השעון מתקתק: במצב של חדלות פירעון יוון תהפוך למדינה משותקת
האג"ח שהנפיקה ממשלת יוון בעשור הקודם יצרו חוב אדיר שכעת היא לא יכולה לעמוד בו. הבנקים עלולים לקרוס והממשלה לא תוכל לחלצם. שאלות ותשובות - כל מה שצריך לדעת על חדלות פירעון ועל השלכותיה
מהי חדלות פירעון?
חדלות פירעון היא מצב שבו מדינה או כל גוף אחר לא יכול להחזיר חובות שהוא לקח על עצמו, ולנושים יש זכות משפטית לממש את הסנקציות שנקבעו בתנאי ההלוואה.
- "הגרמני והצרפתי לא ירגישו שיוון תצא מגוש היורו. ליוונים זה יכאב"
- ציפרס בנאום לציבור ביוון: "הבנק האירופי מנסה להפריע למשאל העם, זהו עלבון"
- "יוון? זה רק תחילת הבעיות המסוכנות שיש בגוש היורו"
מדוע יוון נכנסה לחובות?
בעשור הקודם לוותה ממשלת יוון כספים רבים באמצעות מכירות איגרות חוב. המשבר הכלכלי שהחל ב־2008 פגע קשות במשק היווני, שחלקה של הממשלה בו גבוה יחסית ומגיע ל־59%. מסיבה זו התקשתה יוון להחזיר את החובות לנושיה וקיבלה סיוע מהאיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופי, כדי להימנע מחדלות פירעון.
מה יקרה כשהדד ליין לתשלום של יוון לקרן המטבע הבינלאומית יגיע?
אף אחד לא יודע. ביום שלישי בלילה יתרחשו שני דברים: יגיע מועד הפירעון של החוב היווני לקרן המטבע הבינלאומית ותסתיים תוכנית החילוץ. יוון תהפוך לחדלת פירעון ולא יהיו לה מקורות מימון.
מה יקרה לכלכלת יוון?
הממשלה תתקשה להמשיך ולפעול לזמן ממושך, שכן היא לא תוכל לגייס מימון בשוק האג"ח הבינלאומי. הסכנה היא שיוון תהפוך למדינה לא מתפקדת, שלא תוכל לספק לתושביה שירותים בסיסיים. אם יוון תעזוב את גוש היורו ותחזור לדרכמה היא תתקשה לייבא מזון, תרופות ואנרגיה, שיהפכו יקרים במיוחד. במקרה כזה גם האינפלציה במדינה תרקיע שחקים. ירידה מיידית וחדה ברמת החיים של היוונים תהיה בלתי נמנעת.
מה יקרה אם הבנקים ביוון לא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהם?
הבנקים נתונים לפיקוח מנגנון מיוחד של הבנק האירופי המרכזי. המנגנון הזה חייב להצהיר רשמית אם בנק אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו ומתקרב למצב של חדלות פירעון. בעוד מנגנון הפיקוח יכול ליטול רישיונו של בנק, אין בידיו את הסמכות ללוות את הבנק הכושל עד למצב של התאוששות או חדלות פירעון.
במקרה של קריסת בנקים, מי יישא בהוצאות סגירתם?
ליוון יש קרן מיוחדת בבנק המרכזי שלה, אך בקרן הזו כמעט ולא נשאר כסף. במקרה של קריסת בנק הממשלה תצטרך לחלץ את הנושים הקיימים וגם את בעלי הפיקדונות הגדולים יותר. הבעיה הסבוכה ביותר עבור הרשויות תהיה גיבוש מסלול לחזרתו לתפקוד של בנק שהגיע לחדלות פירעון.
האם לקריסת בנקים תהיה השפעה חוצת גבולות?
החשיפה של בנקים באיחוד האירופי למערכת הפיננסית היוונית היא מוגבלת. אבל הבנקים היווניים מחזיקים בחברות בנות ובסניפים באלבניה, בולגריה, קפריסין, רומניה, סרביה, טורקיה ומקדוניה. היערכות מסוימת כבר נעשתה על ידי הרשויות בכמה מהמדינות הללו, אך הרגולטורים חוששים בעיקר מזליגה של חדלות פירעון יוונית.
מי יהיו הנפגעים העיקריים במקרה של הגבלת תנועות ההון או קריסת בנק?
היקף הפיקדונות ביוון נמצא כעת בשפל של עשור. יותר מ־100 מיליארד יורו נמשכו מאז 2010, כשהיקף הפיקדונות נכון לסוף אפריל הוא כ־130 מיליארד יורו. מי שנותרו עם פיקדונות בבנקים הם שילוב של צרכנים ועסקים קטנים ובינוניים. לפי הבנקים, העשירים ביותר כבר משכו את כספם לפני זמן רב. אם יוטלו מגבלות, מי שייפגעו בעיקר הם אלה שאין להם אפשרות להוציא את כספם מיוון.
למה היוונים צובאים על הכספומטים במדינה? ממה הם חוששים?
ממשלת יוון עשויה להטיל הגבלות הון על הבנקים וכבר הורתה אתמול על סגירתם, כדי למנוע מצב של הסתערות על הבנקים ומשיכת פיקדונות המונית, שתביא לקריסת המערכת הבנקאית. מסיבה זו היוונים ניסו בימים האחרונים למשוך כמה שיותר כסף מזומן וחלק ממכשירי הכספומט כבר התרוקנו מכסף.