יחסי סעודיה־טראמפ יקבעו את גורלם של 40 מיליארד דולר
מדינות המזרח התיכון תולות ציפיות גדולות בנשיא הנבחר. אך החששות של חלקן מטראמפ גדולים עוד יותר
כמו בכל העולם, גם במזרח התיכון מתחילים לעכל את משמעויות ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב. המזרח התיכון תמיד היה בעל חשיבות אסטרטגית עבור וושינגטון. גם כשבבית הלבן ישבו נשיאים שניסו להיחלץ מהבוץ באזור, הם נשאבו איכשהו אל המהמורות והסכסוכים שבו.
כשהוא ייכנס לבית הלבן בינואר 2017, יקבל טראמפ את המזרח התיכון אחרי שש שנים של מלחמות וחוסר יציבות, ובין שירצה ובין שלא, הוא יהיה חייב להתייחס לכך. מדינות האזור תולות בו ציפיות גדולות, וחששות גדולים עוד יותר. סעודיה ומצרים, שלא הזילו דמעה על תבוסתה של הילרי קלינטון, מיהרו לברך, בשעה ששר החוץ האיראני הדגיש כי יש להמשיך ולקיים את הסכם הגרעין, שספג ביקורות מטראמפ במסע הבחירות.
אובמה בגד בסעודיה
בסעודיה, בעלת ברית היסטורית של ארה"ב, תולים תקוות גדולות בנשיא הנכנס. בשנים האחרונות חלה התקררות משמעותית ביחסים בין ריאד לוושינגטון. הסעודים הגדירו את הסכם הגרעין שהוביל הנשיא ברק אובמה עם יריבתם המושבעת איראן כלא פחות מבגידה. היחסים הגיעו לשפל בביקורו האחרון של אובמה בממלכה, כשבניגוד לפרוטוקול הוא לא התקבל בשדה על ידי המלך.
היחס של הסעודים להילרי קלינטון היה מורכב, אך אוהד יותר מאשר כלפי אובמה. מצד אחד, חששו כי בחירתה תביא להמשך ישיר של מדיניות אובמה במזרח התיכון, ומנגד, במפרץ העריכו כי קלינטון בקיאה יותר באינטרסים האזוריים.
הסעודים מקווים עתה כי טראמפ ישקם את יחסי האמון, במיוחד כשהוא, בכובעו כשאיש עסקים, אינו זר למדינות המפרץ. לחברות של טראמפ קשרים עסקיים באזור, כולל השקעות נדל"ן בדובאי ובאבו דאבי. טראמפ מבין גם את חשיבות שוקי המפרץ. היצוא האמריקאי השנתי לסעודיה ולאיחוד האמירויות נע סביב 40 מיליארד דולר בשנה. נתון זה אינו מביא בחשבון את עסקאות המיליארדים שנחתמו בשנים האחרונות למכירת מערכות נשק מתוצרת אמריקאית למדינות אלה.
משקיעים יירתעו מאיראן
במזרח התיכון של ימינו, מה שנתפס כהתפתחות חיובית בריאד, היא התפתחות שלילית עבור טהרן ולהפך. לפיכך, האופטימיות הזהירה בסעודיה מעוררת חשש באיראן. האיראנים הבהירו זמן קצר לאחר בחירתו של טראמפ כי מה שחשוב מבחינתם הוא שהסכם הגרעין שעליו חתם ממשל אובמה יכובד, הסכם שזכה לביקורת קשה מצד טראמפ במהלך תעמולת הבחירות והוא אף טען כי יבטלו.
דווקא השבוע, כשאיראן סוף סוף רושמת מבחינתה הישג משמעותי ראשון בעקבות הסכם הגרעין (חברת טוטאל הצרפתית תשקיע 6
מיליארד דולר במגזר הגז), מגיעה הבשורה על בחירתו של טראמפ.
תומכיו של הנשיא רוחאני המצדד בהסכם הגרעין סבורים כי היחס התקיף של טראמפ כלפי איראן ירתיע, לפחות בטווח הקצר, משקיעים מערביים מלהיכנס לשוק האיראני, וכן את הבנקים הגדולים בעולם מלהיכנס בתקופה הקרובה לשוק האיראני מחשש לסנקציות, מה עוד שבממשל החדש הרפובליקנים שולטים בקונגרס.
להבדיל מהתקוות של ערב הסעודית והחששות של איראן, ניצחונו של טראמפ הא בשורה חיובית לנשיא מצרים עד אל־פתאח א־סיס. יחסי ארה"ב ומצרים, שעד לממשל אובמה נחשבה לבעלת ברית קרובה ביותר, נמצאים בשפל. לכן, אין זה מפתיע שהעיתונות המצרית מיהרה לדווח אתמול כי הנשיא המצרי היה מראשוני המנהיגים הזרים שהתקשרו לטראמפ לברכו על ניצחונו הסוחף.
הכותב הוא מומחה לכלכלות המזה"ת