$
כלכלה ומדיניות

בעיצומו של המשבר הכלכלי: נשיאת ברזיל דילמה רוסף הודחה מתפקידה

לפי טענות שהעלו יריביה הפוליטיים, רוסף כיסתה גירעונות תקציביים באמצעות שימוש בכספים של בנקים ממשלתיים; ממלא מקומה, מישל טמר, יכהן כנשיא עד הבחירות שייערכו בדצמבר 2018

רן אברמסון 19:4431.08.16

דילמה רוסף, האשה הראשונה שכיהנה כנשיאת ברזיל, הודחה הערב (ד') מתפקידה על ידי הסנאט. ממלא מקומה של רוסף, מישל טמר, יכהן כנשיא עד הבחירות שייערכו בדצמבר 2018, ורוסף עצמה תהיה מנועה מלשוב לפעילות פוליטית לשמונה השנים הבאות. המשמעות היא שהקריירה הפוליטית שלה הסתיימה.

 

הליך ההדחה של רוסף החל בהצבעה בפרלמנט באפריל האחרון, לאחר שהואשמה בהפרת חוקי התקציב של המדינה. רוסף אינה המנהיגה הברזילאית הראשונה שהואשמה במעשים כאלו, אך היא הראשונה שהודחה בגללם.

 

לפי טענות שהעלו יריביה הפוליטיים, רוסף כיסתה גירעונות תקציביים באמצעות שימוש בכספים של בנקים ממשלתיים. המהלכים האלו באו לידי ביטוי בכך שרוסף אילצה את הבנקים לממן קצבאות רווחה שחולקו במסגרת תוכניות ממשלתיות לאחר שעצרה את העברת הכספים מהממשלה אל חשבונות הבנק של נתמכי הסעד.

  

הפגנה נגד רוסף (ארכיון) הפגנה נגד רוסף (ארכיון) צילום: איי אף פי

 

חילופי השלטון מגיעים בעיצומו של המשבר הכלכלי החריף ביותר שעובר על ברזיל מאז שנות השמונים. המשק הברזילאי צפוי להתכווץ השנה ב־3.3% לאחר שבשנה שעברה הוא התכווץ ב־3.8%, כך לפי קרן המטבע הבינלאומית. המשבר, שהחל בגלל הירידה בביקוש לחומרי גלם בתעשייה הסינית, הוחמר עקב הטלטלות הפוליטיות הרבות שעברו על המדינה. הסדק הראשון בכלכלה שנתפסה בעשור הקודם כפלא של העולם המתפתח נפער בקיץ 2013, אז התפתחה הפגנה על מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית בסאו פאולו לתנועת מחאה שסחפה את ברזיל כולה והאשימה את הממשלה, בין היתר, בניפוח ההוצאות על אירוח מונדיאל 2014 על חשבון צרכים אזרחיים דחופים יותר. התפרצות המחאה איימה על מעמדה הפוליטי של רוסף, שהתמודדה על קדנציה שנייה בבחירות שנערכו באוקטובר 2014 והצליחה לנצח ברוב דחוק בסיבוב השני.

 

מישל טמר מישל טמר צילום: אימג'בנק, Gettyimages

במרץ 2015 פתחה משטרת ברזיל במבצע "שטיפת מכוניות" בפשיטה על משרדי חברת הנפט הממשלתית פטרובראס שהיתה אז השישית בגודלה בעולם. החקירה, שעודה מתנהלת, חשפה את עומק השחיתות במערכת הפוליטית הברזילאית והביאה למעצרם, שפיטתם והרשעתם של עשרות פוליטיקאים ואנשי עסקים. לפי החשדות, פוליטיקאים במפלגת הפועלים שבראשות רוסף ושתי שותפותיה לקואליציה, המפלגה הפרוגרסיבית ומפלגת התנועה הדמוקרטית (PMDB), קיבלו שוחד באופן שיטתי כדי להטות מכרזים של פטרובראס. החקירה בפטרובראס גבתה מחיר כבד מהחברה בתקופה שבה ענף הנפט נמצא גם כך בקשיים עקב המחיר הנמוך לחבית. כתוצאה מכך, איבדו 61% מעובדי החברה את משרתם בתקופה של שנתיים – תוספת של 168 אלף מובטלים למשק הברזילאי.

 

היקף השוחד שקיבלו הפוליטיקאים נאמד ב־3 מיליארד דולר לפחות, ורק בשבוע שעבר המליצה משטרת ברזיל להגיש כתב אישום על קבלת שוחד גם נגד הנשיא לשעבר לואיז אינסיו "לולה" דה סילבה, שרוסף הייתה ראש לשכתו בחלק מכהונתו הנשיאותית בין 2003 ל־2011. אגב, השניים צפו הערב יחד בשידור הטלוויזיה של ההצבעה מארמון הנשיאות. בעשור הקודם הייתה רוסף גם יו"ר דירקטוריון פטרובראס, ואף שלא נמצאו ראיות שמעידות על מעורבותה בשחיתות, המוניטין שלה ספג פגיעה אנושה.

 

בין שהיא היתה מעורבת או בין שלא, יריביה הפוליטיים זיהו הזדמנות לתפוס את מקומה, וחיפשו ומצאו עילה משפטית לפתוח נגדה בהליך הדחה, שהסתיים, כאמור, היום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x