטה בזבזה יותר מ־100 מיליארד דולר בעשור האחרון", הוסיף, כאשר האליטה, לדבריו, כוללת אנשים עשירים, קרנות פנסיה וקרנות אוניברסיטה.
כן התייחס באפט לסוגיית הרכישה החוזרת של מניות והפציר במי שנוטלים חלק בדיון "הלוהט" בעניין הזה, "לקחת נשימה עמוקה". "יש אנשים שמגדירים את הנוהל הזה לא־אמריקאי, כאילו מדובר בהפניית משאבים שנדרשים למהלכים פרודוקטיביים. אבל זה פשוט לא נכון", אמר. דבריו של באפט נאמרו בתגובה להתבטאויות של מתנגדי רכישה חוזרת של מניות, ובהם לארי פינק מנכ"ל קרן בלאקרוק, שחזרו וטענו כי הנוהל מונע מאמריקה התאגידית להשקיע בצמיחה ארוכת טווח ולפיכך פוגע בכלכלה.
"תאגידים אמריקאים ומשקיעים פרטיים מוצפים בכסף שמחפש ערוצים נבונים. למיטב ידיעתי שום פרויקט מרגש לא מת בשנים האחרונות מהיעדר מימון. תפנו אלינו אם יש לכם מועמד".
לברקשייר מדיניות רכישה חוזרת משל עצמה, ולפיה היא רוכשת את המניות שלה אם מחירן צונח מתחת ל־120% משוויין הנקוב בספרים, אף כי המהלך לא נדרש בשנים האחרונות. "לא מדובר בנושא מסובך", אמר באפט. "רכישה חוזרת של מניות היא מהלך הגיוני כשהשוק מעריך אותן בחסר וכאשר לחברה אין צורך דחוף אחר במזומנים".
ובעוד משקיעים המתינו לדברי ביקורת נגד הנשיא טראמפ, באפט שלף דווקא את המיטב מאוצר המילים האופטימי שלו והתייחס בהרחבה לשגשוגה של ארה"ב. למרות הפסדה של הילרי קלינטון, שקיבלה את תמיכתו של באפט בקמפיין הנשיאותי, הוא עדיין מאמין כי העתיד צופן רק טוב עבור ארה"ב. "אפשר לסכם במילה אחת את הישגיה של המדינה שלנו: נס. מנקודת פתיחה לפני 240 שנה, פרק זמן שהוא פחות מפי שלוש מהגיל שלי, האמריקאים שילבו בין כישורים אנושיים, מערכת שוק, זרם של מהגרים מוכשרים ושאפנים ושלטון החוק, על מנת להגשים שפע שהוא מעבר לכל מה שיכלו אבותינו המייסדים לדמיין", כתב. "אני חוזר על מה שאמרתי בעבר ומצפה לומר גם בעתיד: תינוקות שנולדים באמריקה היום הם היבול בר המזל ביותר בהיסטוריה", סיכם.
כמדי שנה, גם ב־2016 רשמו עסקי ברקשייר המגוונים הישגים מעורבים. כך, למשל, אחזקת ברקשייר במניות קראפט היינץ הניבה רווח לפני מס של 923 מיליון דולר זאת לעומת הפסד של 122 מיליון דולר לפני מס ב־2015. אירוע מיוחד, עם זאת, היה הצעת הרכש של קראפט היינץ ליוניליוור החודש בסכום של 143 מיליארד דולר. יוניליוור דחתה את העסקה והצעת הרכש התפוגגה, זאת משום שהסירוב סגר את הדלת בפני השתלטות ידידותית, ובאפט לעולם לא מבצע השתלטויות עויינות.
חברת הרכבות של ברקשייר, BNSF, "איכזבה" השנה לפי באפט, עם ירידה בהכנסות מ־22 מיליארד דולר ב־2015 ל־20 מיליארד דולר ב־2016 וצניחה ברווח לפני מס מ־4.2 מיליארד דולר ל־3.6 מיליארד דולר. בניגוד לכך, ברקשייר הת'אוויי אנרג'י שמרה על צמיחה והרווח לפני מס רשם עלייה קלה מ־2.4 מיליארד דולר ב־2015 ל־2.5 מיליארד דולר ב־2016.
עסקי הייצור, שירותים וקמעונאות של ברקשייר נהנו מזינוק בהכנסות מ־108 מיליארד דולר ב־2015 ל־120 מיליארד דולר ב־2016, בעיקר בשל רכישת שתי חברות על ידי החברה־האם, פרסיז'ן קסטפארטס, בעבר חברה ציבורית, ודוראסל, בעבר חברה־בת של פרוקטר אנד גמבל.