בית המשפט האירופי פסק: ספרים דיגיטליים הם לא ספרים
ההחלטה מאשררת את איסור הנציבות האירופית מ־2013 להטיל מע"מ מופחת על ספרים דיגיטליים. הסיבה: לא מדובר בספרים אלא בשירות דיגיטלי. לוקסמבורג, שמשכה אליה את אמזון ואייטיונס בזכות המע"מ הנמוך, הגישה את העתירה
בית המשפט האירופי לצדק קבע ביום חמישי האחרון כי ספרים דיגיטליים לא יוגדרו כספרים לצורכי מס אלא כשירותים דיגיטליים. הפסיקה ניתנה בעקבות מאבק משפטי שניהלו צרפת ולוקסמבורג, שביקשו להשית מע"מ מופחת על ספרים דיגיטליים, בדומה לספרים רגילים.
- בית המשפט אישר: אפל תשלם לצרכנים פיצוי של 400 מיליון דולר
- מיזם "עברית" השיק אפליקציית מובייל לקריאת ספרים דיגיטליים
- אמזון: 638 אלף ספרים ב-10 דולר בחודש
תקנות האיחוד האירופי מאפשרות למדינות החברות באיחוד לקבוע מע"מ בשיעור נמוך יותר על ספרים מודפסים. ואולם, הנציבות האירופית החליטה לפני שנתיים שהמס המופחת שהשיתו צרפת ולוקסמבורג על ספרים דיגיטליים בשיעורים של 5.5% ו־3%, בהתאמה, אינו חוקי. לטענת פקידי האיחוד, המע"מ המופחת לא אמור להיות תקף גם לגבי ספרים דיגיטליים, לאור העובדה שלא מדובר בספרים אלא בשירותים דיגיטליים.
ברוב מדינות האיחוד האירופי המע"מ עומד על שיעור של 18%-25%, בעוד המע"מ על ספרים עומד על 0%-10%.
שיעורי המע"מ הנמוכים של לוקסמבורג משכו ענקיות ספרים דיגיטליים כמו אמזון ואייטיונס, אשר הקימו בה את משרדיהן האירופיים.
החלטת הנציבות היא תוצאה של תלונות רבות מצד מדינות האיחוד ומו"לים, שטענו שהמע"מ המופחת מעוות את שוק הספרים האירופי וגורם לתחרות לא הוגנת.
ממשלת לוקסמבורג הביעה את אכזבתה מההחלטה. "זה לא משנה אם אתה קורא את הספר על נייר מודפס או בטאבלט, מה שחשוב זה הערך החינוכי", אמר דובר הממשלה.
לפי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, ב־2017 כחמישית מהספרים שיימכרו באירופה יהיו ספרים דיגיטליים, זאת לעומת כ־4.5% בלבד ב־2013.