ילן: הנימוקים בעד העלאת ריבית התחזקו בחודשים האחרונים
יו"ר הבנק הפדראלי האמריקאי אמרה את הדברים בנאומה בכינוס הבנקים המרכזיים בג'קסון הול; בעקבות דבריה של ילן מתחזקות העליות בוול סטריט ובאירופה. רונן מנחם, מזרחי טפחות: "למרות האופטימיות, הטון של ילן עדיין זהיר"
יו"ר הבנק הפדראלי האמריקאי, ג'נט ילן, פתחה את נאומה היום (ו') בכינוס השנתי של הבנקים המרכזיים בג'קסון הול בסערה, כשהצהירה שארה"ב קרבה להשגת יעדיה וכי הנימוקים בעד העלאת ריבית הלכו וגברו בחודשים האחרונים.
- נתונים פושרים בארה"ב: הצמיחה ברבעון השני - 1.1% בלבד
- הערכות בשוק ההון: הסבירות להעלאת ריבית בארה"ב בספטמבר עלתה ל-32%
- לא רק נפט וחיטה: בורסת הסחורות בארה"ב איפשרה סחר בקנבוס
יו"ר הפדרל ריזרב ציינה בנאומה, כי המשק האמריקאי נמצא בימים אלו ברמת תעסוקה מירבית וברמת המחירים יציבה ולמעשה חזרה על דברי סגנה סטנלי פישר מוקדם יותר השבוע. ילן הוסיפה, כי הפד לא שינה את דעתו שהתוצר יוסיף לגדול בקצב מתון וכי תהליך התכנסות האינפלציה לרמה של 2% ייקח מספר שנים.
על רקע הערכות אלו אמרה ילן, כי אין שינוי בעמדת הבנק שעליית הריבית תהייה הדרגתית. יו"ר הפד לא חידשה לגבי המועד המדויק שבו תועלה הריבית. דבריה של ילן היו מרחיקי לכת יותר ממה שציפו אנשים רבים שעוקבים אחר הצהרות המדיניות של הפדרל ריזרב בתקופה האחרונה.
לבסוף, הזכירה ילן, כהרגלה, כי המדיניות של הבנק הפדראלי בכל הנוגע לסוגיית הריבית תהיה תלויות נתונים. קדם לנאום נתון פושר מאוד על גידול התוצר של ארה"ב ברבעון השני של השנה. לפי הנתונים המעודכנים, הצמיחה בארה"ב ברבעון השני עמדה על 1.1%. עם זאת, בקרב כלכלנים בארה"ב שוררת ציפייה כי ברבעון השלישי התוצר יגדל בקצב מהיר יותר.
"למרות האופטימיות, הטון של ילן עדיין זהיר"
רונן מנחם, מנהל מחלקת האסטרטגיה והמחקר בבנק מזרחי טפחות התייחס היום לדבריה של ילן: "הטון הזהיר נובע, כפי שילן עצמה רומזת בנאומה, מכך שתוואי הריבית בארצות הברית נתון לזעזועים חיצוניים (כגון מפולת במחירי הנפט בתחילת השנה, או הברקזיט באמצעה), כך שהתסריטים הנוכחיים עשויים להשתנות מהותית.
"ניכר כי הפד אכן מתחבט, כך שניתן לשרטט מספר תרחישים לגבי תוואי הריבית, לרבות המשך רמתה הנוכחית. השרטוט שהציגה ילן מראה שהריבית יכולה לנוע בין 0.25% ל-4.50% בעוד שנתיים, ללמדנו על סימני השאלה הרבים. לפני מספר ימים התבטא בכיר הבנק האמריקאי שיש מקום לשקול העלאה של יעד האינפלציה - מה שיגרור ריבית נמוכה יותר למשך זמן ארוך יותר".
בשורה התחתונה מציין מנחם, "הטון של ילן זהיר יותר, בהשוואה להתבטאויות קודמות כאמור, מה שעשוי להתקבל בברכה אצל המשקיעים, כך שתשואות הפדיון ודולר, שעלו לאחרונה, עשויות לרדת בתגובה. עם זאת, לנוכח סימני השאלה שילן עמדה עליהם, סביר שרמת אי הוודאות לא תרד משמעותית בעקבות הנאום; זאת משום שגם לאחר הנאום אנו עדיין באותה נקודה - יש סיכוי שהריבית תעלה בספטמבר, אך זה לא בהכרח התרחיש המרכזי.
"וזה לא במקרה", מסביר מנחם. "הפד הגיע כנראה לאחרונה למסקנה שהשקיפות המירבית שאימץ בשנים האחרונות לא בהכרח שירתה את מטרותיו והגיעה זמנה של קצת עמימות, כפי שנהגו בנקים מרכזיים בעבר. כל אחד קיבל משהו מהנאום, אף אחד לא קיבל את הכול".