צרפת תאסור על שימוש בכלים חד־פעמיים שאינם מתכלים
החוק החדש שייכנס לתוקף ב־2020 הוא חלק מיוזמה ממשלתית בתחום הגנת הסביבה שכבר אסרה על שימוש בשקיות פלסטיק. השרה לאיכות הסביבה דווקא התנגדה: "החוק יפגע במשפחות מעוטות יכולת"
הפרלמנט הצרפתי אישר חוק שאוסר על מכירת צלחות, כוסות וסכו"ם חד־פעמיים, אלא אם הם מיוצרים מחומרים טבעיים מתכלים. פירוש הדבר, שפיקניקים בטבע יכללו צלחות רב שימושיות ובמשרדים, מכונות הקפה יחדלו לפלוט כוסות חד־פעמיות.
- הבחירות בפתח: ממשלת צרפת התחייבה לקצץ במיסוי ב-2017
- בריטניה תבנה חומה בצרפת כדי לעצור מעבר מהגרים
- שר הכלכלה של צרפת התפטר וצפוי לרוץ לנשיאות
בצרפת נזרקות מדי שנה 4.73 מיליון כוסות פלסטיק, כש־1% בלבד ממוחזרות. החוק ייכנס לתוקף ב־2020 והוא חלק מיוזמה ממשלתית בתחום ההגנה על הסביבה בשם "מעבר אנרגיה למען צמיחה ירוקה", שאושרה ב־2015 ונכנסה רשמית לתוקף בחודש שעבר.
החוק אמור היה להיכנס לתוקף ב־2017, אך נדחה בשל התנגדות שרת איכות הסביבה סגולן רויאל שאמרה כי מדובר במהלך "אנטי חברתי" שיפגע במשפחות קשות יום המשתמשות באופן קבוע בכלים חד־פעמיים.
היוזמה, שנועדה לייעל את המאבק של צרפת בשינויי האקלים, הציבה מספר יעדים, ביניהם הפחתת הפסולת שנשלחת למזבלות ב־50% עד 2025 וצמצום פליטת גזי החממה ב־40% עד 2030. במסגרת היוזמה, ביולי נאסר על סופרמרקטים וחנויות לחלק שקיות פלסטיק.
החוק, שהוצע על ידי מפלגת הירוקים במטרה לצמצם את צריכת האנרגיה בייצור פלסטיק והזיהום הנלווה, זכה אמנם לתמיכה של ארגונים סביבתיים, אך מנגד יש שטוענים שהוא מפר את חוקי האיחוד האירופי לגבי תנועה חופשית של סחורות.
הארגון, Pack2Go Europe המייצג את יצרניות האריזות האירופיות, מסר כי ייאבק בחוק החדש וכי הוא מקווה שלא יתפשט לשאר היבשת. "אנחנו קוראים לנציבות האירופית לעשות את הדבר הנכון ולנקוט בפעולה משפטית נגד צרפת, שמפרה את החוק האירופי", אמר מזכ"ל הארגון איימן בייטס לסוכנות אי.פי. עוד הוסיף בייטס, כי אין הכרח שחומרים מתכלים הם ידידותיים יותר לסביבה, והוא חושש שהאיסור יחמיר את הזיהום, שכן אנשים לא יבינו אילו כלים אכן מתכלים. "הצרכנים עלולים להבין שזה בסדר להשאיר אריזות בשטח, מכיוון שהן יתפרקו בטבע. זה עלול להחמיר את המצב", אמר.
המהלך הוא חלק ממגמה עולמית נגד השימוש בפלסטיק. סן פרנסיסקו, לדוגמה, אסרה ב־2007 על שימוש בשקיות ניילון וב־2014 אסרה על שימוש בבקבוקי משקה מפלסטיק בשטחים ציבוריים. בדומה, חוק בבריטניה מחייב לקוחות לשלם חמישה פני עבור כל שקית פלסטיק במרכול.