ראיון כלכליסט
"עוד צו הגירה של טראמפ עשוי להיגמר בלא כלום"
עורך הדין הניו יורקי ארי פרקש מכיר מקרוב את מנגנון ההגירה האמריקאי, ומתכונן למהפכה של הנשיא החדש. לכלכליסט הוא מסביר שלמרות כישלונו לאסור באופן גורף כניסת אזרחי שבע מדינות מוסלמיות, לממשל יש שלל כלים להגביל מהגרים. זה כולל גם את הרילוקיישן להייטקיסטים
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עשוי לחתום עוד השבוע על צו נשיאותי חדש להגבלת כניסת מהגרים לארה"ב, אחרי שהקודם נחסם על ידי המערכת המשפטית. מלבד האיסור על כניסת מהגרים משבע מדינות מוסלמיות, שצפוי להישאר על כנו (אף כי יסייג מי שבידם ויזה - ת"ט), יוצא טראמפ גם נגד מהגרי עבודה מהעולם כולו. אתמול פרסם הבית הלבן שורת הנחיות שמבטלות למעשה הנחיות של הנשיא הקודם ברק אובמה. בשעה שהנחיות ממשל אובמה התמקדו בגירוש של מהגרים לא חוקיים שביצעו עבירות חמורות, לפי ההנחיות החדשות רשות המכס וההגירה (ICE) תוכל לגרש לאלתר כל מהגר שנמצא בארה"ב ללא היתר וביצע עבירה בכל דרגה שהיא.
- ארה"ב הקפיאה המגבלות על כניסת מוסלמים; טראמפ: "דעתו של השופט מגוחכת"
- יו"ר פורד נגד טראמפ: "איננו תומכים במדיניות ההגירה החדשה"
- גרמניה: עד סוף 2020 נוציא 93.6 מיליארד יורו על משבר הפליטים
הוראה נוספת שהתפרסמה תתיר לרשות המכס וההגירה ולמשטרת הגבולות לגרש מיידית כל מהגר לא חוקי שנמצא בארה"ב פחות משנתיים ונתפס בכל מקום בתחומה. ההנחיות הקודמות התירו גירוש מיידי של מי שנתפס במרחק של פחות מ־100 מייל מהגבול, ונמצא בארה"ב פחות משבועיים.
יותר פקידים
בשיחה עם "כלכליסט" מסביר עורך הדין ארי פרקש, שותף וראש קבוצת הגירה עסקית לארה"ב במשרד פרל כהן ניו יורק, כי בית המשפט נדרש לסוגיית הוויזות גם בימי הנשיא אובמה, אם כי על רקע תוכנית הנשיא להכשיר מהגרים לא חוקיים. לגבי עתיד מהלכיו של הנשיא הנוכחי, פרקש סבור כי גם אלה עשויים בסופו של דבר להתמסמס בית כותלי בית המשפט.
"אובמה השיק ב־2012 מדיניות קליטת מהגרים בשם DACA שאפשרה לתת ויזת עבודה למהגרים לא חוקיים שהגיעו לארה"ב כילדים מתחת לגיל 16", מסביר פרקש. "זה היה מן סטטוס פסבדו־חוקי שהורחב לאחר מכן גם להורים במסגרת תוכנית DAPA. בארה"ב ישנם 11 מיליון מהגרים לא חוקיים, ו־DAPA אמורה היתה לחול על כ־6 מיליון. אבל בית המשפט בטקסס טען ב־2014 שהחוק לא מאפשר לנשיא ארה"ב לייצר קטגוריות של ויזות, וכי זו למעשה העבודה של הקונגרס". בסופו של דבר הגיע המקרה הגיע עד לבית המשפט העליון, שהחליט להשאיר על כנו את האיסור שהטילה ערכאה נמוכה יותר על הרחבת התוכנית גם להורים.
אז אם הנשיא לא מורשה לקבוע את הגדרות הוויזה, הוא מורשה לבטלן?
"החוקים מתקבלים על ידי הקונגרס ותפקידו של הנשיא הוא לאכוף את החוקים הללו. השאלה היא כיצד בדיוק לעשות זאת. כך שאם נתייחס לצו הנשיאותי של טראמפ לגבי המהגרים, לא נאמר שם שאנחנו לא מתירים כניסה לאנשים הללו. נאמר שם שאנחנו לא מתירים להם כניסה לעת עתה, כדי לאפשר לנו לבחון מחדש את מנגנוני הביטחון ואז לאפשר להם להיכנס שוב. מדובר באיסורים זמניים, חלקם ל־90 יום, חלקם ל־120 יום, אך שוב, הכל נמצא תחת ההגדרה של אכיפת חוק. הם יכולים לומר, למשל, שעדיפותם היא לפנות — שזו ההגדרה החוקית לגירוש — אנשים שיש להם תיקים פליליים".
האיסור נגד מהגרים ממדינות מוסלמיות מסוימות עשוי להיות רק יריית הפתיחה. ההנחה היא שטראמפ יחתוך את מספר המהגרים ממיליון לחצי מיליון בשנה.
"אני לא חושב שמישהו מחוץ לממשל באמת יודע מה הולך לקרות. ראיתי צו נשיאותי שדלף, שמנחה את הרשויות הפדראליות להקדיש זמן רב יותר לבדיקת ויזות קיימות. זה יכול להתבטא למשל, בהיקף הביקורות שנעשות בחברות שזקוקות לוויזות מסוג L, הוויזה שמאפשרת ניידות של עובדים בין מדינות. למשל, אם פועלת חברה אמריקאית בישראל, ולחברה הזו יש מנהל בכיר, והם רוצים שהוא יעבור לחברה־בת או לחברה־האם בארה"ב, זו תהיה הוויזה המתאימה. בקטגוריה הזו נדרשת אגרת בדיקת הונאה בגובה 500 דולר כדי לממן את הביקורת של רשויות המכס במשרדי החברה. בצו הנשיאותי שדלף, ששוב, אני לא יכול להתחייב לגבי אמיתותו, נאמר שיושקעו משאבים רבים יותר בביצוע הביקורות הללו".
מה לגבי הגרלת הגרין־קארד השנתית, כיצד היא צפויה להיפגע תחת טראמפ?
"ההגרלה מיועדת לאזרחי מדינות שאין מהן הרבה מהגרים, ביניהן גם ישראל, שבה זוכים כ־200 ישראלים בשנה בגרין קארד מתוך מכסה של 50 אלף. הדרישה היא להשכלה תיכונית או שנתיים ניסיון במשרות מסוג מסוים, כאשר המטרה היא לייצר גיוון ולאפשר קליטת אנשים שלא היו יכולים אחרת להיכנס לארה"ב. אחת ההצעות שעשויה להיבחן כעת, היא מעבר לשיטת נקודות כמו זו שקיימת באוסטרליה או בקנדה. המשמעות היא, שאם יש לך תואר ראשון וילדים, למשל, תקבל יותר נקודות וככל שיש לך יותר נקודות, סיכוייך טובים יותר לקבל ויזה. השיטה הקודמת עונה לקטגוריה של הגשמת החלום האמריקאי, ולעומת זאת שיטת הנקודות תפחית את מספר המהגרים ממדינות עניות, שעבורם מדובר בהזדמנות אמיתית למימוש כלכלי של החלום שלהם".
ההגבלות על כניסת מהגרים יעזרו ביצירת משרות לאמריקאים?
"הצו הנשיאותי נגד מוסלמים לא יעזור, אבל ישנו עוד צו בתחום אכיפת ביטחון הפנים שקורא להוספת 10,000 פקידי הגירה ומכס. ולא מדובר רק בפקידים שיוצבו בגבולות, כי אם גם בתוך ארה"ב. סביר להניח שנראה כעת אכיפה מוגברת של חוק משנת 1986, שמחייב מעסיקים בארה"ב לוודא את תקינות אישורי העבודה של המועסקים שלהם. בשנים קודמות נעשו בערך 3,000 בדיקות כאלה בשנה, ועל מפרי החוק הוטלו קנסות של כ־1,000 דולר. יהיה קשה יותר למעסיקים להתחמק ממילוי החוק, ולמהגרים לא חוקיים יהיה קשה יותר להשיג משרות".
העובדים הלא חוקיים הללו נמצאים, על פי פרקש, בעיקר במסעדות ומפעלים ובמגוון משרות אחרות שמסתמכות על עבודה פיזית, כאשר חלקם הגדול מגיע ממרכז ומדרום אמריקה. בה בעת, מדובר גם באנשים שהגיעו לארה"ב עם ויזת סטודנט או תייר, ופשוט נשארו מעבר למותר. מהגרים כאלה, הכוללים גם ישראלים, מסתכנים עתה יותר מבעבר בביקורי פתע מצד הרשויות.
הצווים הנשיאותיים עוררו זעם בקרב מושלי מדינות. זה אפשרי טכנית שמדינות ימרדו נגד טראמפ?
"כן ולא. במקרה של ערי המקלט, למשל, אם נעצר שם מישהו, הרשויות לא יבררו מול וושינגטון אם מדובר בשוהה לא חוקי, אלא פשוט יאכפו את החוק המקומי שלהם. הממשל לא יכול לכפות על מדינות לאכוף את החוק הפדרלי, אבל הוא כן יכול לומר שאם לא יאכפו את החוקים, הן לא יקבלו תקציבים פדרליים. בצורה כזו הממשל הפדרלי מפעיל לחץ על הממשלות המקומיות".
עד כמה האיסורים הללו עלולים להיות דרמטיים עבור ענף ההי־טק?
"זה חשוב מאוד לחברות טכנולוגיה, כי הן מתקשות למצוא עובדים עם ההכשרה הראויה. בחזית העניין הזה נמצאת ויזת 1B־H שמיועדת לבעלי תואר ראשון לפחות או 12 שנות ניסיון. בנוסף, הכישורים הללו אמורים להיות חיוניים עבור המשרה".
"בשנה שעברה קמה סערה גדולה כשמתכנתים שפוטרו מחברת דיסני נדרשו להגיע מדי יום בחודש האחרון בחברה כדי להכשיר את העובדים הזרים שהגיעו על ויזות 1B־H מהודו כדי להחליף אותם. האיום היה שאם הם לא יגיעו, הם לא יקבלו פיצויי פיטורים. זה הגיע עד שימועים בקונגרס. עבור הציבור, העניין הזה של נטילת משרות מאמריקאים הוא הצד האפל של תוכניות הוויזה הללו. אבל צריך לזכור שבסופו של יום קיימות רק 65 אלף משרות פנויות כאלה בשנה, שגם הן לא כולן יאויישו. יש עוד 20 אלף משרות שמוקצות עבור מסיימי תואר שני בארה"ב. כך שמדובר בסך הכל ב־85 אלף משרות. זה לא מספר מהותי".
בה בעת אומר פרקש, שאם היה צריך להצביע על איום מדאיג במיוחד עבור מי שחולמים על עבודה בארה"ב, תהיה זו התוכנית של ממשל טראמפ לבחון מחדש את התוכנית המקנה ויזת עבודה לאחר סיום תואר בארה"ב, ה־(OPT) Optional Professional Training, המיועדת עבור תארים במדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, המכונים בקיצור STEM.
פינג פונג משפטי
"עם סיום התואר, מותרת עבודה בארה"ב לתקופה של עד שנה במסגרת OPT. בעקבות יוזמה של הנשיא לשעבר אובמה התקופה הוארכה ל־29 חודשים. הבעיה היא שאם יש לך זרים שעובדים בתחומים האלה, אתה במובן מסוים סוגר את שוק התעסוקה בפני בוגרים אמריקאים מאותו תחום".
וזה משהו שטראמפ שואף לשנות?
"שמעתי שהממשל ישקול את ביטול ההארכה שיזם אובמה. במקביל הם ינסו להגדיל את היקף בדיקת זכאותם של הבוגרים לוויזת עבודה. כך שאנחנו מדברים בעיקר על הרחבה משמעותית של האכיפה גם לתחומים שמעבר למקצועות ה־STEM".
מה אתה סבור שיקרה בפועל אחרי שטראמפ יחתום על צו חדש להגבלת הגירה?
"זה יגיע לקונגרס, וגם אם הקונגרס יעביר חוק שמגביל מהגרים, ותהיה למישהו היכולת להראות שהחוק הזה משפיע עליו, הוא יוכל להגיש תביעה. כמובן ששני הצדדים יכולים לערער, וזה עשוי להגיע לביהמ"ש העליון, שישקול בכלל אם לשמוע את המקרה".
ובינתיים, כדאי לחברות להמשיך בתוכניות כרגיל, להתעלם מהאיום?
"כשיצא האיסור זה היה מאוד מטריד. לי אישית יש מספר לקוחות במזרח התיכון, והרגשתי השפעה ישירה. חברות שמסתמכות על עובדים בינלאומיים מודאגות מאוד לגבי יכולתן העתידית להזיז עובדים מחברות לחברות־בנות. הן לא יודעות מה מצפה להן. יש גם אנשים שהם קריטיים מאוד עבור הצרכים המסוימים של חברהאבל אני אומר להם שאנחנו צריכים להמשיך עסקים כרגיל".
אתה צופה מרד נגד ממשל טראמפ? זו אולי תהיה ההשפעה של הצווים?
"עד שלא נראה מה הקונגרס יקדם, באמת מדובר כאן בניחושים. הרבה דברים שנאמרו בקמפיין היו רק בגדר הבטחות. אנחנו לא יודעים מה יקרה בסוף".