$
כלכלה ומדיניות

רוסיה מקצצת בתקציב הממשלתי: "כמעט כמו עולם שלישי"

במוסקבה שואפים לצמצם את הגירעון התקציבי שהעמיק בשנתיים האחרונות בגלל הירידה במחיר הנפט והמיתון. הקיצוץ צפוי לפגוע בשירותי הבריאות והחינוך. אפילו תקציב הביטחון צפוי להיפגע, אך עדיין יישאר מהגבוהים בעולם ביחס לתוצר

שירות כלכליסט 23:5831.10.16

רוסיה מתכננת קיצוץ רוחבי בתקציב המדינה שייפגע בשירותי הבריאות, החינוך ואפילו בהוצאות על ביטחון. במוסקבה שואפים לכך שהקיצוץ יצמצם את הגירעון התקציבי שהעמיק בשנתיים האחרונות בגלל הירידה במחיר הנפט והמיתון שפוקד את רוסיה. יעד הגירעון שקבעה הממשלה עומד על 1.2% ב־2019, לעומת 3.7% השנה. הקיצוץ המתוכנן בהוצאות הממשלה עומד על 1% בשנה הבאה, 1.3% ב־2018 ו־0.33% ב־2019.

 לפי דיווח "הפיינשל טיימס" הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי — הדומה — צפוי להתנגד לקיצוץ בתקציב הביטחון לנוכח המעורבות הצבאית העמוקה של רוסיה בסוריה ובמזרח אוקראינה.

 

 

הדיווח הסתמך על טיוטה שמסרה הממשלה לפרלמנט ביום שישי, ובהתחשב בעובדה שחלקים משמעותיים מתקציב הביטחון הרוסי אינם גלויים, לא ניתן לדעת בוודאות עד כמה עמוק הקיצוץ המתוכנן בתקציב הביטחון.

 

ג'וליאן קופר, מומחה לכלכלת רוסיה מאוניברסיטת ברמינגהאם שבבריטניה, אמר לפייננשל טיימס כי "אם יאשר הדומה את התקציב, ייתכן מאוד שההוצאה על הביטחון תרד במונחים ריאליים". קופר העריך שההוצאה הריאלית על תקציב הביטחון ברוסיה עשויה לרדת ב־15% עד 2019.

 

בנוסף, ההוצאות על בריאות צפויות לעמוד בשנה הבאה על 466 מיליארד רובל, ירידה של 22% לעומת 2016. לפי בית הספר הגבוה לכלכלה במוסקבה, אם יאושר הקיצוץ בתקציב, הוצאות ממשלת רוסיה על חינוך ובריאות יגיעו ב־2016 לשיעור הנמוך ביותר ביחס לתוצר מאז 2006. ביומון הכלכלי הרוסי "ודמוסטי", שציטט את הנתונים של בית הספר לכלכלה, הסבירו כי "ירידה חדה כזו בהוצאות הממשלה תהפוך את רוסיה כמעט למדינת עולם שלישי".

 

ממשלת רוסיה העריכה כי התמ"ג השנה יצטמצם ב־0.6%, זאת לאחר שב־2015 הוא הצטמצם ב־3.7%. בשנה הבאה מצפה הממשלה הרוסית לצמיחה של 0.6% בתמ"ג.

 

למרות הקיצוץ הצפוי בתקציב הביטחון, ההוצאות על ביטחון כחלק מהתמ"ג עדיין נחשבות גבוהות בהשוואה בינלאומית ועומדות על 4.7%. בישראל, לשם השוואה, עומדת ההוצאה על ביטחון כחלק מהתמ"ג על 5.2% ובארה"ב על 3.5%.

 

צעדים נוספים שאותם מתכננת רוסיה לנקוט כדי לצמצם את הגירעון התקציבי הם המשך מכירת מניות חברת האנרגיה הממשלתית רוסנפט. אבל, סגן ראש ממשלת רוסיה איגור שובלוב אמר בשבוע שעבר כי הממשלה לא תעמוד ביעד ל־2016 של מכירת 19.5% ממניות רוסנפט, והחברה תיאלץ לקנות בעצמה את המניות שנותרו בשוק כדי שהפרלמנט יאשר את התקציב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x