פצצת זמן מתקתקת: גובר הסיכוי להלאמת הבנק השלישי בגודלו באיטליה
בנק מונטה פסקי ביקש ארכה נוספת למציאת משקיעים פרטיים והסירוב של הבנק האירופי סולל את הדרך להלאמתו. תנועת חמשת הכוכבים היורוסקפטית קראה לחילוץ ממשלתי: "זה הזמן להכות באגרופינו על שולחנות בריסל"
מתגבר החשש לגורל הבנק השלישי בגודלו באיטליה, מונטה פסקי די סיינה. האפשרות שממשלת איטליה תיאלץ להלאים את הבנק העתיק בעולם הופכת סבירה, לאחר שהבנק האירופי המרכזי סירב בסוף השבוע לתת לו את הארכת הזמן שביקש כדי למצוא משקיעים פרטיים.
- השלכות משאל העם: איטליה על סף הלאמה של הבנק השלישי בגודלו במדינה
- הבנקים האיטלקיים צריכים לשלם על חוסר האחריות שלהם
- מחיר ה'לא': מודי'ס מורידה את תחזית הדירוג של איטליה לשלילית
החלטת הבנק האירופי ככל הנראה סותמת את הגולל על התקוות לחילוצו של הבנק בידי המגזר הפרטי, במסגרתו משקיעים מוסדיים אמורים היו להזרים 5 מיליארד יורו הנדרשים לבנק השרוי בחובות של 27.7 מיליארד יורו.
אחת המועמדות המובילות להזרמת הון לבנק הייתה קרן ההשקעות של קטאר, שצפויה היתה להשקיע כ־2 מיליארד יורו במונטה פסקי, אך הם הודיעו כבר ביום רביעי שעבר כי ימתינו לכינונה של ממשלה חדשה. במבחני הלחץ שערך הבנק האירופי בקיץ האחרון, התברר מונטה פסקי כחלש ביותר.
על פי הודעת הבנק תתכנס הערב ישיבה נוספת של הדירקטוריון ויימשכו הנסיונות לזכות בחילוץ מהמגזר הפרטי. עם זאת, גובר החשש כי ממשלת איטליה תיאלץ להלאים את הבנק, מהלך שיטיל את מלוא כובד החוב על המשקיעים הפרטיים שבידיהם אג"ח של הבנק בשווי 2.1 מיליארד. זאת מכיוון שעל פי חוקי האיחוד האירופי החדשים, כספים ציבוריים אינם יכולים לשמש לחילוץ בנקים, אלא אם מחזיקי האג"ח הם הראשונים לספוג את ההפסדים. ממשלת איטליה היא כבר עתה בעלת המניות הגדולה ביותר בבנק (4%).
בשבוע שעבר נפגש מנכ"ל מונטה פסקי דה סיינה מרקו מורלי עם נציגי הבנק האירופי המרכזי בכדי לבקש הארכה של חודש, עד סוף ינואר, לתוכנית החילוץ. זאת לאחר הבנק האירופי הורה למונטה פסקי די סיינה להציע תוכנית לייצובה עד סוף השנה הנוכחית, בעוד שלושה שבועות.
במכתב ששלחו בכירים במונטה פסקי לבנק האירופי, נטען כי התפטרותו של ראש הממשלה מתאו רנצי לאחר תבוסתו במשאל העם, הפכה את חילוץ הבנק על ידי המגזר הפרטי לבלתי אפשרי – כל עוד לא נכנסת ממשלה חדשה לתפקידה. איטליה איימה להאשים את הבנק האירופי המרכזי בהפסדים שיספגו מחזיקי המניות אם הממשלה תידרש לחלץ את מונטה פסקי בעודה מתמודדת עם תוצאות משאל העם שנערך לפני שבוע, במסגרתו דחו האיטלקים את הרפורמה החוקתית שהציע רנצי.
ממשלת איטליה ניסתה להימנע עד כה מהשתת החוב על מחזיקי האג"ח, אך הבנק האירופי חושש כי אם לא יימצא פתרון למונטה פסקי, שכבר הוזרמו אליו 8 מיליארד יורו בארבע השנים האחרונות, התמוטטותו תוביל למשבר כולל במערכת הבנקאות האיטלקית – כך על פי מקורות שציטט ה"פייננשל טיימס".