מתקפת הטרור שעלולה למוטט את כלכלת צרפת
אירועי סוף השבוע תפסו את צרפת בנקודה רגישה, עם סימנים ראשונים לצמיחה אחרי שלוש שנים של קיפאון. כעת עליה להתמודד עם בריחת תיירים, ביטול ביקורו ההיסטורי של נשיא איראן והכנות ביטחוניות לאירוח 127 ראשי מדינות בוועידת האקלים בעוד שבועיים
אין עיתוי נסבל למכה כמו זו שספגה צרפת בסוף השבוע. אבל מתקפת הטרור הרצחנית בפריז נחתה על העיר ערב האירוע החשוב ביותר שהיא מארחת זה שנים - ועידת האקלים הבינלאומית COP21, וגם ערב חג המולד ועונת הקניות והתיירות שמבשרת את בואו. בשבוע שעבר עוד היו כולם אופטימים - נתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית של צרפת העידו על עלייה של 0.3% בתוצר ברבעון השלישי של השנה, ושר האוצר מישל סאפה מיהר להכריז שצמיחת הכלכלה בשנה כולה תהיה "לפחות 1.1%". למדינה שסובלת משיעור אבטלה דו־ספרתי יותר משלוש שנים, ושיעור הצמיחה השנתי של כלכלתה לא התרומם הרבה מעבר ל־0% באותה התקופה, מדובר באור קטן בקצה המנהרה. שר האוצר סאפה אף אמר לסוכנות הידיעות אי.אף.פי ביום שישי כי הוא "מאמין שצרפת יצאה מתקופה של צמיחה חלשה מדי, שנמשכה יותר מדי זמן".
- חובה והזדמנות
- בכירי הכלכלנים בצרפת מוחים על מינוי בנקאי לתפקיד הנגיד
- משבר ההגירה: "אין סיכוי לעצור אנשים שמגיעים מהגיהנום"
ואולם אירועי סוף השבוע עלולים לחסל את התקוות של סאפה. המוזיאונים, האוניברסיטאות, הספריות, אתרי התיירות ולמעשה כמעט כל הגופים הציבוריים בפריז סגרו את שעריהם אתמול. חלק מהאתרים, כמו מגדל אייפל, הודיעו כי הם יהיו סגורים עד הודעה חדשה. נוסף על כך, כל אירועי הספורט שהיו מתוכננים לסוף השבוע בוטלו גם הם, ופארק השעשועים דיסנילנד פריז סגר את שעריו לראשונה ב־23 שנות קיומו. אפילו להקת U2 שהיתה אמורה להופיע בעיר אמש ופו פייטרס שהיו אמורים להופיע מחר ביטלו את הגעתן. עיתונאי רשות השידור הבריטית (BBC) בן בראון דיווח כי רכבת היורוסטאר שנסע בה מלונדון לפריז יצאה לדרכה בקרונות שוממים, על אף העובדה שכמעט כל הכרטיסים לה נמכרו מראש.
הביקור ההיסטורי בוטל
גם אם ביטולי אירועים וסגירת מוסדות ציבוריים ופרטיים הם תגובה מתבקשת לאות הזדהות עם האבל הצרפתי, לא קשה לנחש כי השפעות מתקפת הטרור על הרגשת הביטחון האישי בפריז ובצרפת כולה יבואו לידי ביטוי גם באמון הצרכנים ובנכונות של תיירים להגיע אל הרפובליקה ואל בירתה (לפי אומדן של אגף הכלכלה במשרד החוץ הצרפתי, ענף התיירות אחראי ישירות ל־7.5% מהתוצר במדינה). גם קריאתו של הנשיא פרנסואה הולנד לצרפתים לצאת לקניות כדי לתמוך בכלכלה, כמו קריאתו של נשיא ארה"ב ג'ורג' וו' בוש אחרי מתקפת 11 בספטמבר, כנראה לא תספיק לפצות על הנזק.
הולנד כבר ביטל את הגעתו לוועידת פורום הכלכלות הגדולות G20 שהחלה היום בטורקיה. בה־בעת הודיע נשיא איראן חסן רוחאני על ביטול ביקורו בצרפת שהיה מתוכנן השבוע. רוחאני גינה את המתקפה הקטלנית בהודעה ששלח למקבילו הצרפתי וכינה אותה "פשע נגד האנושות".
הביקור של רוחאני בצרפת, איטליה והוותיקן היה אמור להימשך 4 ימים ולהיות הביקור הראשון של נשיא איראני באירופה זה כעשור. בחירתו של רוחאני לפתוח את הביקור בצרפת אינה מפתיעה לנוכח קשרי המסחר הענפים בין שתי המדינות. אף שבשנה שעברה הסתכם היקף היצוא של צרפת לאיראן ב־453 מיליון יורו בלבד, עשור לפני כן הוא עמד על 2.3 מיליארד יורו בממוצע לשנה. הסרת הסנקציות מעל איראן, שאמורה להתחיל בראשית 2016, תספק אפוא לצרפתים הזדמנות להחיות מחדש את המסחר בין שתי המדינות.
בהצהרה בשבוע שעבר, לפני הביקור המתוכנן, אמר הנשיא הולנד כי "כמה הסכמים ייחתמו בין המדינות בתחומים מגוונים מתוך דגש על תחומי התעופה, הבריאות והחקלאות".
מתקפת הטרור תשפיע כאמור גם על ההכנות לאירוח ועידת האקלים שאמורה להיפתח בפריז בעוד כשבועיים. לוועידה אמורים להגיע 40 אלף נציגים מ־195 מדינות, ובהם גם 127 ראשי מדינות. נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג'ינפינג אמורים להגיע ליום הראשון של השיחות. ממשלת צרפת דנה מחדש בסידורי האבטחה לוועידת האקלים עוד אתמול במסגרת ישיבת החירום שהיא ערכה. מזכ"ל הוועידה פייר־אנרי גיניאר אמר אתמול ליומון הצרפתי "לה מונד" כי "הממשלה תחליט אם ואילו צעדים יש לנקוט לאור האירועים".
יו"ר מפלגת הירוקים הקנדית אליזבת' מיי, שתגיע עם ראש הממשלה ג'סטין טרודו לפתיחת הוועידה ב־30 בנובמבר, הביעה נחישות לא לבטל תוכניות. "ודאי שאגיע. אני חושבת שכל מנהיגי העולם יגיעו. מה שקרה בפריז הוא טרגדיה נוראה, אבל האבטחה לוועידת האקלים היתה אמורה להיות הדוקה גם כך", היא אמרה לאתר החדשות הקנדי נשיונל אובזרבר.
למה זה קורה דווקא בצרפת?
הפיגועים בפריז מימשו את תסריט האימה של ארגוני הביון באירופה — סדרת פיגועים בו־זמנית בכמה מוקדים בבירה אירופית על ידי גורמי אסלאם קיצוני, שהיתה על סדר היום מאז עלייתו המטאורית של ארגון דאעש בסוריה ובעיקר בעיראק במחצית 2014. דאעש לא הסתיר את כוונותיו בנוגע לצרפת, ובסרטון וידיאו מחודש מרץ השנה הבטיח כי "ימלא את רחובות פריז בדם". הבטיח ומימש.
אף שהתמונה הכללית מצביעה על ירידה בכוחו הפיננסי של דאעש, אין זה אומר שהמוטיבציה או היכולת להוציא לפועל פיגועים בחו"ל ירדה, אולי להיפך. בנקודה זו צריכים ראשי צרפת להכות על חטא ולהודות כי סייעו למימון הטרור האסלאמי. צרפת, בניגוד למדינות אחרות באיחוד האירופי, הביעה נכונות לשאת ולתת עם הטרוריסטים ולשלם כופר עבור אזרחיה שנפלו בני ערובה. בשנת 2014 למשל שילמה צרפת לפי הערכות כ־15 מיליון יורו לחמושים אסלאמיסטים קיצוניים המזוהים עם אל קעידה כדי להבטיח את שחרור שלושה מאזרחיה שנחטפו באפריקה.
מעבר לכך, מתברר שצרפת הפכה לכר הפורה ביותר לג'יהאדיסטים ביבשת האירופית. כ־1,200 צרפתים יצאו להילחם בשורות דאעש — פי שניים ממספרם של הבריטים והגרמנים בשורות הארגון הרצחני. על ההקצנה של הצרפתים המוסלמים ממוצא צפון־אפריקאי היה אפשר ללמוד בסדרה של מקרים בתקופה האחרונה. די להזכיר כי המפגע במוזיאון היהודי בבלגיה, שבו נרצח זוג ישראלי, היה צרפתי שחזר מסוריה ונסע חמוש ברכבת לבלגיה כדי לבצע את זממו. אם לא די בכך, הנורות האדומות היו צריכות להידלק בינואר השנה, כשחוליה של צרפתים ממוצא אלג'יראי ועוד אחד ממאלי ביצעה את הפיגועים במערכת העיתון שרלי הבדו ובמרכול הכשר בפריז. אשתו של המחבל ממאלי נמלטה ימים אחדים לפני כן לאזורים בשליטת דאעש.
השאלה למה דווקא צרפת קשורה ככל הנראה בעובדה כי הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר ביבשת האירופית נמצאת בה. בקרב קהילה גדולה שכזו קל יותר לתאים הקיצוניים להסוות את פעילותם ולהשיג בפשטות יחסית אמצעי מימון ואמל"ח.
ואולם נראה שיש סיבה נוספת, והיא קשורה בפעילות גורמי הביטחון הצרפתיים. הפיגועים שבוצעו בעבר, כולל של יחידים או החוליה של שרלי הבדו, היו מבוססים על פעילים קיצונים שהיו מוכרים לרשויות הביטחוניות. לא יהיה מרחיק לכת לקבוע כי לפחות אחדים ממבצעי הפיגועים ביום שישי היו ברשימות המעקב של ארגוני הביטחון הצרפתיים. העובדה שאותם מחבלים המשיכו להתנייד, לגייס כספים, לתכנן, לרכוש נשק ולבצע את הפיגועים בלי שכוחות הביטחון הצרפתיים הצליחו לסכל זאת מעוררת תהיות רבות. יתרה על כך, עובדה זו מלמדת כנראה על התפיסה השגויה, שלא לומר הסלחנית, שאפיינה את פעילות הרשויות בצרפת בנוגע לאיום הטרור האסלאמיסטי.
הקטל בפריז יהיה חייב לשנות את ההתנהלות הביטחונית והמודיעינית של הצרפתים כעת, כולל איסוף מודיעין, מעקב, מעצרים וייבוש ככל האפשר של המקורות הכספיים המזינים את הטרור הג'יהאדיסטי בשטחיה.