$
המזרח התיכון

המחירון של דאעש ל"שירותים" הניתנים לאזרחים: 17 דולר למים, 900 דולר לניתוח

שירותים שניתנו בעבר בחינם על ידי הממשלה העיראקית, עולים כעת סכומים לא הגיוניים לתושבי מוסול שמשתכרים 5 דולר ליום. כך, ניתוח יכול לעלות גם מיליון דינאר עיראקי, ודלק עולה פי ארבעה מכפי שעלה קודם לכן

דורון פסקין 14:0330.04.16

בקרוב ימלאו שנתיים להשתלטות ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הרצחני על העיר מוסול, השנייה בגודלה בעיראק. מאז קיץ 2014 חלה התדרדרות במצב הכלכלי של תושבי העיר: הזדמנויות התעסוקה בעיר מועטות ומועסקי ממשלת עיראק שמקום מושבה בבגדד הפסיקו לקבל משכורות מחשש שארגון הטרור ישים ידיו עליהן. 

אולם למרות הקשיים דאעש אינו מגלה אמפתיה כלפי התושבים ובאחרונה הגביר את נטל המיסים. שינוי בולט שהנהיג דאעש בחודשים האחרונים הוא מה שמכונה "הפרטת השירותים הציבוריים". תושבי העיר שבעבר נהנו מפטור על תשלום שירותים שונים שניתנו על ידי ממשלת עיראק נאלצים עתה לשלם עליהם באופן מלא ובכך להעשיר את קופת ארגון הטרור. ברירות רבות אין להם נוכח אגרוף הברזל המופעל על ידי חמושי דאעש. הגברת גביית המיסים מצד דאעש נועדה לשמש שתי מטרות: יצירת מקורות הכנסה חדשים לארגון לאחר שאינטרסים כלכליים משמעותיים שלו הושמדו על ידי הפצצות הקואליציה, וצמצום הוצאותיו בתחום אספקת השירותים.

 

כנסייה במוסול שדאעש הסבה לבית כלא כנסייה במוסול שדאעש הסבה לבית כלא צילום: Christians in Pakistan

 

תשלום מים מראש

לפי דיווחים ממוסול, תושב מקומי הופתע באחרונה כשאיש שהזדהה כנציג דאעש דפק על דלת ביתו ומסר לו שובר לתשלום מיידי בגובה 20 אלף דינאר (כ-17 דולר) עבור צריכת המים למשך ארבעת החודשים הקרובים. אולי בעיניים ישראליות הסכום נראה זניח, אך אותו תושב שהיה שכיר של הממשלה לא קיבל את משכורתו מבגדד כבר במשך 10 חודשים ולכן עבורו מדובר בבעיה רצינית. בנוסף, מרבית המפרנסים במוסול מתקשים להגיע להכנסה יומית של כ-5000 דינאר (כ-5 דולר) ביום. בעבר, כשממשלת עיראק שלטה בעיר, והמים והחשמל היו זולים יותר, השלטונות גילו במקרים רבים נכונות לפרוס את התשלומים או אף לדחותם. אצל דאעש אין הקלות ודחיות מסוג זה.

 

מחסום של דאעש בכניסה למוסול מחסום של דאעש בכניסה למוסול צילום: אל ג'זירה

 

גם המצב בבתי החולים שבעיר אינו מאיר פנים למטופלים. בעבר גבתה ממשלת עיראק סכום סמלי של 500 דינאר (כחצי דולר) לכל מטופל ובתמורה בתי החולים העניקו כמעט את כל הטיפולים בחינם או במחירים נמוכים. היום דאעש גובה על אשפוז כ-5000 דינאר (כ-5 דולר), אך המטופל צריך לשלם על כל סוגי הטיפול מכיסו. טיפול יקר כמו ניתוח יכול להגיע גם למיליון דינאר (כ-900 דולר) – סכום דמיוני עבור מרבית התושבים הפשוטים במוסול.

 

גם האשפוז בחדרי לידה משמש מקור לגביית כספים עבור דאעש ומחירו כ-150 אלף דינאר (כ-135 דולר) בעוד בעבר שירות זה ניתן בחינם. הוצאת תעודת לידה בבית החולים עולה כיום 5000 דינאר בעוד בעבר שירות זה סופק אף הוא ללא תמורה.

 

תושבי מוסול נאלצים עתה לשלם גם עבור ניקיון הרחובות ופינוי האשפה, שימוש בפארקים ציבוריים, גני שעשועים לילדים וכמובן על חינוך, אם כי ישנם גם דיווחים שמשפחות רבות מעדיפות לא לשלוח את התלמידים לבתי הספר של דאעש בשל תכנית הלימודים שהנהיג, הכוללת בין השאר "לימודי ג'יהאד" כבר מגיל קטן.

 

דאעש ששולט באספקת מוצרי הנפט והגז מתעשר גם בהיבט זה על חשבון תושבי מוסול. לפי התושבים, מחיר מכל גז שבעבר עלה 5000 דינאר עולה היום כ-50 אלף דינאר (כ-45 דולר) ובשכונות מסוימות המחיר מאמיר אף ל-100 דולר. דאעש מוכר ליטר בנזין לתושבים במחיר של 1800 דינאר (כ-1.6 דולר), פי ארבעה מהמחיר לפני שהשתלט על העיר.

 

הכותב הינו מומחה לכלכלת המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x