מצוקה בשגרירות יפן בוושינגטון: אין עם מי לדבר
הנשיא הנבחר טראמפ יוועד מחרתיים עם ראש ממשלת יפן, אלא שצוות המעבר שלו לא כולל מומחים ליחסי חוץ, והעבודה מתמקדת בינתיים בתפריט הארוחה. גם הסינים אובדי עצות ובסביבת טראמפ מתלוננים שהשגריר "משגע את כולם"
ראש ממשלת יפן שינזו אבה צפוי לנחות מחרתיים (ה') בניו יורק ויהיה ראש המדינה הראשון שנועד עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. עד אז בטוקיו מנסים לגלות מי מייעץ לטראמפ בכל הנוגע ליחסים בין שתי האומות. ארבעה בכירים לשעבר בשירות החוץ האמריקאי העידו כי בימים האחרונים יצרו נציגי שגרירות יפן קשר עם מומחים לענייני אסיה בוושינגטון כדי לנסות ולקבל מידע על זהות יועציו של טראמפ. לדברי אחד מהבכירים לשעבר, הנסיונות של הדיפלומטים היפנים העלו חרס עד עתה.
- "קיים קשר ישיר בין מקלטי מס ופוליטיקאים פופוליסטים"
- יו"ר רשות ני"ע האמריקאית פורשת, טראמפ יבחר מחליף
- שיגעון טראמפ מחזיר את השפיות לשוק הקונצרני
"הדבר היחיד שהם עשו עד עכשיו הוא לעבוד עם הצוות של מגדל טראמפ בניו יורק על מקום המפגש והתפריט שיוגש", הוא אמר. לדעת הבכיר הסיבה לכשלון היפני הוא פשוט - טראמפ עוד לא גיבש צוות יועצים ליחסי ארה״ב עם מדינות אסיה. "אני באמת חושב שאין לו צוות כזה", הוא אמר.
מאז הבחירות בשבוע שעבר דיווחו מרבית הנציגויות הזרות בוושינגטון על קשיים בבניית יחסי עבודה עם צוותו של טראמפ. בין שלא היו מוכנים לניצחונו ובין שהם מתקשים באיתור חברי הצוות שמייעצים לו בענייני חוץ. אחת הבעיות של התנהלות צוותו של טראמפ מול נציגים זרים נובעת מהעובדה שתריסר מומחים ליחסים בינלאומיים שמזוהים עם המפלגה הרפובליקנית פירסמו טרם הבחירות מכתב שבו הם מביעים דאגה מבחירתו של טראמפ לנשיאות. לנוכח תוכן המכתב, פסל טראמפ את האפשרות לגייס לצוותו כל אחד מהמומחים שחתמו עליו, מה שהפחית משמעותית את מספר המועמדים למשרות יועצי מדיניות חוץ בצוות.
אחד מאנשי טראמפ אמר כי לאחר הבחירות קיבלו רוב המומחים החתומים על המכתב הודעה כי הם לא מועמדים לאף תפקיד בצוות הנשיאותי. בינתיים, צוות המעבר שמינה טראמפ עד כניסתו לבית הלבן ב־20 בינואר 2017 לא פרסם אף שם של יועץ או יועצים לענייני אסיה, אם אכן יש שמות כאלה. "השגריר הסיני משגע כאן את כולם", סיפר איש הצוות של טראמפ. "הוא כל הזמן מתקשר ושואל מי ממונה על הקשרים עם סין".
טמאקי צוקאדה משגרירות יפן בוושינגטון אמר כי מדינתו הקדישה חודשים ארוכים לעבודה עם צוותו של טראמפ על מגוון נושאים, אם כי הוא הוא הודה כי "היקף העבודה היה מצומצם יחסית לעבודה עם הצוות של הילרי קלינטון".
צוקאדה אמר עוד ש"אנחנו מאמינים שביקור ראש הממשלה אבה תהיה הזדמנות עבורנו לאשרר עם הנשיא הנבחר את עומק היחסים ושיתוף הפעולה בין ארה"ב לבין יפן. אנחנו מבינים שצוות מעבר מלא טרם גובש, אבל אנחנו בטוחים שטראמפ יבנה צוות מדיניות חוץ וביטחון חזק בשבועות הקרובים".
במהלך מסע הבחירות אמר טראמפ כי על יפן ודרום קוריאה לשקול פיתוח נשק גרעיני כדי להקל על העומס הבטחוני על ארה"ב בהתנהלות מול צפון קוריאה. טראמפ איים באותה הזדמנות לפנות את כוחות הצבא האמריקאי מהבסיסים ביפן ובדרום קוריאה אם שתי המדינות לא יגדילו את השתתפותם הכספית ביישום בריתות ההגנה שלהן עם ארה"ב. האמירות של טראמפ התקבלו בהלם בטוקיו ובסיאול.
טראמפ היה אחד המבקרים הקולניים ביותר של יפן בתקופה שקדמה לבחירות, כשבמוקד דבריו עמדה מדיניות הסחר שלה וכן ההוצאה הלא מספיקה שלה, לדעתו, על ביטחון. כעת טראמפ יזדקק לתמיכתה של טוקיו אם ברצונו לעמוד בהבטחות שנתן במהלך הבחירות הבחירות לגבי הקשחת עמדתה של ארה"ב כלפי סין. טראמפ הכריז בין היתר כי יטיל מכס של 45% על יבוא מסין.
בניגוד לצוות של קלינטון, שכיהנה כמזכירת המדינה, לצוות של טראמפ לא היה קשר רציף עם יועצים ליחסים בינלאומיים בכלל ולאסיה בפרט. הדמות בולטת שעסקה בנושא בצוות הקמפיין שלו הוא פיטר נבארו, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת קליפורניה ומבקר חריף של מדיניות הסחר הסינית. חבר צוות אחר שנחשב מעורה בנושא הוא אלכסנדר גרי, דובר לשעבר של חבר הקונגרס רנדי פורבס שמונה ליועץ ביטחון בכיר בצוות הקמפיין של טראמפ.
צוותו של דונלד טראמפ לא מסר תגובה לכתבה.