$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

שימו כסף בצד: יום המכירות המטורפות של עליבאבא יתקיים ביום שישי הבא

ההתחייבות שנתנו מנהליה, החששות ממצב הכלכלה הסינית והחקירה בארה"ב - כל אלו מחייבים את עליבאבא להגיע למכירות של יותר מ-14.3 מיליארד דולר בפסטיבל הקניות השנתי שייערך ביום שישי

אופיר דור, בייג'ינג 08:0605.11.16

שבועיים לפני יום הרווקים, חג הקניות הסיני הענק החל ביום שישי הבא (11.11), ידידתי יו כבר ידעה בדיוק מה היא מתכוונת לקנות. "שמפו, בגדים כמובן ואני רוצה לבדוק גם את מחירי הטיסות", יורה יו (23), סטודנטית לתואר שני באוניברסיטת בייג'ינג. "אני שונאת את החורף בבייג'ינג ומתכננת לנסוע לאוסטרליה בחופשת הסמסטר".

 

גם יואן (33), מנהלת שיווק מבייג'ינג, גיבשה שבועות מראש רשימה. "אני רוצה סט מצעים, ויטמינים ומיקרוגל", היא אומרת. "בשנים קודמות השתוללתי ביום הרווקים וגיליתי בדיעבד שקניתי הרבה דברים שאני לא צריכה אז השנה אני רגועה יחסית, אבל חשוב להתכונן מראש כי ביום עצמו חלק מהמוצרים נחטפים בשניות".

 

אני לא חובב קניות אבל הפעם איכשהו גם אני נסחף באווירה סביב יום הרווקים הראשון שלי בסין, בכל זאת מדובר בפסטיבל הקניות הגדול בעולם עם מכירות שעולות על אלו של שתי המקבילות האמריקאיות, בלאק פריידי וסייבר מנדיי, ביחד.

 

אני מוריד מראש את העדכון המיוחד לאפליקציית טאובאו, הקניון האינטרנטי הסיני העצום של עליבאבא, ואחרי שעות של שיטוט בין 40 אלף המותגים שמשתתפים בהנחות, משלים רשימת קניות זמנית: נעלי אסיקס (210 שקל במקום 410 שקל בחנות רגילה), תיק גב של סוויס גיר (160 במקום 380 שקל) ומעיל של נורת' פייס ( 312 במקום 625 שקל), כי אני אאלץ להישאר בבייג'ינג בחורף.

האתר של עלי אקספרס האתר של עלי אקספרס צילום: צילום מסך

 

שתי תשוקות סיניות עמוקות הובילו ללידת חג הקניות וההנחות של ה-11.11. בתחילה היתה זו התשוקה של הסינים לאמץ חגים חדשים. יש שיאמרו כי היא נובעת מהריקנות הרוחנית שהותירה דעיכת האידיאולוגיה הקומוניסטית לצד היעדרה של דת מאורגנת במדינה. התשוקה הזו הובילה בשנות ה-90 סטודנטים לאמץ חג לרווקים, אנטיתזה לוולנטייז דיי, עוד חג לא להם שהסינים אימצו בהתלהבות.

 

אחר כך הצטרפה תאוות הצריכה העצומה של הסינים שהופכת כל חג סיני קלאסי או מושאל לאירוע קניות. ב-2009 אימצה ענקית הקניות באינטרנט הסינית עליבאבא את חג הרווקים והפכה אותו רשמית ליום של הנחות. הרעיון נקלט מייד ומחזור המכירות של עליבאבא רק הולך וגדל מאז, מ-820 מיליון דולר ב-2011, ל-5.8 מיליארד דולר ב-2013 ועד לשיא של 14.3 מיליארד דולר בתוך 24 שעות בשנה שעברה. עם השנים אתרי הקניות האחרים בסין הצטרפו גם הם למבצעים ולהנחות, אבל יום הרווקים הוא עדיין בראש ובראשונה החג של עליבאבא.

 

שיא המכירות מהשנה שעברה אמנם מדהים אבל לעליבאבא אין ברירה אלא לשבור אותו שוב השנה. המנהלים שלה התחייבו לכך, השוק והאנליסטים מצפים לזה ואם השיא לא יישבר יהיה זה מסר בעייתי על מצב הכלכלה הסינית שגם ככה מעוררת סימני שאלה.

 

כעת, כאשר יום הרווקים הפך למסורת ותיקה ומבוססת, הסכנה לעליבאבא מגיעה מלקוחות כמו יואן, שגילתה כי אינה משתמשת ברבים מהמוצרים שקנתה בעבר, או כמו חברי ג'ואו שקונה לאורך כל השנה באינטרנט ומצהיר שהוא לא מתכנן משהו מיוחד ליום הרווקים כי "האמת שיש לי כל מה שאני צריך".

 

כדי לוודא שהשיא יישבר בעליבאבא יורים כמעט בכל כלי נשק אפשרי. החברה הרחיבה השנה את פסטיבל הקניות מ-24 שעות לשלושה שבועות, במסגרתם אפשר לקנות שוברים לניצול ביום הרווקים או לשלם מקדמה על חלק מהמוצרים כדי להבטיח הנחה מוגדלת ביום עצמו.

 

עד ליום הרווקים תשלים עליבאבא סדרה ארוכה של אירועי קידום מכירות יצירתיים, מתצוגת אופנה בת שמונה שעות שאת כל הפריטים בה אפשר להזמין בלייב, דרך מכירת אלפי משקפיים שהופכות את הקניות לחווית וירטואל ריאליטי ועד למשחק בסגנון פוקימון גו לחיפוש פרסים וקופונים. בערב האחרון לפני כניסת יום הרווקים תערוך עליבאבא ערב גאלה חגיגי בו תופיע הזמרת קייטי פרי.

 

בעליבאבא מתאמצים להציע משהו לכל אחד. בטאובאו אפשר עדיין למצוא שפע מהמוצרים המזויפים הידועים לשמצה, על אף ההצהרות של החברה כי היא נלחמת בתופעה, אך לצידם יככבו השנה במכירה גם מותגי יוקרה, כמו למשל 20 מכוניות מזראטי שימכרו במחיר מבצע של 870 אלף שקל לכל אחת. המכירה תיפתח רק ללקוחות העילית של עליבאבא.

 

מי שעדיין חייב לראות דברים בעיניים, יוכל למדוד בגדים ברשתות כמו גאפ ויוניקלו, לרכוש אותם בהנחה באפליקציה ולקבלם תוך שעות ספורות הביתה עם שליח. במקביל מנסה עליבאבא לחזק את האתר הבינלאומי שלה, עלי אקספרס, שפונה גם לקהל הישראלי.

 

ההימור הדי סולידי שלי הוא שעליבאבא תעמוד במשימה. המספרים של החברה הנסחרת בניו יורק נמצאים כיום תחת בדיקה מקיפה של הרגולטורים האמריקאים הבוחנים גם את מחזור המכירות העצום ביום הרווקים. ירידה פתאומית במכירות עלולה לעורר חשד כלפי עליבאבא וזה בוודאי לא משהו שבחברה ירצו להגיע אליו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x