תעודת עניות: ישראל במקומות האחרונים בעולם בדירוג המדינות בהן קל לעשות עסקים
בסעיף אכיפת חוזים זוכה ישראל לדירוג 89, ברישום נכסים ההידרדרות היא עד למקום 126. בדירוג הכללי אפילו מדינות כמו מלזיה, קזחסטן, ארמניה וקפריסין עקפו את ישראל; מי בראש הרשימה?
כמה קל בישראל לעשות עסקים? לא יותר מדי. כך כנראה חושבים בבנק העולמי, שפרסם אתמול את דירוג המדינות שבהן קל יותר לעשות עסקים בפתיחת שנת 2017 (Doing Business 2017). את המקום הראשון ברשימה תפסה ניו זילנד, שהדיחה מהפסגה את סינגפור – זו תופסת עתה את המקום השני.
- הבנק האסייתי להשקעות בתשתיות הוקם באופן רשמי
- לראשונה: שיעור האנשים בעולם החיים בתנאי עוני קיצוני - פחות מ-10%
- הבנק העולמי מעריך: שיקום סוריה יעלה 180 מיליארד דולר
את העשירייה הפותחת משלימות (בסדר יורד) דנמרק, הונג קונג, דרום קוריאה, נורבגיה, אנגליה, ארה"ב, שבדיה ומקדוניה.
מדינת ישראל נמצאת במקום ה-52 בלבד (מתוך רשימה של 190 מדינות), עלייה של מקום אחד לעומת הדירוג של השנה שעברה. ומקדימות אותה בין היתר גיאורגיה (מקום 16), מלזיה (23), פולין (24), צ'כיה (26), קזחסטן (35), ארמניה (38), קפריסין (45), מכסיקו (47).
וזהו דירוגה של ישראל בחלוקה על פי הסעיפים הפרטניים שהרכיבו את הדירוג הכללי. בכל הקשור ל'פתיחת עסקים' ממוקמת ישראל במקום ה-41. בסעיף ה'קבלת היתרי בנייה', באופן לא מפתיע, הדירוג מידרדר עד ל-71 ודירוג זהה מתקבל בסעיף 'שירותי חשמל'.
רמת השפל האמיתית מגיעה בסעיף 'רישום נכסים' - מי שעסק באופן כזה או אחר ברישום בטאבו או רישום חברה לא יגיב בתדהמה לכך שבנושא זה העניק הבנק העולמי למדינת ישראל את המקום ה-126. רשימת המדינות שממוקמות לפני מדינת ישראל בסעיף זה היא במקרה הפחות גרוע, מאד מעליבה.
ויש עוד מזה. בשיטת 'פשטות תשלומי המס' ממוקמת המדינה במקום ה-96, בסעיף 'אכיפת חוזים' זוכה ישראל לדירוג 89 בלבד. המצב משתפר מעט בסעיף 'הליכי פשיטת רגל' עם מקום 31 ו'קבלת אשראי' עם דירוג 44.
מקום גבוה במיוחד מוענק למדינה בסעיף שמשקף את הרגולציה הנוקשה מאד של שוק ההון הישראלי. בכל הקשור ל'הגנת זכויות בעלי מניות מיעוט' בחברות הציבוריות מזנקת ישראל לעשירייה הראשונה, עם מקום מספר 9 ברשימה.
וככה זה נראה באוויר פסגות: בניו זילנד נדרש הליך פשוט מאד לפתיחת חברה שלוקח חצי יום, מול ממוצע גלובלי של 21 יום. היא ממוקמת ראשונה בקבלת היתרי בנייה, ברישום נכסים, בקבלת אשראי ובהגנה על זכויות מיעוט. היא טיפסה למקום הראשון בזכות שיפור משמעותי בשיטת תשלומי המס, שהציבה אותה השנה במקום ה-11 ברשימה בסעיף זה.
"כללים פשוטים שקל לבצע הם סימן לכך שהממשלה מתייחסת בכבוד לאזרחים שלה, והם משיאים רווח לכלכלת המדינה – יותר יזמות, יותר אפשרויות לנשים, והיענות גבוה יותר להסדרי החוק", אמר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי פול רומר (Paul Romer) לאחר פרסום הרשימה.