משקיעי טוויטר רוצים לשחרר אותה מוול סטריט ולהקים קואופרטיב
בפגישת בעלי המניות היום תעלה לדיון הצעה להעביר את הרשת החברתית לבעלות המשתמשים. היעדים המרכזיים באסטרטגיה החדשה: חדשנות, שקיפות והפחתת כמות הציוצים המתלהמים
הצעה להפוך את הרשת החברתית טוויטר לקואופרטיב בבעלות המשתמשים צפויה לעלות לדיון היום בפגישה השנתית של בעלי המניות — כך לפחות מקווים התומכים במהלך.
- נאבקים בטראמפ, בנשק שלו: עובדי ממשלה בארה"ב פתחו חשבונות טוויטר אלטרנטיביים
- מרד הטוויטר הגדול
- האקר מסביר: כך אפשר לפרוץ לחשבון הטוויטר של נשיא ארה"ב
כמה מהמשקיעים, המעוניינים שהחברה תעזוב את שוק ההון, הגישו הצעות למעבר למודל בעלות דמוקרטי של המשתמשים. אופציה אחרת הנשקלת היא עידוד המשתמשים לקנות מניות בחברה. לפי אותם משקיעים, המטרה היא לצמצם את הלחץ מצד וול סטריט להחזרים מהירים, שעלולים לגרום לחברה לבצע שינויים הרסניים במודל הפעילות שלה. "ב־2016 העתיד של טוויטר היה בסכנה, החל מהתגברות פרסום דברי נאצה ובריונות ועד לאפשרות של מכירה", נכתב בהצעה שהוגשה על ידי בעלי המניות הקטנים, סטיבן סאורטיג וג'ים מקריטצ'י. "מסיבה זו אנחנו רוצים שהחברה תשקול לשלב בצורה מקיפה יותר בין העתיד שלה ובין אלה שההשתתפות שלהם הופכת אותה לחשובה, כלומר המשתמשים".
הצעה נוספת לשינוי מודל הבעלות של החברה הוגשה על ידי סוניה טראוס, מארגנת קהילתית מסן פרנסיסקו ומשתמשת פעילה בטוויטר. "כשאני רואה את דובר הבית הלבן מדפיס ציוצים ומנופף בהם בגאווה, אני מבינה עד כמה טוויטר היא חלק אינטגרלי מהאופן שבו ארה"ב פועלת. אבל בכל זאת, השווי של מניית טוויטר לא משקף זאת, מכיוון שהמדד העיקרי של השוק להצלחה מבוסס על נתוני צמיחה", אמרה.
התנגדות בהנהלה
עם זאת, טוויטר ביקשה מרשות ני"ע האמריקאית (SEC) אישור לא להעלות את ההצעות להצבעה, בטענה שהן מנוסחות באופן עמום ומתייחסות לפעילות היומיומית של החברה הנמצאת באחריות ההנהלה ולא באחריותם של בעלי המניות. במקביל, עצומה בשם "שחררו את טוויטר מוול סטריט" אספה כבר
3,300 חתימות.
מניית טוויטר איבדה שליש משווייה מאז הונפקה החברה בנובמבר 2013, זאת לאחר שהמשקיעים חדלו להאמין כי תגיע אי פעם לממדים של פייסבוק. לשם השוואה, לטוויטר יש 313 מיליון משתמשים חודשיים פעילים, ואילו לפייסבוק הצטרפו 269 מיליון משתמשים חדשים רק בשנה שעברה, ומספר כלל משתמשיה מסתכם
ב־1.9 מיליארד.
בעקבות זאת, בשנים האחרונות התרחקה החברה מאופן הפעולה המקורי שלה, כולל שינוי הפלטפורמה כך שהפוסטים אינם מוצגים באופן כרונולוגי, אלא לפי התאמות אישיות. הניסיון למשוך משתמשים חדשים כלל גם צירוף שותפים כמו ליגת הפוטבול של צפון אמריקה שמעבירה משחקים בסטרימינג.
הרעיון להפוך את טוויטר לקואופרטיב בבעלות המשתמשים עלה לראשונה בשנה שעברה, לאחר שבחברה חיפשו באופן פעיל רוכשים. ההתמקדות היתה ברוכשים פוטנציאליים מתחומי הטכנולוגיה והמדיה, בהם גוגל וסיילספורס. אולם המגעים נקלעו למבוי סתום, כך לפי מקורבים לנושא.
בדומה, גם העניין של טראוס בשינוי מודל הבעלות עלה לפני שנה, אז הושקה הפלטפורמה החדשה שמעדיפה פוסטים ישנים ופופולריים יותר על פני סדר כרונולוגי. המשתמשים הוותיקים הביעו תרעומת על כך תחת ההאשטאג RIPTwitter#.
"ההנחה היתה שטוויטר עשתה זאת מכיוון שבעלי המניות שלה אילצו אותה", היא אומרת. "אם הם הבעיה, אז שימו לב לכך שישנם מאות אלפי אנשים שהשתמשו בהאשטאג של המחאה, ומרביתם יכולים להרשות לעצמם לקנות מניה או שתיים".
בהתאם לדרישות החברה, כדי לקדם את הרעיון, צריכה היתה טראוס לגייס בעל מניות עם ותק של יותר משנה, שיתמוך בהצעה באופן רשמי. לשם כך, היא פנתה לחשבון הטוויטר שלה. האדם שהגיב לה, והפך מאז לתומך הרשמי בהצעה, הוא אלכסנדר צ'יאנג, שבבעלותו 190 מניות של טוויטר. שוויין עומד עתה על 3,275 דולר. ההצעה קוראת לטוויטר לקדם מודל בעלות של משתמשים, בין השאר על ידי השקת דרכים לרכוש מניות דרך האתר או האפליקציה.
מופע שנות השבעים
ההצעה השנייה, שקודמה על ידי בעלי המניות סאורטיג ומקריטצ'י, מבקשת מהחברה להעסיק מומחים שייעצו לה כיצד לעבור למודל בעלות קואופרטיבי, בדומה למודל הבעלות הקיים בקבוצת הפוטבול גרין ביי פאקרס או בחברת התקשורת אסושייטד פרס.
מקריטצ'י פעיל בנושאי מינהל תאגידי בארה"ב, ונחשב לאחד המגישים הפוריים ביותר של הצעות מצד בעלי מניות. התוכנית שלו עבור טוויטר מתבססת על ניסיונו משנות השבעים, אז ייעץ לחברות ולמדינת קליפורניה כיצד להקים קואופרטיבים של עובדים.
לחץ נוסף שמופעל על טוויטר קשור למשתמש המפורסם ביותר של הרשת החברתית, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שנודע בציוציו הבוטים. בחודש שעבר התאספו מפגינים מחוץ למטה טוויטר בסן פרנסיסקו וכינו אותה "קולו של הפשיזם".
ברוח זו, ההצעה של סאורטיג ומקריטצ'י טוענת כי "טוויטר בבעלות קהילתית תציב חוקים של שקיפות ותעזור לטפל בפוסטים המכילים דברי נאצה". "נוכל לפתוח מחדש את נתוני הפלטפורמה כדי לעודד חדשנות. אחרי הכל כולנו נהיה מושקעים בהצלחה וביציבות של טוויטר", סיכמו.