$
כלכלה ומדיניות

מועדון חדלות הפירעון

יוון היא לא המדינה היחידה שסבלה מקריסה

רן אברמסון ומיכאל פרל 10:3502.07.15

לצד יוון עומדת שורה מפוקפקת של מדינות נוספות שהגיעו לחדלות פירעון - רובן מדינות מתפתחות מאמריקה הלטינית ומאפריקה.

 

ארגנטינה

 

כלכלת ארגנטינה קרסה מכמה סיבות. הפסו הארגנטינאי הוצמד לדולר באופן מלאכותי, וזינוק של המטבע האמריקאי באותה התקופה הפך את מוצרי היצוא של ארגנטינה ללא תחרותיים. בנוסף, הגירעון התקציבי העמוק של ממשלת ארגנטינה דחף את שיעור הריבית במדינה כלפי מעלה, מה שהביא לצמצום ההשקעות במגזר הפרטי.

 

שיא המשבר הגיע כאשר קרן המטבע הבינלאומית, שהלוותה לארגנטינה כספים מאז תחילת שנות התשעים, סירבה להעביר לה 1.3 מיליארד דולר מתוך הלוואה שעליה סוכם קודם לכן. בסופו של דבר ארגנטינה לא פרעה חובות בהיקף של 82 מיליארד דולר, שביעית מתוך ההלוואות שניתנו למדינות מתפתחות באותה תקופה.

 

הפגנת בארגנטינה ב-2002 הפגנת בארגנטינה ב-2002 צילום: ויקיפדיה

 

אקוודור

 

גובה הריבית שאקוודור היתה צריכה לשלם על הלוואותיה הגיע ל־31 מיליון דולר בדצמבר 2008. נשיא המדינה רפאל קוריאה החליט לסרב להסדר חוב, שאותו הוא כינה "לא מוסרי". המדינה היתה מסוגלת לפרוע את הריבית בעזרת הכנסותיה מנפט, אך היא החליטה שלא לעשות זאת מסיבות פוליטיות. המהלך התברר כמוצלח, אקוודור קנתה מחדש את מרבית חובותיה ב־35 סנט על הדולר. ב־2014, כשהיא חזרה לשוק האג"ח הבינלאומי, היא גייסה חוב של 2 מיליארד דולר באמצעות אגרות לעשר שנים.

 

ג'מייקה

 

שיעור החוב של ג'מייקה מתוך התמ"ג הכפיל את עצמו ועלה מ־71% ב־1997 ל־129% ב־2010. בעוד יש מדינות עם יחס חוב־תמ"ג גבוה יותר, שיעור הריבית ששילמה ג'מייקה על חובותיה הגיע ב־2010 לממדים עצומים של 13% מהתמ"ג שלה. לצורך ההשוואה, יפן, ששיעור החוב מתוך התמ"ג שלה עומד על 220%, משלמת ריבית שנתית בשיעור של 2% בלבד מהתמ"ג שלה.

 

הבעיה היתה כה עמוקה, עד שכמחצית מתקציבה השנתי של ג'מייקה הלכה לתשלום ריביות על חובות קודמים, מה שהותיר מעט מאוד משאבים לטובת מימון שירותים ציבוריים.

 

גם הצמיחה של ג'מייקה נפגעה קשות מעול החוב, והממשלה יזמה מיחזור חובות כדי למנוע את קריסת הכלכלה הג'מייקנית. המו"מ של ג'מייקה עם נושיה הסתיים בפברואר 2010, והצדדים סיכמו על פריסת החוב משנתיים לחמש שנים והקטנת שיעור הריבית מ־17% ל־11%.

 

יוון

 

חדלות הפירעון של יוון היתה הגדולה ביותר בהיסטוריה. יוון אמנם הציגה את הצמיחה הגדולה ביותר בגוש היורו בשנים 2000–2007, אך היא לא הצליחה להגיע למאזן תקציבי חיובי מאז 1973.

 

במרץ 2010 הגיעה יוון להסכם עם נושיה ולפיו הם יבצעו תספורת של 138 מיליארד דולר מהחוב. נוסף על כך, האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית הסכימו להעניק ליוון חבילת חילוץ של 110 מיליארד יורו בתמורה לכך שיוון תנקוט צעדי צנע, ובהם קיצוץ בהוצאה הממשלתית והעלאת שיעור המס. אזרחי יוון, שהתנגדו לתוכנית, הגיבו בהפגנות ובמהומות. ואולם יוון לא הצליחה לעמוד בדרישות התוכנית והמשיכה לשקוע בחובות עד לקריסה במרץ 2012.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x