$
תעשייה ופיננסים

סין מועמדת להצטרף להסכם הסחר TPP במקום ארה"ב

בין האפשרויות שבוחנות 11 המדינות האחרות בברית הסחר הטראנס־פסיפית: צירוף סין ואינדונזיה, או הסכם מחודש שישאיר פתח לחזרת ארה"ב. באוסטרליה מקווים שמזכיר המדינה רקס טילרסון ילחץ על הנשיא דונלד טראמפ לשנות את החלטתו

שירות כלכליסט 15:3524.01.17
יום לאחר שדונלד טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם הסחר הטרנס פסיפי (TPP) מסרו אוסטרליה וניו זילנד, שתיים מ-11 המדינות הנוספות שחתמו על ההסכם, כי הן מקוות שיוכלו להציל אותו על ידי הוספתן של סין ומדינות אחרות מאסיה.

 

בראיון לרשות השידור הבריטית (BBC) אמר שר החוץ האוסטרלי לשעבר אלכסנדר דאונר, שמכהן כיום כנציג הסחר הבכיר של מדינתו בבריטניה, כי "ממשלתנו דנה עם כמה מהשותפות ל־TPP ואחת האפשרויות היא שנשנה את ההסכם כך שיכלול 11 מדינות בלבד". עם זאת, דאונר ציין ש"חלופה אחרת היא לצרף מדינות אחרות להסכם, אינדונזיה וסין הן בהחלט אופציות".

 

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: אם סי טי

 

ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול השתדל לשמור על אופטימיות ואמר בתגובה לנסיגת ארה"ב מהסכם הסחר הגדול בהיסטוריה כי "ייתכן שארה"ב תשנה את מדיניותה עם הזמן, כפי שהיא עשתה בעסקאות סחר אחרות. אנחנו בכל מקרה לא מתכוונים לוותר על ההסכם, וסין בהחלט מועמדת להצטרפות". טרנבול אמר את הדברים במסיבת עיתונאים בבירה קנברה. עוד ציין ראש ממשלת אוסטרליה כי מזכיר המדינה האמריקאי רקס טילרסון הוא תומך נלהב ב־TPP, כמו גם חברי קונגרס מהמפלגה הרפובליקנית. ראש ממשלת ניו זילנד ביל אינגליש השמיע דברים ברוח דומה. "בטווח הארוך יש אפשרות שארה"ב תשנה את דעתה, ולכן הגיוני שנשמור עליו במתכונתו הקיימת", הוא אמר, כשהוא מציע מודל של 12 פחות 1 שיאפשר את חזרת ארה"ב להסכם. אינגליש סייג את דבריו כשציין ש"בהחלט קיימת אפשרות שסין תצטרף ל־TPP, ואינדונזיה היא אחת המועמדות גם כן".

 

 

 צילום: בלומברג

 

הסכנה המיידית לקיומו של הסכם הסחר הוא דחייתו על ידי לפחות שש מהמדינות השותפות, שתביא בהכרח לביטולו. התנאי היחיד הוא שהמדינות הללו יהיו אחראיות ל־85% לפחות מהתוצר של כלל המדינות שחתומות על ההסכם. לעומת האופטימיות והדלת הפתוחה שהותירו ראשי ממשלות אוסטרליה וניו זילנד, ביפן בחרו להגיב אחרת. סגן מזכיר ממשלת יפן קואיצ'י האגיודה, המשמש גם כדובר הממשלה, מסר כי "כפי שראש הממשלה שינזו אבה הבהיר בעבר, ה־TPP מאבד משמעות ללא ארה"ב. איזון האינטרסים מופר". תגובת ממשלת יפן אינה מפתיעה לנוכח היחסים המתוחים שלה עם סין והיותה אחת משותפות הסחר הגדולות של ארה"ב. עוד לפני הנסיגה של ארה"ב מההסכם, אמר ראש הממשלה אבה במהלך נאום בפרלמנט בטוקיו כי הוא "מאמין שהנשיא טראמפ מבין את החשיבות של סחר חופשי והוגן". אמונה שטראמפ הוכיח כשגויה כמה שעות אחר כך.

 

 

 

סין עצמה עשויה ליזום צירוף של חלק ממדינות TPP לברית סחר נפרדת, במקום להצטרף להסכם בעצמה. בייג'ינג ניסתה בעבר לייסד אזור סחר חופשי באגן אסיה ואוקיאניה והביעה תמיכה בהסכם שותפות אזורי שעשוי לשמש בסיס להסכמי סחר חופשי בין מדינות כמו הודו, אוסטרליה, יפן, דרום קוריאה וניו זילנד.

 

אור ירוק לצינורות

בתוך כך, הנשיא טראמפ חתם היום על שני צווים נשיאותיים שיאפשרו את התקדמותם של שני פרויקטים שנויים במחלוקת. מדובר בצינור הנפט קיסטון XL שאמור להעביר נפט לארה"ב מקנדה, ובצינור הנפט דקוטה אקסס. מבקרי הפרוייקטים טוענים כי הצינורות עלולים לגרום לזיהום מי השתייה של מיליוני תושבים שמתגוררים בתוואי המתוכנן שלהם. הנשיא לשעבר ברק אובמה הורה על עצירת בניית צינור קיסטון XL ב־2015. בנוסף, טראמפ נפגש היום עם המנכ"לים של יצרניות הרכב ג'נרל מוטורס, פורד ופיאט קרייזלר. טראמפ חזר על הבטחתו לצמצם את הרגולציה על התעשייה ולהפחית מסים, אך הדגיש כי החברות יידרשו להעביר נתח גדול יותר מפסי הייצור לארה"ב. "אני רוצה שמפעלים חדשים יוקמו כאן, ושמכוניות יימכרו כאן!" צייץ טראמפ כהרגלו בטוויטר לפני הפגישה. 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x