ארה"ב: 7 חודשי מאסר לישראלי לשעבר שהעלים 220 מיליון דולר
פרופסור דן הורסקי שלימד בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת רוצ'סטר נעזר בחשבונות סודיים בבנק קרדיט סוויס כדי להסתיר רווחים מהשקעות בחברות סטארט-אפ; שילם עד כה קנסות של כ-100 מיליון דולר
- שוויץ כבר לא מקלט מס? רשות המסים הישראלית והשוויצרית יחליפו מידע ביניהן אוטומטית
- פרשת UBS: בנקאים שוויצרים יעידו נגד ישראלים המואשמים בהעלמת מס
- זוזי הצדה שוויץ, יש מקלט מס חדש בעיר
גזר הדין כולל גם שנת מאסר על תנאי וקנס נוסף בסך של 250 אלף דולר. הורסקי הודה בנובמבר באשמה של קשירת קשר להונות את הממשל על ידי הגשת הצהרת מס כוזבת לרשות המסים. "הורסקי עשה מאמצים נרחבים כדי להסתיר נכסים מחוץ למדינה על מנת להימנע מתשלום מסים בארה"ב", מסר הפרקליט דיינה בואנטה. עורכי דינו של הורסקי, מארק מתיוס וסת קוסמן, מסרו אז כי הוא "מתחרט מעומק הלב על מעשיו, ולוקח על עצמו אחריות מלאה על הפעולות".
בנובמבר פרסמו אוניברסיטת רוצ'סטר ובית הספר למינהל העסקים שלה הצהרה, שבה הדגישו שבהיותו פרופסור אמריטוס הורסקי לא קיבל שכר והטבות וכי לא היה להם מושג על התנהלותו הלא חוקית. בעקבות הודאתו באשמה התפטר הורסקי מתפקידו באוניברסיטה לאחר 32 שנים ואין לו יותר קשר למוסד.
איך עבדה השיטה
17 חברות שבהן השקיע החל מ-1995 אמנם כשלו, אך אחת ההשקעות הצליחה בגדול: ב-2008 הרוויח הורסקי בסביבות 80 מיליון דולר ממכירת המניות בחברה בריטית שהצליחה, המכונה בכתב האישום חברה A, אך הוא הגיש הצהרת מס כוזבת באותה שנה, לפיה ההכנסות שלו היו נמוכות ב-40 מיליון דולר וחשף רק 7 מיליון דולר מהרווחים שלו מהמכירה.
הורסקי העביר כבר בשנת 2000 את ההשקעות שלו לחשבון בשם "הורסקי הולדינגס" שהוחזק בבנק בציריך. מאז הוא ניסה להסתיר את העסקאות הפיננסיות והחשבונות מרשות המסים וממשרד האוצר האמריקאי, כך לפי הצהרת התובע.
הבנק השוויצרי פתח מספר חשבונות להורסקי כדי לסייע לו בהסתרת הנכסים. הוא השתמש בחלק מההכנסות שלו ממכירת המניות של חברה A והשקיע במניות של חברה אחרת, המכונה בהצהרה חברה B. עד 2015, הנכסים של הורסקי שהוסתרו בחשבונות בחו"ל הסתכמו ביותר מ-200 מיליון דולר. ב-2012 הוא דאג לכך שאדם המכונה A ייקח על עצמו את השליטה בחשבונות בבנק השוויצרי, זאת מכיוון שהבנק החל לסגור חשבונות שבשליטת אזרחים אמריקאים. בהמשך סייע הבנק השוויצרי לאותו A לוותר על האזרחות האמריקאית שלו וזאת כדי לוודא שהקשר של הורסקי לחשבונות לא תדווח למס הכנסה.
ב-2014 הגיש A טופס כוזב למס הכנסה שלא חשף את שווי ההון שלו או את הבעלות על נכסים זרים. בדומה, הורסקי הגיש הצהרות מס כוזבות, שגם הן לא חשפו את ההכנסות ואת הבעלות על חשבונות בנק זרים. מזימת העלמת המסים של הורסקי הסתיימה לפני כשנתיים אז נחשף על ידי סוכנים מיוחדים של מס ההכנסה. לאורך 15 השנים שבהן הונאת המס של הורסקי פעלה, הוא חמק מתשלום של מעל 18 מיליון דולר על הכנסות ומתנות החייבות במס.
הורסקי יתחיל לרצות את עונש המאסר במאי.