סין הקימה קרן של 52 מיליארד דולר לייעול חברות ממשלתיות
הקרן מיועדת לסייע לארגון מחדש של חברות במגזר הציבורי הסיני, במיוחד בתעשיות הפחם והפלדה הסובלות מייצור עודף. הקרן תסייע גם במיזוגים ורכישות במטרה להפוך חברות סיניות למתחרות בזירה הבינלאומית
ממשלת סין השיקה קרן השקעות בגובה 350 מיליארד יואן (52.5 מיליארד דולר) שמטרתה לעזור במאמצי הארגון מחדש של חברות ממשלתיות, כך דיווח העיתון הסיני "אקונומיק אינפורמיישן דיילי" שבבעלות סוכנות הידיעות הממשלתית שינחואה.
הקרן תנוהל על ידי הוועדה לפיקוח וניהול נכסים ממשלתיים (SASAC). על פי הדיווח, היא הוקמה על ידי עשר חברות ממשלתיות במטרה לסייע במאמצי הארגון מחדש של חברות ממשלתיות, כולל על ידי ביצוע עסקאות מיזוגים ורכישות. החברות סיפקו הון ראשוני של 131 מיליארד יואן, אולם לא סופקו פרטים לגבי המקור של המימון הנוסף המתוכנן. עשר החברות כוללות את צ'יינה מובייל, תאגיד הכימיקלים סינופק ותאגיד התחבורה צ'יינה צ'נגטונג הולדינג.
הקרן נועדה לסייע בקידום הרפורמות המתוכננות של הממשלה במגזר הציבורי, שחברות רבות בו סובלות מחובות גבוהים וייצור עודף, במיוחד במגזרי הפחם והפלדה. נשיא סין שי ג'ינפינג העמיד בראש סדר העדיפויות של השנה מציאת דרכים לצמצום הייצור העודף, כולל הצבת יעד לצמצום ייצור הפלדה ב־100 – 150 מיליון טונה וצמצום ייצור הפחם ב־500 מיליון טונה. האנליסט זהאו האו מקומרצבנק אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הקרן של סין תתמקד במיוחד במגזרים המתמודדים עם ייצור עודף. "הקרן מתכננת לסייע בהליכי צמצום הייצור והפחתת המינוף הפיננסי", הסביר האו.
בתוכנית החומש של הממשלה לשיקום המגזר הציבורי, היא התחייבה בין השאר להקים חברות שיוכלו להתחרות בזירה הבינלאומית באמצעות מיזוגים, המרות נכסים ורפורמות בניהול. הייעול יושג באמצעות מיזוגי חברות לא יעילות ופיטורי עובדים במגזרים שנחלשו. כך למשל, בשנה שעברה התמזגו יצרניות הרכבת המובילות צ'יינה CNR וצ'יינה CSR כשהחברה החדשה שנוצרה כתוצאה מכך אמורה להיות מספיק גדולה כדי להתחרות בזירה העולמית. ביולי דיווחה סוכנות שינחואה כי הממשלה מתכוונת לצמצם השנה את מספר החברות בבעלות ממשלתית מ־106 ל־100. במקביל הקצתה הממשלה 100 מיליארד יואן למציאת משרות למפוטרים, ש־1.8 מיליון מתוכם עבדו במגזרי הפחם והפלדה.
בתוך כך, הזהיר קנת' רוגוף, הכלכלן לשעבר של קרן המטבע הבינלאומית כי האטה בסין מהווה את האיום הגדול ביותר על הכלכלה העולמית. "כלכלת סין כבר עוברת נחיתה לא קלה, ואני חושש שסין עלולה להפוך לבעיה גדולה יותר", אמר בראיון שהעניק לערוץ השידור הציבורי הבריטי בי.בי.סי. לדבריו, העולם לוקח כמובן מאליו את העובדה שסין ממשיכה לצמוח, ולכן לא נמצא לה תחליף ראוי. "להערכתי הכלכלה מאטה בשיעור גבוה יותר מכפי שהנתונים הרשמיים מראים". הוא הוסיף וציין כי החובות הן בעיה רצינית במדינה. "הלוואות הזינו את הצמיחה, אך דברים כאלה לא נמשכים לנצח".