$
כלכלה ומדיניות

בליץ החיוכים באופ"ק לא הצליח לכסות על הבוץ השחור

החותמת לאובדן הרלבנטיות של ארגון אופ"ק ניתנה בשבוע שעבר לאחר שהפסגה שנערכה בוינה הסתיימה ללא הסכמה בנושא קביעת מכסות הייצור. כשסעודיה ואיראן נמצאות בקרב ראש בראש, הנחמה היחידה לארגון היא בחירת יו"ר חדש

דורון פסקין 08:4906.06.16

מי שרצה אינדיקציה נוספת לירידה ברלבנטיות של ארגון אופ"ק כמי שיכול להתוות את המדיניות בשוק הנפט העולמי קיבל אותה שוב בשבוע שעבר. פסגת שרי אופ"ק מספר 169 שנערכה בווינה הסתיימה ללא הסכמה בנושא קביעת מכסות הייצור.

 

זהו הכישלון השני של יצרניות הנפט הגדולות להגיע להסכם ביניהן. בחודש אפריל לא הצליחו חברות אופ"ק ביחד עם רוסיה להגיע להסכם בדבר הקפאת התפוקה כדי לנסות ולאושש את מחירי הנפט שהגיעו בתחילת השנה לשפל של מתחת ל־30 דולרים לחבית. כמו באפריל גם ביום חמישי האחרון לא ניתן היה לגשר בין העמדה הסעודית שתמכה בקביעת מגבלות ייצור לבין איראן שמתנגדת בכל תוקף. בשבועות האחרונים אמנם מחיר החבית התאושש והוא נע סביב 50 דולר, אולם זה עדיין רחוק ממחיר של 100 דולר שאותו הגדירו היצרניות כמחיר האידיאלי מבחינתן. עם זאת, גורמים בשוק הנפט כמו למשל שר הכלכלה של מדינת איחוד האמירויות, סולטאן אלמנסורי, מעריכים כי מחירי הזהב השחור יעלו. אלמנסורי כינה את שנת 2016 כ"שנת תיקון" וצפה כי עד סוף השנה מחיר החבית יעלה לרמה סביב 65 דולר.

 

אבל למרות הכישלון האחרון, ישנה תחושה של אופטימיות בקרב חברי אופ"ק כי הארגון אינו צועד לעבר קצו וכי ניצני הסכמה בנושאים שוליים יובילו בסופו של דבר להסכמות משמעותיות יותר.

 

האיראנים בלחץ

 

בפגישה האחרונה בווינה ניסו הסעודים להוביל מה שהם הגדירו כמדיניות שתחזיר את היוזמה בשוק הנפט לאופ"ק, וזאת על ידי קביעת תקרת תפוקה. תחת מכבסת המילים הזו, הסעודים בעצם ניסו להוביל להגבלת התפוקה של איראן נטולת הסנקציות. ההתחייבות של המדינות החברות אמורה היתה להוביל בהדרגה להתאוששות במחיר הנפט, כך לפי הסעודים.

 

ח'אלד אלפאלח ח'אלד אלפאלח צילום: איי פי

 

איראן דחתה את ההצעה מכל וכל. האיראנים טוענים כי לפני הסנקציות המכסה שלהם עמדה על 14.5% מכלל התפוקה של אופ"ק ומטרתם לחזור ולהחזיק בנתח זה תוך 5 שנים עם תפוקה כוללת של 4.2 מיליון חביות ביום. במשלחת האיראנית טענו כי הסכמה מצדם למכסה קטנה יותר מלפני הסנקציות תהיה בגדר "סנקציות עצמיות". לחילופין, שר הנפט האיראני ביג'אן זנגנה הציע כי הארגון ידון במכסות פרטניות של כל אחת מן המדינות החברות ולא במכסה הכוללת של אופ"ק.

 

רעיון הגבלת התפוקה אינו זר לאופ"ק ובעבר הוא שימש ככלי העיקרי של הקרטל לשלוט בשוק הנפט. עד לסוף השנה שעברה עמדה מכסת הייצור של המדינות החברות על כ־30 מיליון חביות נפט ביום. בפועל רוב החברות הפרו את המכסה שנקבעה להן מה שהוביל בסופו של דבר לביטולה. לפי ההדלפות בטרם הפסגה ביום חמישי, הסעודים רצו לקבוע את המכסה על 32 מיליון חביות ביום, אך לבסוף הצעה זו ירדה מהפרק.

 

בחודש אפריל הפיקו חברות ארגון אופ"ק כ־32.5 מיליון חביות נפט ביום, עלייה של 140 אלף חביות לעומת מרץ 2016. בעוד שמספר חברות נאלצו להוריד תפוקה (כווית, ניגריה, ונצואלה) מסיבות שונות, איראן ועיראק הגבירו אותה, כל אחת בכ־150 אלף חביות ביום. שתי המדינות הללו לא מתכוונות לעצור. עיראק הפיקה באפריל 4.3 מיליון חביות וראשיה הצהירו כי עד סוף השנה יעמידו את התפוקה על 4.8 מיליון חביות ביום. אצל השכנה איראן המגמה דומה. באפריל איראן הפיקה קצת פחות מ־3.4 מיליון חביות נפט ביום, קרוב לחצי מיליון חביות יותר מהתפוקה שלה בדצמבר 2015. האיראנים הודיעו כי בתוך חצי שנה מהסרת הסנקציות הם יעלו את התפוקה שלהם בכ־500 אלף חביות ביום ודומה כי בנקודה זו הם קרובים להשגת היעד.

 

שר הנפט האיראני ביג'אן זנגנה שר הנפט האיראני ביג'אן זנגנה צילום: איי אף פי

 

החברה הבכירה באופ"ק, סעודיה, הקטינה באפריל במעט את תפוקתה בשל עבודות תיחזוק באחד משדותיה. התפוקה הסעודית הסתכמה בכ־10.8 מיליון חביות ביום. לסעודים יש עדיין יכולת הפקה של 2 מיליון חביות ביום, ובעבר אף איימו כי יגדילו את התפוקה אם לא יושג הסכם עם שאר היצרניות. עם זאת, גורמים שהשתתפו בפגישה בווינה התרשמו כי הסעודים באו עם גישה מפויסת יותר ולוחמנית פחות ולא יציפו את השוק בכמויות נוספות של נפט.

 

למרות הכישלון להגיע להסכמה בסעיף העיקרי, יכולות חברות אופ"ק להתנחם בכך שלפחות הצליחו להגיע להסכמה על בחירת מזכ"ל חדש. לא עניין של מה בכך בארגון הסובל בשנים האחרונות מאיבה ומחוסר אמון בין שתי חברותיו הבכירות – ערב הסעודית ואיראן. מי שנבחר לתפקיד המזכ"ל הוא הניגרי מוחמד סנוסי ברקינדו שמחליף את המזכ"ל הקודם הלובי, עבדאללה אלבדרי. ברקינדו ייכנס לתפקיד באופן רשמי בתחילת אוגוסט. באופן נדיר למדי בחירת המזכ"ל החדש התקבלה פה אחד, זאת למרות שלפני כינוסה של הפסגה העריכו גורמים רבים כי שתי היריבות לא יוכלו להתפשר על זהות המזכ"ל החדש.

 

ברקינדו (57) שימש בעבר כמנכ"ל חברת הנפט הלאומית של ניגריה ולתקופה קצרה בשנת 2006 שימש כמזכ"ל זמני של אופ"ק.

 

ריאד לא מוותרת

 

מי שגנב את ההצגה בווינה הוא ללא ספק שר הנפט הסעודי החדש, ח'אלד אלפאלח (56) שנכנס לתפקידו לפני כחודש במקום עלי אלנעימי. לפי הנוכחים בבירה האוסטרית, "בליץ החיוכים" של השר החדש עשה את שלו בין השאר בעקבות מפגשים אישיים עם ששה שרי נפט שהגיעו להשתתף בפסגה. אפילו שר הנפט האיראני, זנגנה, הופתע לטובה והודיע כי ינסה לעבוד עם אלפאלח. יריב מר נוסף של אלנעימי באופ"ק שר הנפט של ונצואלה יצא אף הוא מוקסם מאלפאלח והתבטא כי הפגישה עמו היתה "מצויינת".

 

סביר להניח שהרוח הפייסנית אותה הציג השר הסעודי היא בהנחיית הבוס החדש שלו, שר ההגנה הסעודי ובנו של המלך, הנסיך מוחמד בן סלמאן, שבסוף אפריל הודיע על תכנית שאפתנית לגיוון מקורות ההכנסה של הממלכה. המסר של אלפאלח והבוס שלו בשבוע שעבר היה כי למרות הכל ריאד עדיין מייחסת חשיבות לאופ"ק ומתכוונת לשמור על מעורבות בו. הנאום של אלפאלח בפני חברי אופ"ק עם שימוש במילים כמו "קונצנזוס" ו"גמישות" שכנעו את הנוכחים כי השר החדש מביא גישה שונה ששואפת לשמר את הארגון ולחזקו. בנוסף, ההצהרה של אלפאלח כי המחיר הנוכחי סביב 50 דולר אינו מספק היתה בבחינת מוזיקה ערבה לאוזנן של החברות הפחות עשירות באופ"ק ובראשן ונצואלה ואקוודור.

 

הנוכחות של השר הסעודי החדש הובילה לפסגה באווירה רגועה ופייסנית. למרות שלא נרשמו הסכמות בסעיף המהותי ביותר, בקרב חברות הארגון קיים שביב של תקווה כי האווירה המחויכת יותר תוביל בסופו של דבר להסכמות משמעותיות יותר. ימים יגידו.

 

הכותב הנו מומחה לכלכלות המזה"ת 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x