$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

2017 יצאה לדרך: ילן תחכה לטראמפ, מרקל תייחל לנס

מכניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, דרך התנעת הברקזיט ועד לבחירות גורליות באירופה, ב־2017 צפויות תהפוכות פוליטיות משני עברי האוקיינוס. יו"ר הפד תמתין לראות כיצד יתנהל הנשיא החדש, לפני שתחליט מתי להעלות ריבית

דניאל דומבי, "פייננשל טיימס" 08:2602.01.17

ינואר: השבעת טראמפ, הנשיא יפעל במהירות

 

אם לשפוט על פי התנהלותו עד כה, נראה כי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ישתוקק למהר ולהותיר את חותמו על העולם. טראמפ כבר הבטיח שיפעל במהירות לבטל כמה מהישגיו של קודמו, הנשיא ברק אובמה, ובהם הסכם הסחר הטראנס־אטלנטי, רפורמת הבריאות אובמה־קר ומדיניות האנרגיה הנקייה. גם אם יוסיף להיות לא צפוי, כפי שהיה במערכת הבחירות לנשיאות, הניסוח שבו ישתמש בנאום ההשבעה ופעולותיו בימים הראשונים בחדר הסגלגל, יקבעו את הטון להמשך הכהונה. בהתאם, הפסגה הראשונה שיקיים טראמפ עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין תעורר תשומת לב מיוחדת, זאת לנוכח החשד של סוכנויות הביון האמריקאיות שרוסיה התערבה בבחירות לטובתו של טראמפ.

 

מרץ: התנעת הברקזיט, מה יקרה לשווקים?

 

תשעה חודשים לאחר משאל העם ההיסטורי שהטביע את המונח ברקזיט, אמורה הממשלה הבריטית להפעיל את סעיף 50 באמנת ליסבון ובכך להתניע רשמית את ההליכים לעזיבת האיחוד האירופי. בשלב זה טרם ברור לאיזה כיוון ינוע המהלך, אך ראש הממשלה תרזה מיי הבטיחה להציג תוכנית פעולה לפני החלתו, שאמורה לסייע למנוע זעזועים בשווקים, לעודד השקעות בממלכה ולשמור על תומכי הברקזיט בתוך המפלגה השמרנית. שלוש משימות שיהיה קשה להגשים בו זמנית. בכל מקרה, עד סוף חודש מרץ, אז אמורה מיי להפעיל את סעיף 50 ולהתניע תהליך שיימשך שנתיים לפחות, היא תצטרך גם להחליט על אסטרטגיית משא ומתן מקיפה מול המדינות החברות באיחוד האירופי. 

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון הפגנה נגד הברקזיט בלונדון צילום: רויטרס

 

אפריל: בחירות בצרפת, האיחוד שוב בסכנה

 

הבחירות בצרפת יזכו לתשומת לב רבה לאור התוצאות של משאל העם בבריטניה, הבחירות לנשיאות בארה"ב ומשאל העם באיטליה. מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן צפויה לפי סקרים להביס את מועמד המפלגה הסוציאליסטית, ראש הממשלה לשעבר מנואל ואלס ולעלות לסיבוב השני, שם תתמודד מול פרנסואה פיון מהמפלגה השמרנית, שנחשב למועמד המוביל לניצחון. אולם בהתבסס על התמיכה הרבה שהשיגה לה פן בקרב מעמד הפועלים והתוצאות המפתיעות של מערכות הבחירות ב־2016, אי אפשר לשלול ניצחון מפתיע שלה בבחירות. במקרה כזה עלול האיחוד האירופי להתייצב מול המשבר הגדול ביותר שידע עד כה.

 

ספטמבר: בחירות בגרמניה, העולם החופשי ממתין

 

אנגלה מרקל היא המנהיגה החשובה באירופה, וייתכן שבעולם החופשי כולו. אולם בספטמבר או אוקטובר 2017 היא תתמודד על כהונה רביעית כקנצלרית גרמניה בבחירות שעלולות להתגלות כאתגר משמעותי עבורה. התסכול הגדל והולך בקרב הציבור מהמדיניות הליברלית שהפגינה מרקל כלפי הפליטים, בשילוב הירידה המתמשכת בפופולריות של מפלגתה יקשו על הרכבת קואליציה יציבה. במקביל, המפלגות המתנגדות להגירה ולחברות באיחוד האירופי ינסו לנצל את המצב לחיזוק כוחן, כשמרקל מצידה תפעל לשמר על מעמדה בזירה הבינלאומית על אף ההיחלשות מבית.

 

במשך השנה: הפד יעלה ריבית, השאלה לאיזו רמה

 

בדומה למחירי הנפט, גם שיעור הריבית בארה"ב מסוגל לטלטל את השווקים. הבנק הפדרלי העלה בדצמבר את הריבית, בפעם השנייה בלבד מאז פרוץ המשבר הפיננסי העולמי, וההערכה הרווחת היא שיבוצעו עוד העלאות השנה. השאלה הפתוחה: עד לאיזו רמה תעלה הריבית. יו"ר הפד ג'נט ילן חזתה בעת העלאת הריבית בסוף 2016 כי השנה יבוצעו שלוש העלאות נוספות, אולם השווקים לא משוכנעים כי היעד ימומש. ילן עצמה הודתה כי לא לקחה בחשבון את השפעת כניסתו של טראמפ לבית הלבן. כך למשל, אם יזכה לתמיכת הקונגרס לתוכנית התמריצים שלו, קרוב לוודאי שתעלה הריבית בשיעור גבוה מהמתוכנן. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x