מדינות ה־BRICS הזמינו את יוון להצטרף לבנק החדש שלהן
הכנס השנתי של המדינות המובילות בשווקים המתעוררים נפתח ברוסיה בהשתתפות מנהיגיהן. במוקד הכנס תעמוד השקת הבנק החדש לפיתוח שתקציבו 100 מיליארד דולר. משרד החוץ הרוסי רמז כי יסייע ליוון לכסות את עלויות ההצטרפות
הכנס השנתי של ה־BRICS, ארגון המדינות ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה נפתח היום (ד') בעיר אופה (Ufa) שבדרום רוסיה. בכנס, שצפוי להסתיים מחר, משתתפים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא סין שי ג'ינפינג, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, נשיאת ברזיל דילמה רוסף ונשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה. נוסף על כך משתתפים גם אנשי עסקים מחמש המדינות החברות.
- זינוק של 50% בביקוש של לקוחות רוסים לנדל"ן יוקרה באתונה ובאיים
- האיום המשולש על כלכלת אירופה
- רוסיה סגרה מספר שיא של בנקים בגלל הלבנת הון וסיכונים
האירוע המרכזי של הוועידה הוא השקת בנק ה־BRICS לפיתוח או בשמו הרשמי הבנק החדש לפיתוח (NDB) - בנק להשקעות בתשתית שאמור להתחרות בבנק העולמי ובקרן המטבע הבינלאומית, שלגביו טוענות הכלכלות המתעוררות זה שנים כי ההשפעה של ארה"ב והאיחוד האירופי בהם היא מוגזמת. הבנק הוקם לפני כשנה בהשקעה של 100 מיליארד דולר שיהוו את ההון ההתחלתי שלו, והמשקיעות העיקריות הן סין עם 41 מיליארד דולר ורוסיה עם 18 מיליארד דולר.
המנהיגים שבאו לוועידה דנו באסטרטגיה של הארגון עד לשנת 2020 וצפויים לאשרר אותה. בין נושאי הדיון האחרים נמצאים מערכת היחסים בין ה־BRICS לארגון הברית האסייתית - ארגון הסחר החופשי שהקימו רוסיה וכמה משכנותיה - וכן היחסים עם קרנות ההשקעה של המדינות החברות בארגון. לצד הנושאים שנידונו בפורומים השונים, כמו המשברים הכלכליים ברוסיה וברזיל והתחזקות ארגון דאעש במרכז אסיה, הצדדים ידונו גם במשבר היווני.
רוסיה אמנם לא מסתירה את רצונה לקרב את יוון אליה, אך נזהרה עד כה מלהזמינה להצטרף לארגון. ואולם, היום יוון כבר קיבלה הזמנה רשמית. "אם ירכשו כמה מניות בבנק, היוונים יוכלו להגיש בקשה לחברות בו", אמר סגן שר האוצר הרוסי סרגיי סטורצ'ק בראיון לאתר החדשות הרוסי קורספונדנט. "אם לא תהיה התנגדות של חמש החברות בארגון, אין סיבה שלא נקדם את הצטרפותה”, הוסיף. סטורצ'ק רמז כי אם יוון תצטרך סיוע במימון דמי הכניסה שלה לארגון, "יהיה ניתן לעשות משהו בנושא". בשבוע שעבר חשף אתר ההדלפות ויקיליקס תמלול של שיחות פנימיות שניהלה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם יועציה ב־2011, שלהן צותת ארגון הביון האמריקאי NSA. בשיחות אלה מרקל בוחנת את האפשרות לעודד את ה־BRICS, שהיה אז בתחילת דרכו, להשקיע בקרן מיוחדת במסגרת קרן המטבע לטובת גיבוש חבילת חילוץ ליוון.
באופה ייפתח מחר גם כנס ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה, גוף לתיאום בינלאומי בנושאי כלכלה, מדיניות וביטחון המאגד את רוב מדינות אסיה, בהובלת סין ורוסיה. אחד המופעים המרכזיים יהיה צירוף הודו ופקיסטן כחברות, לאחר שנים שבהן שימשו כמשקיפות.