ממשלת יפן: הכלכלה חווה האטה, היצוא מהווה נקודת חולשה
כך עולה מהדו"ח הממשלתי לחודש ספטמבר; עם זאת, הועלתה התחזית לרווחי החברות במדינה; הערכות: הבנק המרכזי ייאלץ להרחיב את המדיניות המוניטארית
הממשלה היפנית הודיעה היום (ו') כי הכלכלה חווה האטה מסוימת - הודעה המייצגת הורדת תחזית ומהווה מכה למאמציו של ראש הממשלה שינזו אבה להשיב את המדינה למסלול ההתאוששות. לפי נתון נוסף שפורסם היום, מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.1% באוגוסט, וזאת בפעם הראשונה מזה יותר משנתיים. מוקדם יותר היום אמר אבה, כי בכוונתו להביא לגידול של 20% בכלכלה.
- יפן: אחרי הקריירה פורשים לעבודה
- S&P הורידה דירוג ליפן; "חשש שלא יצליחו להתמודד עם הדפלציה"
- ראש ממשלת יפן יצא נגד "תעריפי הסלולר הגבוהים" - וריסק את מניות החברות
בדו"ח הכלכלי החודשי עבור ספטמבר, מזהה הממשלה את נקודות החולשה, בהן הייצוא, אך מדגישה כי הכלכלה מתאוששות בקצב מתון. ההערכה הכוללת הייתה מעט יותר פסימית מאשר בדו"ח הקודם, אז טענה הממשלה כי קצב ההתאוששות אינו אחיד. "בעוד שההכנסות של החברות ותנאי התעסוקה משתפרים, הצריכה נותרת ללא שינוי", אמר בכיר בממשלה בתדרוך לתקשורת, "אנחנו חווים האטה מסוימת". הוא הוסיף כי ייתכן שכמה העלאות מחירים במצרכי יסוד מעודדות את הצרכנים דווקא לחסוך.
הסימנים לחולשה בכלכלה בשילוב עם הירידות האחרונות בשווקים העולמיים, כולל בבורסת יפן, העלו את ההערכות כי הממשלה תשקול להשיק סבב תמריצים נוסף.
עם זאת, הדו"ח הנוכחי אופטימי יותר מהדו"ח שפורסם באוקטובר 2014, אז זוהתה החולשה בכלכלה ולאחריו השיק הבנק המרכזי חבילת תמריצים. בדו"ח שפורסם היום, העלתה הממשלה את התחזית לרווחי החברות.
המדד ירד
מדד המחירים ביפן נפל באוגוסט, לראשונה מאז אפריל 2013. מדובר בירידה של 0.1% לעומת השנה שעברה, והיא עומדת בתחזיות האנליסטים. מדד המחירים ביולי נותר ללא שינוי. דו"ח זה מוסיף ללחץ המופעל על הבנק המרכזי לנקוט בפעולות נוספות בעתיד הקרוב כדי להרחיב את המדיניות המוניטארית ולהחיות את המאמצים להגיע לאינפלציה בשיעור של 2%.
באוקטובר שעבר הרחיב הבנק המרכזי של יפן את התוכנית לרכישת הנכסים החודשית לרמה הנוכחית של 80 טריליון ין. "אנחנו ממשיכים לצפות להקלות נוספות בפגישת קובעי המדיניות הבאה ב-30 באוקטובר", אומר נאוהיקו באבה, כלכלן בכיר לענייני יפן בגולדמן זאקס.
ב-1 באוקטובר יפורסם דו"ח הסנטימנט העסקי, וההערכה היא שיצביע על ירידה ויהווה גורם נוסף בעד תמריצים נוספים.