תקציב צנע בסעודיה: תקצץ בסובסידיות דלק, חשמל ומים
עקב מדיניות של הצפת השווקים בנפט וירידת המחירים בשל כך - המשק הערבי הגדול ביותר נקלע לגירעון של כ־100 מיליארד דולר. כך מסתיימות ארבע שנים של הזרמת עשרות מיליארדי דולרים למשק כדי לקנות שקט חברתי
התקציב לשנה הבאה צופה גירעון של כ־90 מיליארד דולר, לאחר שאת שנת 2015 תסיים הממלכה בגירעון של קרוב ל־100 מיליארד דולר. תקציב הצנע של 2016 הוא בגובה 840 מיליארד ריאל (224 מיליארד דולר), ובשנה הנוכחית הסתכם ב־975 מיליארד ריאל (260 מיליארד דולר).
בתגובה לתקציב החדש צנח היום המדד הראשי של בורסת סעודיה ב־2.5%, ובכך השלים ירידה של כמעט 20% מתחילת השנה.
התקציב כולל סדרה של צעדים חריגים בנוף הסעודי, ובראשם העלאה מיידית, ובעשרות אחוזים, של מחירי הדלק, החשמל, המים ועוד שירותים שהמדינה מספקת במחירים מסובסדים. החלטות אלה גררו תופעה בלתי מוכרת בסעודיה — תורים באורך קילומטרים בדרך לתחנות הדלק, כי נהגים רצו למלא את המכל (וגם ג'ריקנים לימים הבאים) במחיר הישן. חלק מתחנות הדלק אף נאלצו לסגור את שעריהן. עם זאת, לא צריך לדאוג במיוחד לצרכן הסעודי, שכן גם לאחר ההעלאה יימכר ליטר אוקטן 95 ב־0.9 ריאל בלבד (כ־24 סנט).
הקיצוץ בסובסידיות הוא צעד מתבקש מבחינת השלטונות, שכן בכל יום קופת המדינה מוציאה קרוב ל־30 מיליון ריאל (כ־7 מיליון דולר) על סובסידיות דלק בלבד. מבחינת בית המלוכה הסעודי מדובר בהזדמנות טובה לאותת לתושבים בממלכה כי הגיעה העת לצמצם את הצריכה המופרזת של הדלק הזול.
הגזירות של התקציב החדש מעוררות שאלות פוליטיות לנוכח המצב הרגיש במזרח התיכון. מאז 2011 הזרימה משפחת סעוד השלטת עשרות מיליארדי דולרים למשק המקומי, כדי לקנות שקט חברתי ולמנוע את התופעות השונות שנראו במדינות ערב אחרות על רקע "האביב הערבי". נכון להיום הם הצליחו מבחינה זאת. עם זה, לפי סעיפי התקציב, אין ספק מה עומד בראש סדר העדיפויות של ראשי הממלכה. סעיף הביטחון וההגנה זכה לנתח הגבוה ביותר, כ־60 מיליארד דולר (כ־25% מהתקציב). סעיף החינוך, ההכשרה וכוח העבודה הם במקום השני עם כ־51 מיליארד דולר.
סעודיה נאלצת להדק את החגורה לנוכח הירידה המהירה במחירי הנפט. באופן אירוני, קריסת מחירי הנפט היא בין השאר בשל מדיניותה של סעודיה בשוק הנפט העולמי וסירובה לקצץ בתפוקה, כדי להפחית מכדאיות ההפקה מפצלי שמן וכדי לנסות למנוע מיריבתה המושבעת איראן לקטוף את הדיבידנדים של הסכם הגרעין עם המעצמות.
הכותב הוא מומחה לכלכלות מדינות המזרח התיכון