עקב משבר באופ"ק: סעודיה פרשה מהשיחות על הקיצוצים בתפוקת הנפט
השיחות עם יצרניות הנפט שאינן חברות הארגון היו מתוכננות להתקיים ביום שני - יומיים לפני מפגש אופ"ק בווינה; אך הסעודים פרשו על רקע מחלוקות פנימיות, בעיקר מול איראן ועיראק
- מדינות אופ"ק חוששות כי טראמפ יוריד את מחיר הנפט
- מזכ"ל אופ"ק: התקדמות במגעים לקיצוץ בתפוקת הנפט
- מיזוג של 30 מיליארד דולר ייצור ענקית קידוחים גלובלית חדשה
נציגי אופ"ק היו אמורים להיפגש ביום שני עם נציגי המדינות שאינן חברות בארגון, בהן רוסיה, וזאת לפני מפגש שרי אופ"ק בווינה יומיים לאחר מכן.
המפגש בוטל, כאמור, לגמרי לאחר שהסעודים החליטו לא להשתתף בו. במקום זאת, הכריזה אופ"ק על מפגש פנימי בניסיון לפתור את המחלוקות בתוכה, בעיקר לגבי מוכנותן של עיראק ואיראן לקצץ במכסות הייצור שלהן - כך מסרו לבלומברג שני נציגים שביקשו להישאר בעילום שם בשל רגישותן של השיחות. הסעודים רוצים לראות הסכם חתום בין חברות אופ"ק לפני שיחות עם יצרניות אחרות כמו רוסיה, כך אמר אחד הנציגים.
מעיכוב זה ניתן להבין שסעודיה נותרה במחלוקת עם שתי יריבותיה הגדולות באופ"ק: איראן מתעקשת שעל הארגון לאפשר לה לחזור לרמות היצור טרם הסנקציות מצד המערב, ובנוסף לא ברור אם עיראק עודנה מתנגדת להערכות הייצור של אופ"ק, ששימשו בסיס להחלטות על קיצוצים. עיראק גם ביקשה פטור מיוחד מקיצוצים אלה בשל מאבקה בדאעש.
לפיכך, כשנותר פחות משבוע עד לשיחות השרים, סירובה של יצרנית אחת להשתתף בהן עלול למחוק את ההסכם שנחתם באלג'יריה בספטמבר, שבו הסכימו חברות אופ"ק על קיצוצי התפוקה הראשונים מאז המשבר של 2008. מאז מנסה אופ"ק במשך חודשיים להגיע להסכם לגבי חלוקת הקיצוצים ביניהן - לרמה של 33-32.5 מיליון חביות ביום מרמה של 33.6 מיליון חביות בחודש שעבר.
סעודיה, המנהיגה דה-פקטו של הארגון, מוכנת לקבל על עצמה קיצוצים בתפוקה אולם בתנאי שכל חברות אופ"ק יישאו בנטל באופן שוויוני ושקוף. בפועל משמעות הדבר שהממלכה הסעודית סבורה שעל עיראק לקצץ בייצור ועל איראן להקפיא את מכסות הייצור שלה ברמות הנוכחיות, כך על פי אחד מהנציגים באופ"ק.
"כל ההסכם האלג'ירי לא היה ברור מלכתחילה", אמר עבדול סמאד אל-עוואדי, לשעבר נציג אופ"ק מטעם כוויית שכעת עובד כאנליסט עצמאי בלונדון. לדבריו, חודשיים לאחר ההסכם הראשוני "מנהיגי אופ"ק מבולבלים ומייסדיה של הקבוצה לא מסוגלים ליישב מחלוקות, אולם הם מבקשים הסכם עם יצרניות שאינן באופ"ק. זו דרישה מוגזמת".
ללא עסקה באופ"ק, סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה ש-2017 תהיה השנה הרביעית ברציפות שהתפוקה תעלה על הביקוש, והדבר יביא כנראה לירידה נוספת במחירים.