קלינטון בנאום הניצחון: "אין תקרה שאי אפשר לשבור"
יממה אחרי שהבטיחה את מועמדותה לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית, נשאה הילרי קלינטון את נאום הניצחון ההיסטורי שלה. "לראשונה בתולדותינו, אישה היא מועמדת לנשיאות", אמרה ותקפה את יריבה הרפובליקני: "טראמפ אינו בעל מזג שמאפשר לו לכהן כנשיא ארה"ב. לא ניתן לזה לקרות"
הילרי קלינטון, שהבטיחה כבר אתמול את מועמדותה לנשיאות, הכריזה הלילה (יום ד') על ניצחונה במירוץ למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. "הגענו לאבן דרך", אמרה בנאום הניצחון שלה. "זו הפעם הראשונה בתולדות אומתנו שאישה היא מועמדת של אחת המפלגות לנשיאות". ברקע נערכים פריימריז בשש מדינות בארה"ב, והבוקר נסגרו הקלפיות בקליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר בארצות הברית.
- קלינטון הבטיחה את מועמדותה לנשיאות ארה"ב מטעם המפלגה הדמוקרטית
- דיווחים: טראמפ השיג מספיק נציגים כדי להבטיח לעצמו את המועמדות לנשיאות
- הילרי קלינטון אוספת תרומות בוול סטריט: 4.2 מיליון דולר עד כה
"לא ניתן לטראמפ לקרות לאמריקה"
"הוכחנו שאין תקרה גבוהה מכדי לשבור, או מחסום שאי אפשר לעבור", אמרה קלינטון. "הלילה שייך לדורות של גברים ונשים שהפכו את הרגע הזה אפשרי. היא חזרה עד שנת 1848, אז נערך בסנקה פולס בניו יורק הכינוס הראשון לשוויון זכויות לנשים.
לברני סנדרס, קלינטון שלחה מסר אדיב אך חד משמעי: זה נגמר. "אני רוצה לברך את הסנאטור סנדרס על הקמפיין שניהל, ועל העשייה שלו לאורך הקריירה הציבורית שלו", אמרה קלינטון. "שלא תהיה טעות – לסנאטור סנדרס, מסע הבחירות והדיון שהוא עורר היו טובים מאוד למפלגה הדמוקרטית ולאמריקה".
אך במהרה עברה להתמקד במי שהופך הלילה מבחינתה ליריבה היחיד. "דונלד טראמפ אינו בעל מזג שמאפשר לו לכהן כנשיא ארצות הברית", אמרה. "אנחנו, בניגוד אליו, מאמינים שבניית גשרים עדיפה על הקמת חומות. הבחירות האלה אינן על דמוקרטיים ורפובליקניים, הבחירות האלה הן על השאלה אם אנחנו מוכנים לומר 'אנחנו טובים יותר מזה. לא ניתן לזה לקרות לאמריקה'".
קלינטון זכתה בבחירות המקדימות שנערכו הלילה בניו ג'רזי. סנדרס, זכה בפריימריז בצפון דקוטה. בחירות נערכות גם בניו מקסיקו, מונטנה, ודרום דקוטה. החשובה מבין שש המדינות שמצביעות בסיבוב הזה היא קליפורניה. המדינה המאוכלסת ביותר בארצות הברית עם המספר הגדול ביותר של נציגים לוועידת המפלגה. אך בפועל, מדובר במעמד סמלי בעיקר, שכן קלינטון, כאמור, כבר הבטיחה את ניצחונה.
הנשיא אובמה שוחח עם קלינטון וברך אותה על זכייתה. הקמפיין ההיסטורי שלה, אמר, העניק השראה למיליונים והיווה המשך טבעי של מאבקה למען משפחות מעמד הביניים. אובמה שוחח גם עם ברני סנדרס והודה לו על פעילותו נגד פערים חברתיים ונגד השפעתן של קבוצות לחץ על הפוליטיקה האמריקנית. הנשיא הזמין את סנדרס להיפגש עימו בבית הלבן מחר.
טראמפ: נקבל את תומכי סנדרס בידיים פתוחות
מצדו, טראמפ נשא הלילה נאום שעשוי לסמן תנועה ראשונה מצידו לכיוון ה"טראמפ הנשיאותי" שהבטיחו יועציו לאנשי ממסד הרפובליקני. בניגוד להרגלו, הוא קרא מטלפרומפטר, והבטיח לאחד את האמריקנים. המועמד הרפובליקני קרץ בפרט למצביעיו של ברני סנדרס: "הוא סבל ממערכת לא הוגנת, נקבל אתכם בידיים פתוחות".
לצד זאת, הוא הבטיח בשבוע הבא נאום שלם שיוקדש לבני הזוג קלינטון, שיהיה "מאוד אינפורמטיבי". "הילרי קלינטון הפכה את מחלקת המדינה לקרן הון סיכון", אמר, "הסעודים, הסינים, הרוסים - כולם העבירו כספים לבני הזוג קלינטון וקיבלו טובות הנאה בתמורה".
ומה יעשה סנדרס?
סימן השאלה הגדול ביותר מתנוסס מעל ברני סנדרס. על אף הכרזותיו בעבר שבכוונתו להישאר במרוץ עד הוועידה, ה"ניו יורק טיימס" דיווח הלילה שהוא עומד לפטר כמחצית מאנשי המטה שלו.
הנימוק של סנדרס נגד פרישה הוא "צירי העל", בכירי המפלגה הדמוקרטית שיכולים לשנות את דעתם לגבי המועמד שיתמכו בו עד הוועידה עצמה. אך סנדרס לא הצליח עד כה להעביר את תמיכתו של "נציג על" אחד מקלינטון אליו, ורובם המכריע הודיעו שיצביעו עבור קלינטון.
אך גם הטיעון ששוטחים במחנה סנדרס, לפיו צריך לספור רק את הנציגים שאותם בוחר הציבור, הולך ומאבד מתוקפו. קלינטון מובילה עליו גם במישור הזה, וכדי לעקוף אותה יהיה עליו לזכות בלפחות 70 אחוזים מהנציגים הנותרים, זאת עוד לפני ספירת התוצאות מהלילה. הישג כזה, לפחות כרגע, נראה כמעט בלתי אפשרי מבחינתו.