הרשויות בפרו: יוסי מימן שימש צינור להעברת שוחד של 11 מיליון דולר לנשיא לשעבר
אלחנדרו טולדו קיבל, לכאורה, שוחד כולל של 20 מיליון דולר מענקית הבנייה הברזילאית אודרברכט, חלק מהם, על פי החשד, בתיווכו של איש העסקים הישראלי. אתמול פשטה המשטרה הפרואנית על ביתו של הנשיא לשעבר בלימה
משטרת פרו פשטה אתמול (ש') על ביתו של הנשיא לשעבר אלחנדרו טולדו, שחשוד בקבלת שוחד של 20 מיליון דולר מחברת הבנייה הברזילאית אודרברכט. לפי החשדות, הגורם שתיווך בין אודרברכט לבין הנשיא, שכיהן בתפריד בין 2001 ל-2006, הוא איש העסקים הישראלי, יוסי מימן.
- ביהמ"ש דחה את הניסיון של מימן להטיל את האחריות לחובו על מיטב דש ופסגות
- מגייסות האג"ח הזרות לא יוכלו לגרור נושים לחו"ל
- עדיף שהמדינה תבנה צינור גז נוסף ולא תחזור לצינור המצרי
לפי דיווחים ביומונים הפרואנים "לה רפובליקה" ו"אל קומרסיו", החברה הברזילאית העבירה 11 מיליון דולר לפחות לחשבונות של חברות בבעלותו של מימן בסניף סיטי בנק בלונדון, שמהם הועבר הכסף לחשבונות בשוויץ ובפנמה, שקשורים לטולדו עצמו. תביעה בפרו טוענת שטולדו השתמש בחלק מהכסף כדי לקנות בית בשכונת היוקרה קאסוארינאס בעיר הבירה לימה ב-3.75 מיליון דולר, וכן שני משרדים במגדל בשם אומגה, בתמורה ל-882 אלף דולר. בתמורה לשוחד הבטיח לכאורה הנשיא טולדו את זכייתה של אודרברכט במכרז לבניית מערכת כבישים מהירים שמחברת בין ברזיל לפרו, ומגיעה עד חוף האוקיינוס השקט. לפי "לה רפובליקה" שמצטט עד מדינה בפרשה, הכסף הועבר לטולדו בין 2005 ל-2008, אז עמד בראש המדינה הנשיא אלן גרסיה. התשלומים נעשו בהתאם להתקדמות העבודות על הכביש.
הנשיא לשעבר טולדו, ששוהה בארה"ב, הגיב לפשיטה בחשבון הפייסבוק שלו. "האויבים שלי לא נחים לרגע. כשהם לא מצליחים למצוא עליי כלום, הם רוצים להסב לי נזק בינלאומי. הם לא יצליחו. אני אהיה מוכן, כמו תמיד, לשתף פעולה עם החוק". אשתו של טולדו, הישראלית לשעבר אליאן קארפ, כתבה גם היא בחשבון הפייסבוק שלה ש"מדובר בהתקפה פוליטית, ללא שום מידע או הוכחה שמבססות את ההאשמות שמופצות בתקשורת".
אודרברכט היא חברת הבנייה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. מנהלה, מרסלו אודרברכט, מרצה מאסר בברזיל לאחר שהורשע במתן שוחד לנבחרי ציבור כדי לזכות במכרזים שקשורים לענקית האנרגיה הברזילאית פטרובראס. החקירה המסועפת, שזכתה לכינוי "מבצע שטיפת מכוניות", החלה במרץ 2014 וטלטלה מאז את המערכת הפוליטית והכלכלית בברזיל. נגד הנשיאה לשעבר דילמה רוסף, שכיהנה כיו"ר דירקטוריון פטרובראס בעשור שעבר, בעת שהתבצעו מעשי השוחד, לא נמצאו כל ראיות שמעידות על מעורבותה בפרשה. עם זאת, החשדות נתנו רוח גבית להליך בפרלמנט שהביא להדחתה בשנה שעברה, באמתלה של כיסוי בורות תקציביים באמצעות כספים שהגיעו מבנקים בבעלות ממשלתית.
לא ניתן היה להשיג את תגובתו של יוסי מימן.
"לה רפובליקה" דיווח עוד כי לפי עד המדינה חורחה באראטה, ראש צוות האבטחה של הנשיא לשעבר, הישראלי לשעבר אבי דן-און נמנה גם הוא על המתווכים שחיברו בין אודרברכט לבין טולדו. לפי הדיווח ביומון, טולדו דן-און ומימן נפגשו בריו דה ז'נירו בסוף 2004 עם נציגי אודרברכט. דן-און דרש מהחברה הברזילאית שוחד של 35 מיליון דולר כדי להבטיח את הזכייה במכרז על סלילת הכביש המהיר. לפי הציטוטים המובאים בכתבה, כבר בפגישה הזו הבהיר טולדו כי התשלום צריך להיעשות דרך חברות הרשומות על שמו של מימן. בתמורה לתשלום התחייב טולדו לזרז את הליכי המכרז ולתפור אותו לצרכיה של אודרברכט. לפי באראטה, גובה השוחד עמד בסופו של דבר על 20 מיליון דולר ולא על 35 מיליון דולר מפני שאף שטולדו עמד בחלקה הראשון של ההתחייבות, הוא לא שינה את תנאי המכרז לשביעות רצונם של אנשי אודרברכט.
אגב, אחת ההשערות שהועלו בתקשורת הפרואנית היא כי הנשיא לשעבר טולדו יימלט לישראל, שלה אין הסכם הסגרה עם פרו. עם זאת, עורך הדין סזאר נקאסקי אמר ל"אל קומרסיו" כי אף שלא קיים הסכם הסגרה בין שתי המדינות, התקדים של הסגרת השופט לשעבר דן כהן מפרו לישראל ב-2013, עשוי לסלול את הדרך להסגרה של טולדו, במידה וזה אכן יחליט להגיע לישראל.