סין: יתרות המט"ח נפלו לרמה הנמוכה זה שש שנים
היתרות ירדו בחודש שעבר ב-41 מיליארד דולר ועמדו על מעט יותר מ-3 טריליון דולר; זאת על רקע מאמצי השלטון לחזק את היואן לקראת השבעת טראמפ לנשיאות ארה"ב ולאחר שאיים בעבר לתייג את סין כמבצעת מניפולציות מטבע ולהטיל מכס גבוה על יבוא סיני
- סין נותנת רוח גבית ליואן: הקפיצה את שער הייחוס בשיעור הגבוה מאז 2005
- סין העלתה את שער היואן ב-0.52% מול הדולר - העלייה החדה מאז נובמבר
- קרן המטבע אישרה: היואן יוכר כחלק מסל המטבעות החל באוקטובר
על פי הנתונים שפרסם הבנק המרכזי של סין, יתרות המט"ח נפלו בחודש שעבר ב-41 מיליארד דולר ועמדו על 3.011 טריליון דולר. בנובמבר נרשמה ירידה של 69.06 דולר. תחזיות האנליסטים ציפו לירידה של 51 מיליארד דולר ביתרות המט"ח ל-3.001 טריליון דולר מ-3.052 טריליון דולר בסוף נובמבר. יתרות המט"ח של סין הצטמצמו בקרוב ל-320 מיליארד דולר ב-2016, זאת לאחר ירידה של 513 מיליארד דולר שנה קודם לכן.
במקביל, ב-2016 היואן נחלש ב-6.6% מול הדולר, הירידה השנתית החדה ביותר של המטבע מאז 1994. היואן צפוי להמשיך ולהיחלש השנה על אף מאמצי הרשויות להאט את קצב הירידות. אתמול למשל הבנק המרכזי קבע את שער הייחוס של היואן על 6.8668 מול הדולר, לעומת 6.9307 ביוםו חמישי. השינוי, בשיעור של 0.9%, הוא החד ביותר שנעשה מאז 2005,
אחת הסיבות לכך היא איומיו של טראמפ לתייג את סין כמבצעת מניפולציות במטבע כבר ביומו הראשון בבית הלבן. בנוסף איים טראמפ שיטיל מכס גבוה על יבוא סיני. בעקבות זאת הגבירה סין בשבועות האחרונים את המאמצים לחזק את היואן ולבלום את זליגת ההון מהמדינה, כשההערכה היא שהרשויות מעוניינות במטבע חזק לקראת השבעתו של טראמפ בעוד שבועיים וחופשת השנה הסינית החדשה בסוף החודש. המאמצים של הרשויות כוללים הגבלות על אנשים פרטיים וחברות שרוצים להעביר כספים מחוץ למדינה.
הכלכלה השנייה בגודלה בעולם עדיין מחזיקה ביתרות המט"ח הגבוהות ביותר ובהפרש ניכר, אך היא הוציאה חצי טריליון דולר מאז אוגוסט 2015, אז הדהימה את המשקיעים והחלישה את היואן. אם הלחץ על היואן ימשיך, ההערכה היא שסין תמשיך להגביל את משיכות ההון מהמדינה ולהתערב בשוקי ההון. אולם, חלק מהאנליסטים מאמינים כי אם יתרות המט"ח ימשיכו להתכווץ כנראה שלהנהגה לא תהיה ברירה אלא להוביל לפיחות נוסף במטבע, מהלך שקרוב לוודאי יטלטל את שוקי ההון העולמיים ויגביר את המתיחות עם ארה"ב.
"ממשלת סין נמצאת בעמדה שתאפשר לה לשלוט בצורה טובה יותר בתזרימי ההון אם תחפוץ בכך, אף שהיא לא מעוניינת להיתפס כפוגעת במדיניות ה'היפתחות' שלה", אומר וונג טאו מ-UBS בהונג קונג, "אך בטווח הארוך, ייתכן שלא תהיה לה הרבה ברירה אם יתרות המט"ח ימשיכו ליפול בחדות על רקע התגברות משיכות ההון".