$
כלכלה ומדיניות

חומת החרם נסדקת: איראן תתחיל לייצא נפט לרוסיה כבר בשבוע הבא

רוסיה ואיראן ישיקו בשבוע הבא עסקת סחר חליפין שבמסגרתה תייצא הרפובליקה האסלאמית נפט בתמורה לסחורות שונות. זאת שבוע לאחר שחתמה על הסכם דומה עם סין

מיכאל פרל 13:2608.06.15
איראן ממשיכה למצוא דרכים לעקוף את האמברגו שהטילו עליה מדינות המערב. לאחר שחתמה בשבוע שעבר על הסכם היסטורי עם ממשלת סין לאספקת נפט בתמורה לכסף מזומן וסחורות, ממשלת איראן מוציאה לפועל עסקה דומה עם הפדרציה הרוסית.

"רוסיה תתחיל לייבא נפט מאיראן בשבוע הבא", אמר שר הנפט האיראני ביז'אן זנגאני לסוכנות הידיעות האיראנית אירנה. לדבריו, ההחלטה נפלה במסגרת פגישתו עם שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק במסגרת כנס אופ"ק בווינה בסוף השבוע. "על פי ההסכם, רוסיה תקנה מאיתנו לא פחות מחצי מיליון חביות ליום, בתמורה לסחורות רוסיות כמו פלדה, חיטה ותוצרי נפט".

 

היקף העסקה צפוי לעמוד על כ-20 מיליארד דולר בשנה. הרעיון לקיום העסקה בין שתי המדינות החל להירקם כבר לפני כשנה. באפריל השנה, סיכמו שני הצדדים על פרטי ההסכם. ואולם, העסקה עמדה בסכנת גניזה עקב סקפטיות רוסית בדבר הכדאיות העסקית של פעולה זו, וכן עקב לחץ בינלאומי שהופעל על רוסיה.

 

נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט בדרום איראן נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט בדרום איראן צילום: אי פי איי

 

נכון להיום, איראן מפיקה כ-2.7 מיליון חביות נפט ביום, אך מייצאת – באופן רשמי – רק מיליון חביות מתוכם. שאר הנפט מועבר לשימוש פנימי.

בעסקה שעליה חתמה איראן בשבוע שעבר עם סין, סיכמו הצדדים על אספקת מיליון חביות ביום. אליהן יצטרפו חצי מיליון החביות שתספק איראן לרוסיה. על מנת לעמוד בביקוש, צפויה איראן לשדרג את טכנולוגית השאיבה המיושנת שבה היא עושה שימוש בבורות הנפט שלה. באפריל השנה, דווח כי ענקית האנרגיה הרוסית לוקאויל תחדש את פעילותה באיראן, ועל פי הערכות, זו תהיה משימתה המרכזית ברפובליקה האסלאמית.

 

העסקה גרמה ללא מעט הרמות גבה ברוסיה, שבשבוע שעבר הפכה ליצואנית הנפט הגדולה בעולם. ואולם, על פי הערכות, הרוסים צפויים להרוויח לא מעט מהעסקה, משום שהם ימכרו את תוצרתם לאיראנים במחיר מופקע וגם יחיו מספר ענפי תעשייה שנפגעו בעקבות הסנקציות של המערב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x