החיכוכים בין טראמפ לאיראן עלולים לייקר את מחיר הנפט
הניסוי בטיל בליסטי של טהרן והטלת הסנקציות מצד וושינגטון בתגובה עשויים לסיים חודשיים של קיפאון במחיר הנפט. הסעודים, מצדם, חוששים ממס יבוא אמריקאי חדש שיוטל על הנפט מתוצרתם ומחזרים במרץ אחר הנשיא החדש
המתיחות המתחדשת בין וושינגטון לבין טהרן מלבה את הציפיות לעלייה משמעותית במחירי הנפט בטווח הקרוב. שרשרת אירועים שכללה ניסוי איראני בטיל בליסטי, תגובה אמריקאית בדמות הטלת סנקציות חדשות על חברות ואישים הקשורים למשטר האייתולות וההתבטאויות המחריפות מצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כלפי איראן, יצרה תנאים להתייקרות הנפט, שמחירו עומד על מעט יותר מ־50 דולר לחבית מאז סוף נובמבר.
ברקע הדברים יש לזכור כי איראן, שאינה מחוייבת להגבלת תפוקת הנפט כפי שסיכמו מדינות אופ"ק בנובמבר, מעלה בהדרגה את היקף השאיבה. טהרן צופה כי עד הסוף החודש הבא היא תייצר כ־4 מיליון חביות ביום. במקביל, הסכם של חברות אופ"ק ויצרניות נוספות מחוץ לארגון מגביל את תפוקתן ללא יותר מ־1.8 מיליון חביות ביום. לפי הנתונים שהתפרסמו לגבי חודש ינואר — החודש הראשון למימוש ההסכם, יישומו מצד כל הצדדים כמעט מלא. הקיצוץ אמנם מהווה פחות מ־3% מכלל התפוקה העולמית היומית, אך יישומו מהווה מסר לשווקים על נכונות היצרנים לשלב ידיים כדי להשיג יציבות בשוק. לפיכך, במידה שהייצור האיראני ייפגע או שהממשל האמריקאי יפעיל לחץ על מדינות שקונות נפט מאיראן, האיזון שהושג ייפגע והמחיר לחבית עשוי לזנק. גורם נוסף שיכול להביא לתנודתיות במחירי הנפט הוא שער המטבע האמריקאי. הנשיא טראמפ אמנם הצהיר שלדעתו "הדולר חזק מדי", אך מנגד דיבר גם על צעדים שעשויים להביא לייסוף בשער הדולר.
משחתת אמריקאית לאזור
העימות בין ארה"ב לבין איראן החזיר לסדר היום גם את סוגיית מיצרי הורמוז, שדרכם עוברים בכל יום כ־40% מתעבורת הנפט הימית העולמית. בשנתיים האחרונות התרחשו כמה תקריות בין כלי שיט אמריקאים לאיראנים. ממשל אובמה הבליג על העימותים הנקודתיים כדי לא לערער את ההסכמות עם איראן. ממשל טראמפ, לעומת זאת, מאותת בימים האחרונים כי לא יעבור בשתיקה על תקריות נוספות. ביום שישי אף שוגרה משחתת אמריקאית לאזור כדי להמחיש לאיראנים את רצינות הכוונות של הבית הלבן. בעבר איימו מפקדי משמרות המהפכה כי יסגרו את המיצרים לתנועת כלי שיט אם יעמדו בפני צעדי ענישה אמריקאים.
אבל לצד גורמים אלה, ישנם משתנים אחרים שיכולים דווקא לעודד ירידה במחירי הנפט. בין השאר ניתן למנות את עליית התפוקה והמלאים בארה"ב והחורף המתון יחסית ברחבי אירופה שאינו מעודד צריכה מוגברת של הנפט.
שינוי הכיוון של הממשל בארה"ב מדאיג לא רק את האיראנים אלא גם את מדינות המפרץ הערביות, בנות בריתה המסורתיות של וושינגטון. בשבוע האחרון עוסקים מומחים ופרשנים כלכליים במפרץ בהצעת החוק שיוזמים רפובליקנים בקונגרס ותקבע מס על יבוא לתחומי ארה"ב. מס זה ייטיב עם יצרניות הנפט ובתי הזיקוק בארה"ב על חשבון בתי זיקוק שמסתמכים על נפט מיובא. במדינות המפרץ, וערב הסעודית בראשן, מקווים כי הנשיא האמריקאי החדש יפטור אותן מהמס. הנתח של ייבוא הנפט ממדינות המפרץ לארה"ב נאמד בכ־16% מכלל ייבוא הנפט של ארה"ב — כ־9.4 מיליון חביות ביום ב־2015. עיקר הייבוא, בין מיליון ל־1.2 מיליון חביות ביום, מגיע מערב הסעודית. הנפט המגיע משם שונה במאפייניו מזה המופק בארה"ב ובתי הזיקוק האמריקאים שמשתמשים בו לייצור דלק עלולים להיפגע ממס עליו. אם הסעודים לא יזכו לפטור, הדלק המיוצר בבתי הזיקוק האלה יתייקר, ויאבד מהתחרותיות שלו בשוק.
סוגיה זו עלולה להעיב על היחסים בין ארה"ב לבין ערב הסעודית, דווקא לאחר התחלה ברגל ימין של היחסים בין ריאד לממשל החדש. הסעודים סלדו מממשל אובמה וקיררו את היחסים לאחר חתימת הסכם הגרעין עם יריבתם המושבעת, איראן. טראמפ והמלך הסעודי קיימו שיחת טלפון ראשונה בשבוע שעבר והדברים שאמר טראמפ כנגד איראן והצורך להילחם בדאעש נעמו לאוזני המלך.
במהלך השיחה טראמפ אף גילה נכונות לסייע לערב הסעודית לממש את תוכניתה להפחתת התלות בהכנסות מנפט. מאז אותה השיחה הטון התוקפני של טראמפ כלפי האייתולות התקבל בברכה על ידי הסעודים, שלא התרגשו במיוחד מהצו של הנשיא האמריקאי החדש להגבלת כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות לארה"ב.
השקעה סעודית בארה"ב
מאז נכנס טראמפ לחדר הסגלגל, הסעודים יוצאים מגדרם כדי לשכנעו שיש לו שותפה אזורית אמיתית. לפני ימים אחדים שיבח שר האנרגיה הסעודי חאלד אל־פאלח את מדיניות הנפט של טראמפ השואפת להגביר את התפוקה המקומית וטען כי זו בשורה חיובית לכלל יצרניות הנפט. השר הסעודי אף רמז על הכוונות העתידיות של משפחת סעוד, כשציין שהממלכה השקיעה בעבר מיליארדים בתעשיית הנפט והזיקוק האמריקאית והיא מוכנה לעשות זאת גם בעידן הנשיא טראמפ. אותו נשיא שטרם בחירתו הצהיר כי יפעל להתנתקות התלות האמריקאית מאופ"ק, ארגון שבו סעודיה היא החברה הבכירה והמשפיעה ביותר.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com