וזו רק ההתחלה: זינוק של 30% בהשקעות החוץ של המדינות המתפתחות ב־2014
דו"ח של האו"ם מלמד כי מדינות אסיה היו אחראיות ל־90% מתוך ההשקעות הזרות של הכלכלות המתעוררות. היבשת הפכה למקור הגדול ביותר להשקעות חיצוניות בהשוואה לאחרות. באו"ם מעריכים כי המגמה תתגבר לנוכח ההאטה המסתמנת בסין
השקעות החוץ של הכלכלות המתפתחות זינקו בשנה שעברה ב־30%, זאת לעומת ירידה של 0.7% בהשקעות שהגיעו מהמדינות המפותחות. לפי סקר של ועדת האו"ם למסחר ופיתוח (UNCTAD), עיקר ההשקעות הזרות הגיעו ממדינות אסיה ובמיוחד מסין, שהחברות בה מחפשות אפיקי צמיחה חדשים לנוכח ההאטה הכלכלית במדינה־האם.
- "המדינות המתפתחות יוצאות נגד הסדר הכלכלי הקיים"
- אחד מ-5 תושבים במדינות המתפתחות מתקיים מ-1.25 דולר ביום
- שינויי האקלים יכולים להטביע את האשראי של המדינות המתפתחות
התחזקות ההשקעות מהמדינות המתפתחות הופכת את החברות מהמדינות הללו ליריבות משמעותיות לחברות מארה"ב ומאירופה.
היקף ההשקעות הזרות מהמדינות המתפתחות הגיע ב־2014 ל־486 מיליארד דולר, זאת לעומת השקעות של 792 מיליארד דולר שהגיעו מהמדינות המפותחות. כאמור, לחלק הארי של ההשקעות שהגיעו מהמדינות המתפתחות אחראית אסיה, עם השקעות של 440 מיליארד דולר. בכך הפכה אסיה ליבשת המובילה בהשקעות חוץ, תוך שהיא עוקפת את צפון אמריקה ואירופה.
בקרב מדינות אסיה היתה סין, כולל הונג קונג, אחראית על השקעות בהיקף של 266 מיליארד דולר - כשרק ארה"ב נמצאת מעליה ככלכלה עם השקעות חוץ בהיקף גדול יותר - 337 מיליארד דולר.
ג'יימס ז'ן, ראש מחלקת ההשקעות ב־UNCTAD, אמר ל"פייננשל טיימס" כי ההשקעות שיצאו מסין צפויות לשחק תפקיד מרכזי אף יותר בשנים הבאות. הקמת הבנק האסייתי להשקעה בתשתיות (AIIB) שאותו יזמה סין ופרויקט "דרך המשי" השאפתני לחיבור יבשתי של סין דרך מרכז אסיה עד לאירופה, יאיצו גם את ההשקעה החיצונית של חברות סיניות. גורם אחר שמניע את החברות הסיניות להשקיע במדינות זרות הוא סימני ההאטה הכלכלית במדינה. חברות במדינות אחרות כמו רוסיה משקיעות מחוץ לארצן מאותה הסיבה.
מנגד, ההשקעות של חברות בינלאומיות שבסיסן בארה"ב או באירופה גדלו רק במעט, ב־2.6% וב־2% בהתאמה, אך ההשקעות של חברות יפניות בינלאומיות צנחו ב־16.3%.
כמעט מחצית מההשקעות שביצעו חברות ממדינות מתפתחות היו באמצעות קרנות והן התמקדו במיזמים חדשים או ברכישת חברות קיימות. לעומת זאת, כ־80% מההשקעות החיצוניות שהגיעו מחברות בארה"ב ובאירופה היו השקעות שלהן באמצעות כסף מזומן שהצטבר בקופתן או בקופות החברות־הבנות שלהן.