הישראלי אילן גולדפיין בדרך לראשות הבנק המרכזי של ברזיל
הכלכלן הראשי של בנק איטאו הוא מועמד כמעט ודאי לעמוד בראש הבנק המרכזי במדינה. ההחלטה הסופית - ביוני
הכלכלן הישראלי המתגורר בברזיל אילן גולדפיין הוא מועמד כמעט ודאי לראשות הבנק המרכזי של ברזיל, כך על פי מקורבים למישל טמר, סגנה של דילמה רוסף וממלא מקומה, שהסנאט הברזילאי הצביע בעד הדחתה.
- דילמה רוסף: "הליך ההדחה נגדי - הפיכה"
- הנשיאה רוסף הושעתה במסגרת הליך הדחה
- רוב בקונגרס של ברזיל להדחת הנשיאה דילמה רוסף
טמר כבר אמר כי בכוונתו להותיר בתפקיד את ראש הבנק המרכזי הנוכחי, אלכסנדר טומביני, לפחות עד לישיבת הריבית הבאה של הבנק, הצפויה להתקיים ב-8 ביוני. טמר שוקל את מינויים של אילן גולדפיין, מריו מסקיטה ואלפונס בווילאקה לראשות הבנק, אולם הוא אמר שטרם קיבל החלטה בעניין.
לפי דיווחים באמצעי תקשורת בעולם, מקורות המקורבים לטמר אמרו כי גולדפיין - המשמש כיום ככלכלן ראשי בבנק איטאו יוניבנקו (Itau Unibanco) - הוא מועמד כמעט ודאי, אולם ההחלטה הסופית תיעשה בידי שר האוצר העתידי הנריקה מיירלס. החלטתה של רוסף לפטר את חברי הקבינט שלה, למעט ראש הבנק המרכזי ושר הספורט, במקרה שתודח, לא תשפיע על לוח הזמנים שנקבע למינוי ראש הבנק החדש, שמעמדו הוא כשל שר בקבינט.
טמר שוקל גם לחוקק חוק שיעניק לבנק המרכזי חסינות מתביעות בערכאות תחתונות של בית המשפט, זאת כדי להגן על קובעי המדיניות לאחר שהשווקים הגיבו באופן שלילי לתוכניותי להוציא את ראש הבנק מהקבינט המצומצם. טמר מבקש להקטין את מספר חברי הקבינט מ-32 ל-22, במטרה לקצץ בהוצאה הציבורית.
כל עוד נהנה ראש הבנק המרכזי של ברזיל ממעמד של שר, ניתן היה לשפוט אותו רק בבית המשפט העליון בעת הצורך. שלילת מעמד זה נתפס בקרב המשקיעים להורדת דרגה העלולה להחליש את המוסד הנמצא בשנים האחרונות תחת ביקורת בשל טענות כי הוא נתון להשפעת השלטון.
כלכלה ענקית אך סגורה
גולדפיין, לשעבר יועץ לבנק העולמי ולקרן המטבע הבינלאומית, תולה את האשמה למשבר בכלכלה הברזילאית בחוסר אחריות פיסקאלית שאפיינה את הממשלה. בשיחה שערך עם עיתונאים לפני כחצי שנה, אמר: "עד 2011 היה בום סחורות, מכרנו לסין עפרות ברזל ופולי סויה, לממשלה היה הרבה כסף, אלה היו שנים מאושרות, שנות הזהב", הסביר גולדפיין. "ההשפעה המהותית ביותר היתה היווצרות מעמד ביניים חדש וחשוב מאוד. כ-60 מיליון בני אדם שהיו במעמדות הנמוכים יותר הפכו לצרכנים עתה. הם קנו מכונית, קנו בית, קנו סלולר שני, זו היתה מהפכה. עסקי קמעונאות נכנסו בזכות מעמד הביניים שעלה".
לדבריו באותה השיחה, "שנת 2015 היתה בסדר לבנק שלנו, אבל היא היתה די קשה לכלכלה הברזילאית. השנה הבאה תהיה מאתגרת כי הכלכלה מוסיפה להיות בקשיים. כלכלת ברזיל ענקית, היא סגורה למדי, אנחנו מייצאים רק 15% מהתמ"ג, שזה די מעט. צריך לפתור את הבעיה הזאת".
לגבי השחיתות בברזיל אמר אז גולדפיין: "בנוסף לכל זה יש לנו תהליך חקירה חשוב מאוד שמתנהל לגבי שחיתות. כספי השחיתות זורמים מהסקטור הפרטי לחברות ציבוריות, מפטרובראס לפוליטיקאים. החקירות האלה מכניסות אנשים לכלא. לראשונה יש לנו מיליארדרים בכלא. יש לנו פוליטיקאים בכלא. וסימן השאלה הגדול הוא אם החקירות יובילו לנשיא לשעבר לולה או לנשיאה דילמה".